Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτηση για την αλλαγή της υφιστάμενης νομολογίας

Συζητήθηκε, χτες, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Την αναίρεση άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης, και υποστήριξε η ίδια η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Ξ. Δημητρίου. Αν και επί της ουσίας δεν αλλάζει η ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, στόχος του Αρείου Πάγου είναι η αλλαγή της υφιστάμενης νομολογίας, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο το 2017 καταδίκασε τη χώρα μας σε αποζημίωση συνολικού ύψους 676.000 ευρώ για τους 42 μετανάστες εργάτες. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης αρνήθηκε να πληρώσει στους μετανάστες εργάτες τους μισθούς και τους ανάγκασε να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και υπό την εποπτεία ένοπλων φρουρών. Τον Απρίλη του 2013, περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ, τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά.

Ολοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος των εργατών γης στη Μανωλάδα τη «γλίτωσαν» με αθώωση ή με ποινές - χάδι από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον έμπορο φράουλας Ν. Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κ. Χαλούλο. Αλλοι δύο επιστάτες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς τους επιβλήθηκαν ποινές εξαγοράσιμες και με ανασταλτικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ