Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβολή της δίκης των αστυνομικών

Αναβολή για τις 18 Φλεβάρη 2019, οπότε και θα διεξαχθεί με νέα σύνθεση, πήρε χτες η δίκη των 17 κατηγορούμενων αστυνομικών που στις 30/9/2012 βασάνισαν συλληφθέντες της μοτοπορείας ενάντια στη ναζιστική Χρυσή Αυγή στο κέντρο της Αθήνας. Θυμίζουμε ότι στη δίκη των συλληφθέντων διαδηλωτών μάρτυρες κατηγορίας είναι οι αστυνομικοί που τους βασάνισαν και υπόδικοι χρυσαυγίτες στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Εξι χρόνια μετά, και ενώ δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η δίκη των αστυνομικών, το δικαστήριο χτες στη διαδικασία των ενστάσεων αθώωσε επί της ουσίας τούς αστυνομικούς για μέρος των κατηγοριών. Συγκεκριμένα, ακυρώθηκε το κατηγορητήριο, εξαιτίας σφαλμάτων του εισαγγελέα που το συνέταξε, αναφορικά με σωματικές βλάβες που αφορούν τους 8 από τους 11 διαδηλωτές - θύματα.

Να σημειωθεί ότι οι συλληφθέντες είχαν καταγγείλει τη διεμβόλιση της μοτοπορείας από άνδρες της ομάδας Δέλτα, είχαν ρίξει κάτω μοτοσικλετιστές και τους ξυλοκοπούσαν ακόμα κι όταν τους συνέλαβαν. Οι αστυνομικοί μάλιστα είχαν κάνει χρήση και ηλεκτρονικού όπλου (tazer), ενώ στη συνέχεια, στη ΓΑΔΑ, τους ξυλοκόπησαν και τους καθύβριζαν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι άνδρες της ομάδας Δέλτα τράβαγαν φωτογραφίες και βίντεο, «απαθανατίζοντας» τα όσα έκαναν. Την αποκάλυψη των βασανιστηρίων είχε κάνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ