Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακόμα ταλαιπωρούνται από κενά εκπαιδευτικών τα σχολεία

Πάνω από δυο μήνες έχουν περάσει πια από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οδεύουμε προς τη λήξη του πρώτου τριμήνου και συνεχίζουν να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως μαρτυρούν καταγγελίες εκπαιδευτικών και σωματείων.

Την περασμένη βδομάδα, μαζική ήταν η σχετική κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, μαζί με γονείς και μαθητές, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, όπου απαίτησαν την άμεση κάλυψη των κενών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, τα κενά σε εκπαιδευτικούς αντί να μειώνονται αυξάνονται, φτάνουν περίπου τα 100 και είναι χαρακτηριστικό ότι: Στο ΓΕΛ Ρέντη, οι μαθητές δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), που αποτελεί και πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα! Στο 7ο Γυμνάσιο Πειραιά, τμήμα της Α' Γυμνασίου δεν έχει κάνει ούτε μία ώρα Μαθηματικά από την αρχή της χρονιάς! Αντίστοιχα κενά υπάρχουν και στα ΕΠΑΛ. Σε κάποια (π.χ. Κερατσινίου) χάνονται εκατοντάδες ώρες κάθε βδομάδα.

Μια απαράδεκτη εικόνα μετέφερε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αλφα 96,5» της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ρετζέπης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου και γενικός γραμματέας της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κορδελιού Ευόσμου. Οπως είπε, από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει γίνει καμία διδακτική ώρα στο μάθημα της Χημείας στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, όπου οι μαθητές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. «Υπάρχουν δύο ολόκληρα τμήματα του σχολείου μας που δεν έχουν κάνει ακόμα Χημεία. Το ένα Γ' Λυκείου Κατεύθυνσης, δηλαδή παιδιά που θα δώσουν τον Ιούνιο στις πανελλαδικές το μάθημα της Χημείας, και το άλλο Α' Λυκείου», εξήγησε ο Γ. Ρετζέπης. «Παιδιά που θα αντιμετωπίσουν το νέο σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας».

Αντίστοιχα, στη Μαγνησία, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», παραμένουν πολλά τα κενά, σε πείσμα της δήθεν «κανονικότητας» της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Λείπουν πάνω από 15 καθηγητές (Μαθηματικοί, Φυσικοί, ξένων γλωσσών κ.ά.) και χάνονται εκατοντάδες ώρες, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και μερικές φορές και σε βάρος της ίδιας της ασφάλειάς τους - για παράδειγμα, όταν λειτουργούν εργαστήρια με ελλιπές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στη Λήμνο, επίσης, όπως καταγγέλλει ο τοπικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Α. Μοσχίδης» αναφορικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών: «Εξακολουθεί να συντηρείται η απαράδεκτη κατάσταση από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο μάθημα των Εικαστικών, όπου για 29 ώρες του μαθήματος διορίστηκε αναπληρωτής εκπαιδευτικός Εικαστικών μειωμένου ωραρίου 15 ωρών! Ως αποτέλεσμα έχουμε να στερούνται τον δάσκαλό τους των Εικαστικών οι μισοί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης, τη στιγμή που ο συγκεκριμένος συνάδελφος θα μπορούσε να διοριστεί με πλήρες ωράριο. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Κούταλης επίσης στερούνται εκπαιδευτικούς Γαλλικών και Γερμανικών», σημειώνει ο Σύλλογος, ενώ καταγγέλλει και ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή.

Μπροστά σε αυτήν την εικόνα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες 1.330 προσλήψεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο είναι αμφίβολο αν κι αυτές θα καλύψουν το σύνολο των κενών, αφού και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων δείχνει ότι υπάρχουν κενά που καλύπτονται την άνοιξη και άλλα που μένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ