ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικάζονται την Τετάρτη 46 αγρότες

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για έμπρακτη συμπαράσταση

Κάλεσμα στους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους 46 συναδέλφους τους που την Τετάρτη 2 Μάη δικάζονται επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1996, απευθύνει η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Οι 46 αγρότες θα δικαστούν από το Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η ΠΑΣΥ καλεί κάθε αγρότη και κάθε δημοκράτη να είναι στα δικαστήρια στις 9 πμ.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει να σέρνει στα δικαστήρια όσους αγρότες, αλλά και άλλους εργαζόμενους αγωνίζονται για το ψωμί, τη δουλιά, την επιβίωσή τους. Χιλιάδες αγρότες έχουν δικαστεί ή πρόκειται να δικαστούν, παρά τη σχετική ψευτο-ρύθμιση στη Βουλή. Στη δίκη της 2 Μάη με ένα (!) μάρτυρα κατηγορίας αξιωματικό της Τροχαίας δικάζονται συλλήβδην αγρότες, από τη μία ως την άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης, για τη συμμετοχή τους σε μπλόκα σ' όλο το νομό από 1 ως 20/12/1996(!). Το στημένο των κατηγοριών είναι εξόφθαλμο, ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους άλλοι δεν έχουν καν οχήματα και άλλοι εκείνο το διάστημα απουσίαζαν. Πρέπει επίσης να συνδέσουμε τις συνεχιζόμενες δίκες με τη θεσμοθέτηση νέων αντιλαϊκών ρυθμίσεων ("τρομονόμος" κλπ). Μόνο η πάλη του λαού μπορεί να βάλει φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο και την ποινικοποίηση των αγώνων και των κινητοποιήσεων».

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κάθε μέρα πτωχεύουν περίπου 10 επιχειρήσεις

Οριστικά «λουκέτο» έβαλαν κατά μέσο όρο 3 επιχειρήσεις κάθε ημέρα το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2001. Την ίδια περίοδο 7 κατά μέσο όρο επιχειρήσεις υπέβαλλαν αιτήσεις πτώχευσης στα κατά τόπους διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από αντίστοιχα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με τα οποία παρακολουθούνται οι «δείκτες ασφυξίας» στην αγορά. Τα στοιχεία της ΕΕΤ, αποτελούν ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο, ότι η οικονομική ευημερία την οποία επαγγέλλεται η κυβέρνηση, δεν αφορά όλους, καθώς οι μικρότερες συνήθως επιχειρήσεις, αφού «γευτούν τα αγαθά του ελεύθερου εμπορίου» κλείνουν κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού των πολυεθνικών που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και της αθρόας εισαγωγής ξένων εμπορευμάτων.

Ετσι το μήνα Μάρτη 2001, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2000, από τα στοιχεία της ΕΕΤ, προκύπτει ότι:

  • Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών μειώθηκε κατά 34%, καθώς το Μάρτη του 2000 ανέρχονταν στο ποσό των 35,1 δισ. δραχμών, ενώ το φετινό Μάρτη μειώθηκαν στα 23,2 δισ. δραχμές.
  • Οι αιτήσεις πτώχευσης εμφανίζονται μειωμένες κατά 15%, καθώς φέτος υποβλήθηκαν 174 αιτήσεις από 204 πέρσι.
  • Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο 128%, καθώς από 43 επιχειρήσεις που κηρύχτηκαν πέρσι σε πτώχευση, φέτος το Μάρτη εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις για 98 επιχειρήσεις.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία του διαστήματος Γενάρη - Μάρτη 2001, ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 36,1% ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από 105,1 δισ. δραχμές σε 67,2 δισ. δραχμές.
  • Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις παρέμειναν αμετάβλητες (κατέβασαν ρολά 221 επιχειρήσεις το 2001 έναντι 222 το 2000).
  • Οι αιτήσεις πτώχευσης εκτινάχτηκαν υψηλότερα κατά 30,5%, από 397 το 2000 σε 518 το 2001.
Γ' ΚΠΣ
Αβεβαιότητα για την απορρόφηση των κονδυλίων

Με το μαχαίρι στο χέρι είναι οι κοινοτικοί παράγοντες, καθώς περιμένουν αφορμές, για να σφαγιάσουν τα κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα

Σε καθεστώς... τρομοκρατίας από την πλευρά της ΕΕ θα προχωρήσει η υλοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), καθώς οι κοινοτικοί παράγοντες περιμένουν στη γωνία να περικόψουν δαπάνες. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει προκαταβολές ύψους 340 δισ. δραχμές για τις επενδύσεις του Γ' ΚΠΣ, από 630 δισ. δραχμές που δικαιούται με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Ιδρώνοντας, κυριολεκτικά, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, είδαν την κοινότητα να εγκρίνει τα 22 από τα 24 επιχειρησιακά προγράμματα, 1,5 χρόνια μετά την εφορμογή του πακέτου. Δεν έχουν εγκριθεί το Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αττικής και το Ε.Π για το Περιβάλλον, ενώ το υποπρόγραμμα του Κτηματολογίου εξαιρέθηκε οριστικά.

Την αγωνία του για την πορεία εκτέλεσης των επενδύσεων της περιόδου 2000 - 2006 επιβεβαίωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Πάχτας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση - χτες- των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ` ΚΠΣ. Ετσι, ο υφυπουργός επανέλαβε πολλές φορές στις δηλώσεις του, ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που θα πρέπει να λάβουμε μέχρι το 2006». Στη συνέχεια, αφού δήλωσε υπεραισιόδοξος πως «με το σύστημα ελέγχων που έχει δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, σίγουρα θα χάσουν χρήματα οι τελικοί φορείς», πρόσθεσε με νόημα, πως «αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι να μη δώσουμε αφορμή στους ελεγκτές της ΕΕ για να επιβάλλουν πρόστιμα και περικοπές».

Ετσι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ελλάδα θα λάβει τα 9 τρισ. δραχμές από τα κοινοτικά ταμεία μέχρι το 2006. Ο λόγος είναι ότι με δρακόντιους κανονισμούς που έχουν προωθήσει στις Βρυξέλλες, προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα και περικοπές επενδύσεων για ψύλλου πήδημα από τους κοινοτικούς ελεγκτές, κάτι που έχει τρομοκρατήσει τους ασχολούμενους με το Γ' ΚΠΣ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσα έδωσαν οι «βόρειες» χώρες στη σύνοδο του Βερολίνου το 1998, προσπαθούν να τα πάρουν σήμερα πίσω.

ΛΗΜΝΟΣ
Προσκλητήριο συσπείρωσης

Στην Ατσική της Λήμνου θα ακουστεί αύριο η φωνή της αγροτικής συσπείρωσης. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Λήμνου καλεί τους αγρότες του νησιού να βρεθούν αύριο στις 9 μμ στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου στην Ατσική, όπου θα μιλήσει ο Σταύρος Σκοπελίτης μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω: «Εκτιμούμε ότι στα αδιέξοδα της γεωργίας και των αγροτών κανένας δεν μπορεί να σιωπά. Ο εκφυλισμός του αγροτικού κινήματος δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Διέξοδος υπάρχει στη συσπείρωση όσων αγωνιούν, ενδιαφέρονται και θέλουν να αλλάξει η κατάσταση». Στην ίδια ανακοίνωση επίσης σημειώνεται: «Οι τιμές στα αγροτικά, κτηνοτροφικά - γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σταφύλια, το τυρί "καλαθάκι" είναι ασύμφορες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ οι αποικιοκρατικοί όροι που βάζει η Αγροτική Τράπεζα για τη δανειοδότηση της Ενωσής τους, οδηγούν στην καταστροφή».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αυξάνονται οι επιδοτήσεις αλλά για τους επιχειρηματίες

Ενώ μειώνονται οι δαπάνες για κοινωνικό τουρισμό, αυξάνονται οι επιδοτήσεις σε ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις

Αυξημένες επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες του τουρισμού ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας προχτές στα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης «Πανόραμα 2001». Συγκεκριμένα, ο υπουργός μίλησε για αύξηση του ποσοστού της επιδότησης για υδροθεραπευτήρια και μονάδες θεραπευτικού τουρισμού σε 40%. Επίσης, αυξάνεται στο 45% το ποσοστό επιδότησης για τη μετατροπή παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ από 15% σε 20% και από 25% σε 30% αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης για τη Γ' και τη Δ' κατηγορία περιοχών της χώρας προκειμένου για ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας, δηλαδή Α' και ΑΑ' κατηγορίας.

Επίσης, ο Ν. Χριστοδουλάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάταξη των ξενοδοχείων με αστέρια, λέγοντας ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα Μάη. Στη συνέχεια θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή ειδικευμένου συμβούλου που θα αναλάβει την κατάταξη των ξενοδοχείων με βάση τα αστέρια -που θα αντικαταστήσουν τις κατηγορίες- σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης προέβλεψε «ικανοποιητικό αριθμό αφίξεων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν».

Το νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ

Από την ερχόμενη Τρίτη (1η Μάη) και θα διαρκέσει μέχρι 31 Οκτώβρη η χρήση του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ. Οι ώρες του μειωμένου τιμολογίου είναι από τις 11 το βράδυ, μέχρι τις 7 το πρωί. Επίσης, ανήμερα της πρωτομαγιάτικης, πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, η ΔΕΗ καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (ταυτόχρονη χρήση ηλεκτροβόρων συσκευών) λόγω του ότι η Επιχείρηση θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ