Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ' ΚΠΣ
Αβεβαιότητα για την απορρόφηση των κονδυλίων

Με το μαχαίρι στο χέρι είναι οι κοινοτικοί παράγοντες, καθώς περιμένουν αφορμές, για να σφαγιάσουν τα κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα

Σε καθεστώς... τρομοκρατίας από την πλευρά της ΕΕ θα προχωρήσει η υλοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), καθώς οι κοινοτικοί παράγοντες περιμένουν στη γωνία να περικόψουν δαπάνες. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει προκαταβολές ύψους 340 δισ. δραχμές για τις επενδύσεις του Γ' ΚΠΣ, από 630 δισ. δραχμές που δικαιούται με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Ιδρώνοντας, κυριολεκτικά, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, είδαν την κοινότητα να εγκρίνει τα 22 από τα 24 επιχειρησιακά προγράμματα, 1,5 χρόνια μετά την εφορμογή του πακέτου. Δεν έχουν εγκριθεί το Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αττικής και το Ε.Π για το Περιβάλλον, ενώ το υποπρόγραμμα του Κτηματολογίου εξαιρέθηκε οριστικά.

Την αγωνία του για την πορεία εκτέλεσης των επενδύσεων της περιόδου 2000 - 2006 επιβεβαίωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Πάχτας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση - χτες- των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ` ΚΠΣ. Ετσι, ο υφυπουργός επανέλαβε πολλές φορές στις δηλώσεις του, ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που θα πρέπει να λάβουμε μέχρι το 2006». Στη συνέχεια, αφού δήλωσε υπεραισιόδοξος πως «με το σύστημα ελέγχων που έχει δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, σίγουρα θα χάσουν χρήματα οι τελικοί φορείς», πρόσθεσε με νόημα, πως «αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι να μη δώσουμε αφορμή στους ελεγκτές της ΕΕ για να επιβάλλουν πρόστιμα και περικοπές».

Ετσι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ελλάδα θα λάβει τα 9 τρισ. δραχμές από τα κοινοτικά ταμεία μέχρι το 2006. Ο λόγος είναι ότι με δρακόντιους κανονισμούς που έχουν προωθήσει στις Βρυξέλλες, προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα και περικοπές επενδύσεων για ψύλλου πήδημα από τους κοινοτικούς ελεγκτές, κάτι που έχει τρομοκρατήσει τους ασχολούμενους με το Γ' ΚΠΣ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσα έδωσαν οι «βόρειες» χώρες στη σύνοδο του Βερολίνου το 1998, προσπαθούν να τα πάρουν σήμερα πίσω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ