Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστάσεις για «σφιχτή εισοδηματική πολιτική»

Υιοθετώντας την αντιδραστική θεωρία ότι «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βλέπει... «κινδύνους» αύξησης των τιμών στους μισθούς!

Με τα «μάτια» του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, σχολιάζει τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, των μισθών, των κερδών και του κόστους εργασίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος. Στην έκθεσή του - που εγκρίθηκε από τα άλλα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΚΤ) και η οποία αποτελεί αντιγραφή των πολιτικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής της ΕΕ - ο Λουκάς Παπαδήμος «βάζει πλάτες» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που παράγει φτώχεια για τους εργαζόμενους και υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Ενδεικτικές από αυτή την άποψη, είναι και οι θέσεις - απόψεις, που διατυπώνει στο 4ο κεφάλαιο της έκθεσης με τον τίτλο «Τιμές, αμοιβή εργασίας και επιχειρηματικά κέρδη».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υιοθετεί πλήρως την αντιδραστική θέση της ΕΚΤ (δηλαδή των ευρωτραπεζιτών και της Επιτροπής της ΕΕ (δηλαδή του διευθυντηρίου των Βρυξελλών), ότι δηλαδή «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό», ενώ τα στοιχεία που παραθέτει πείθουν και τον πιο αδαή, πως το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τα στοιχεία που παραθέτει, προκύπτει πως στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση, ανέβηκε το Δεκέμβρη του 2000 στο 3,9% (από 2,7% το Δεκέμβρη του 1999) και σε μέσα επίπεδα στο 3,2% (από 2,6% το 1999). Με βάση τα στοιχεία αυτά, αποδίδει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε το 2000 στην Ελλάδα (και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) «κυρίως στην άνοδο της διεθνούς τιμής πετρελαίου και στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου». Οι εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις αιτίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, αποτελούν τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια - που είναι και η ουσία - μάς πληροφορεί πως λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού έριξαν οι πολυεθνικές πετρελαίου (που ελέγχοντας την αγορά πετρελαιοειδών έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια ανεβάζοντας τις τιμές) καθώς και οι άλλες μεγάλες εταιρίες (που αξιοποιώντας την απελευθέρωση των αγορών ανέβασαν τις τιμές με στόχο την αύξηση των κερδών τους).

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην «αμοιβή εργασίας» - δηλαδή την εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης των μισθών με βάση την επίσημη εισοδηματική πολιτική - και στο «κόστος εργασίας», ο Λ. Παπαδήμος:

  • Αναφέρει πως «ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας» επιβραδύνθηκε από 2,8% το 1999 σε λιγότερο από 2,6% το 2000, ενώ για το 2001 έχει σχεδιαστεί να περιοριστεί ακόμη σε πιο χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα μεταξύ 1,4% και 2,2%. Από τα στοιχεία αυτά είναι σαφές πως το 2000 ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ήταν αρκετά χαμηλότερος από το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, με τελικό αποτέλεσμα «η άνοδος της παραγωγικότητας να είναι μεγαλύτερη» από εκείνη που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για φέτος. Ομως, ο Λ. Παπαδήμος αν και αναφέρει πως οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο το 2000 ήταν κάτω από τον πληθωρισμό (οι τακτικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν μεταξύ 2,1% ως 2,9%), δεν αποφεύγει τον πειρασμό να υποδείξει παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, προβάλλοντας το επιχείρημα πως «ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ». Μόνο που πρόκειται για «παιχνίδι» με τους αριθμούς, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αποσιωπά το γεγονός ότι στη ζώνη του ευρώ, είναι μικρότερος όχι μόνο ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας αλλά και του πληθωρισμού.
  • Σε ό,τι αφορά όμως την εξέλιξη των κερδών των επιχειρήσεων - που αποτελούν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών και άρα επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξη του πληθωρισμού - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλώνει πως δεν έχει «επαρκή στοιχεία» για να σχηματίσει κανείς ολοκληρωμένη εικόνα. Ετσι, αποφεύγει να αποκαλύψει - όπως είχε κάνει πέρσι και πρόπερσι με διπλωματικό τρόπο - ότι στην Ελλάδα έχουμε «πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών».

Στο «διά ταύτα», επικαλούμενος τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για «σταθερότητα τιμών» και ρυθμό πληθωρισμού χαμηλότερο του 2%, ο Λ. Παπαδήμος βλέπει «κινδύνους» να μην εκπληρωθεί ο στόχος για «σταθερότητα τιμών» στους «μισθούς» (!) καθώς όπως υποστηρίζει «οι μισθολογικές εξελίξεις αποτελούν ένα στοιχείο αβεβαιότητας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ