ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Πρόληψη από πολύ νωρίς

Σημαντικές διαπιστώσεις στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Στιγμιότυπο απ' τις εργασίες του συνεδρίου
Στιγμιότυπο απ' τις εργασίες του συνεδρίου
Η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας κρατικής κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάπλωσης των ναρκωτικών, που θα δίνει προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη, θα είναι γερά χρηματοδοτούμενη και προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση της προστασίας του παιδιού και της οικογένειας από πολύ νωρίς, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτογενούς Πρόληψης που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με το συναισθηματικό φορτίο και τη βαθιά θλίψη που δημιούργησε η απώλεια του προέδρου του ΕΣΥΝ, Β. Μάνου, κράτησε τρεις μέρες (27, 28 και 29 Απρίλη). Πήραν μέρος πάνω από 600 άτομα όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων από την Αθήνα και την επαρχία, έγιναν 35 εισηγήσεις, έγιναν πολλές παρεμβάσεις και υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος σε σημαντικά ζητήματα.

«Η πρωτογενής πρόληψη δε σημαίνει μόνο ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος, σημαίνει μια κρατική κοινωνική πολιτική, προσανατολισμένη προς μια κατεύθυνση προστασίας του παιδιού και της οικογένειας από πολύ νωρίς», επισημαίνεται στα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το συνέδριο.

Κοινός τόπος των συμμετεχόντων ήταν ότι η εκπαίδευση της οικογένειας αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα κοινωνικοποίησης, που επιδρά στη στάση και συμπεριφορά των νέων μελών της και είναι καθοριστικής σημασίας. «Η αναγκαιότητα, τονίστηκε, της ύπαρξης σχολικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των σχολών γονέων, στελεχωμένων από μια πληθώρα επαγγελματιών, που θα αποτελέσουν την προμετωπίδα της πρωτογενούς πρόληψης και φροντίδας των ανθρώπων, αποτελεί ένα μεγάλο έλλειμμα».

Το συνέδριο έκρινε επίσης ότι η εκπαίδευση, ως θεσμική έκφραση ζωής, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη στήριξη και την ανάπτυξη της πρωτογενούς πρόληψης. Η δημοκρατική οργάνωση της ζωής μέσα στο σχολείο, η ανθρωπιστική διαπαιδαγώγηση, η οργάνωση και η ανάπτυξη ποιοτικά και ποσοτικά της ζωής και των δραστηριοτήτων του σχολείου, η σύνδεσή του με την κοινωνική ζωή και την παραγωγική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας, σε κάθε δυνατή μορφή της, η ανάπτυξη ανοιχτής πνευματικής και κοινωνικής ζωής, η καλλιέργεια της πολιτιστικής μας παράδοσης, αποτελούν δρόμους μέσα από τους οποίους καταξιώνεται και αποκτά νόημα η ζωή του ανθρώπου.

Απ' το συνέδριο έγινε σαφές ότι η σημερινή κοινωνική και οικονομική πολιτική, η πολιτική της παγκοσμιοποίησης, στέλνει στο περιθώριο μεγάλες ομάδες πληθυσμού, εισάγοντας το πρόβλημα της εξάρτησης στο χώρο εργασίας. «Η όποια συζήτηση για έλεγχο και πρόληψη στον εργασιακό χώρο γίνεται μόνο για τον εργαζόμενο και όχι για τον εργοδότη με πιο σημαντικό, το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ακριβώς γι' αυτά τα θέματα», επισημαίνεται στα γενικά συμπεράσματα του συνεδρίου.

Σημαντική ενότητα του συνεδρίου αποτέλεσε και αυτή που αφορούσε την τέχνη και τον πολιτισμό σε σχέση με τα ναρκωτικά. Το συνέδριο συμπέρανε ότι η τέχνη και γενικότερα ο πολιτισμός με τη δύναμή τους και με την ικανότητά τους να παρεμβαίνουν στο συναίσθημα και τη λογική του ανθρώπου, στη συνείδησή του, τελικά βοηθούν αποτελεσματικά στην πρωτογενή πρόληψη, όταν αυτή, βέβαια, ερμηνεύει σωστά τα κοινωνικά φαινόμενα και λέει την αλήθεια.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο, επισημάνθηκε ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν προβάλλουν τη φιλοσοφία της πρόληψης, αλλά σε κάποιο βαθμό ενθαρρύνουν την ίδια τη χρήση.

Οσον αφορά την ελληνική νομοθεσία, στο σύνολό της, - που αποτέλεσε επίσης μια σημαντική ενότητα του συνεδρίου - τονίστηκε ότι δε συμπεριλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με την πρόληψη και ειδικά την πρωτογενή πρόληψη. «Ο προσανατολισμός της αντιναρκωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, την τελευταία δεκαετία, αποτελεί διεθνή υποχώρηση και εγκατάλειψη οποιουδήποτε στοιχείου προληπτικής πολιτικής», κατέληξαν οι σύνεδροι.

Απ' το συνέδριο έγινε επίσης σαφές ότι το δικαίωμα στη λεγόμενη αυτοκαταστροφή δεν έχει ούτε ηθικό ούτε συνταγματικό έρεισμα και αντανακλά την εκτεταμένη κοινωνική κρίση.

Οι σύνεδροι εξέφρασαν την καθολική αντίθεσή τους στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. «Οποιαδήποτε κατεύθυνση προς μια ποινική αποδέσμευση προς την αποποινικοποίηση της χρήσης θα είναι πλήγμα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των ναρκωτικών και ειδικά της πρόληψης κατά των ναρκωτικών», επισημάνθηκε και τονίστηκε ότι ο εμπλεκόμενος με τις ουσίες διατηρεί ακέραιη την ποινική ευθύνη για τις πράξεις που περιγράφονται ως παράνομες, στην ποινική νομοθεσία.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η θεραπεία της απεξάρτησης και της επανένταξης ως διαδικασία επανακατάκτησης μιας θέσης στο «κοινωνικό γίγνεσθαι» μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, του λόγου και της συλλογικότητας συναντιέται με το μαζικό κίνημα. Συναντάται, επίσης, με τον τομέα της πρόληψης, στην οποία πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο τα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και με την πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

«Ναρκωμένη» πλειοψηφία

Εισηγητές στο συνέδριο στιγμάτισαν την απόφαση της «ναρκωμένης» πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, που για δεύτερη φορά υπέκυψε στις αξιώσεις των καταστηματαρχών και δεν επέτρεψε να γίνει συμβουλευτικός σταθμός του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στα Λαδάδικα.

Ανάλογο ψήφισμα καταδίκης εγκρίθηκε την τελευταία μέρα του συνεδρίου. Με το ίδιο ψήφισμα καταδικάστηκε και ο ρατσισμός που εκδηλώνεται σε ορισμένους δήμους με την αποασυλοποίηση των ψυχικά άρρωστων.

Αύριο και μεθαύριο οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», στην οποία συμμετέχει και ο Νίκος Καραντηνός, στηρίζει την υποψηφιότητα του Δημήτρη (Τάκη) Τσίγκα για Α' αντιπρόεδρο

Εκλογές που, ως ένα βαθμό, μπορεί να συμβάλλουν στην αγωνιστική πορεία του δημοσιογραφικού κλάδου, ώστε να ξεφύγει από την απραξία και τον εκφυλισμό, πραγματοποιούνται, το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή 3 και 4 Μάη, στην ΕΣΗΕΑ, για την εκλογή των νέων οργάνων Διοίκησης της Ενωσης.

Συγκεκριμένα οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνονται σε μια στιγμή αγωνιστικής κινητοποίησης, όπου οι δημοσιογράφοι παλεύουν, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γενικότερα, για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ταμείων τους. Αλλά και διεκδικούν αγωνιστικά ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και αιτήματα με βάση τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες στο νέο τοπίο που έχουν διαμορφώσει οι νέες τεχνολογίες στον έντυπο Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Με νωπές τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, κάτω από την πίεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ίδιων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι καλούνται να αποφασίσουν για την ανασυγκρότηση και τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ΕΣΗΕΑ. Καλούνται να ψηφίσουν και στηρίξουν με την ψήφο τους -με βάση και την πείρα τους από τις τελευταίες κινητοποιήσεις- τις δυνάμεις που παλεύουν γι' αυτό το σκοπό, κόντρα στη συμβιβαστική και αποπροσανατολιστική τακτική της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωσης.

Αυτούς τους σκοπούς και στόχους έρχεται, ακριβώς, για να υπηρετήσει η συμμετοχή του συνδυασμού της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στις εκλογές. Πρόκειται για μια, ελπιδοφόρα θέλουμε να πιστεύουμε, «Δημοσιογραφική Συνεργασία» που συγκροτήθηκε από συναδέλφους που έχουν δώσει δείγματα ως τώρα και είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν για να γίνει η ΕΣΗΕΑ μετερίζι του αγώνα του δημοσιογραφικού κόσμου.

Στη «Δημοσιογραφική Συνεργασία», που στηρίζει την υποψηφιότητα του Δημήτρη (Τάκη) Τσίγκα για τη θέση του Α' αντιπροέδρου, συμμετέχουν και οι παρακάτω συνάδελφοι ως υποψήφιοι:

Για το ΔΣ της ΕΣΕΗΑ: Νίκος Καραντηνός, Σοφία Αδαμίδου, Διγενή Ασημίνα (Σεμίνα), Ζαγγανάς Ιωάννης, Καλογεροπούλου Ελένη, Κατή Κατερίνα, Κογκαλίδης Γεώργιος, Μηλιώνης Γεώργιος, Μουζάκης Μάρκος, Μουσγάς Γεώργιος, Παπανικολάου Ευθύμιος, Ράμμος Παναγιώτης, Σακαρέλος Ανδρέας, Φωτούλας Ιωάννης και Ψωμιάδης Κωνσταντίνος. Υποψήφιος για την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι ο συνάδελφος Νίκος Πέρπερας.

Για αντιπρόσωπους στην ΠΟΕΣΥ: Νίκος Καραντηνός, Σοφία Αδαμίδου, Ανδριανού Ελένη, Ασημινάκη Αννα, Διγενή Ασημίνα (Σεμίνα), Ζαγγανάς Ιωάννης, Καλογεροπούλου Ελένη, Καρρέρ Αρης - Διονύσιος, Κατή Κατερίνα, Κογκαλίδης Γεώργιος, Κορκόδειλος -Παππάς Παναγιώτης, Λιβιτσάνος Γεράσιμος, Μηλιώνης Γεώργιος, Μουζάκης Μάρκος, Μουσγάς Γεώργιος, Μπογιόπουλος Νίκος, Παπανικολάου Ευθύμιος, Πριτσαπίδουλας Χρήστος, Ράμμος Παναγιώτης, Σακαρέλος Ανδρέας, Τσαπόγας Γεώργιος, Τσίγκας Τάκης, Φωτούλας Ιωάννης και Ψωμιάδης Κωνσταντίνος.

Επίσης, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στηρίζει τους υποψηφίους: Αναστάσιο Αυγερινό για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και Ελένη Ανδριανού και Πριτσαπίδουλα Χρήστο για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Στις εκλογές για μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συμμετέχουν και οι εξής συνδυασμοί: «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι», «Ανανεωτική -Ριζοσπαστική Κίνηση Δημοσιογράφων», «Ανεξάρτητη Παρέμβαση για την Ανασυγκρότηση», «Δημοσιογραφική Συνδικαλιστική Κίνηση "ΔΗΣΚ"», «Κίνηση Δούρειος Τύπος», «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων». Ενώ τις θέσεις για το Προεδρείο της Ενωσης διεκδικούν: Εξι υποψήφιοι πρόεδροι, πέντε υποψήφιοι Α' αντιπρόεδροι, πέντε υποψήφιοι γεν. γραμματείς, πέντε υποψήφιοι Β' αντιπρόεδροι και πέντε υποψήφιοι για τη θέση του ταμία.

Φωτιά στην Πάρνηθα

Από την Πάρνηθα ξεκίνησε φέτος ο «χορός της φωτιάς» στην Αττική, προμηνύοντας ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι για τα εναπομείναντα δάση της. Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 14.30 περίπου στο ύψος του τελεφερίκ, κατέστρεψε πάνω από 150 στρέμματα δασικής έκτασης.

Για την αντιμετώπισή της, προσέτρεξαν ισχυρά τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 40 οχήματα, 150 άνδρες, ενώ έγιναν και ρίψεις νερού από αέρος για να θέσουν τελικά την πυρκαγιά υπό έλεγχο δύο ώρες αργότερα.

... Αγνώστων λοιπών στοιχείων

Ενας ακόμα νεαρός άνθρωπος, αυτή τη φορά μια 18χρονη γυναίκα, πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή το αδιέξοδο πάθος της για την ηρωίνη. Το πτώμα της γυναίκας, ονόματι Γεωργία και αγνώστων λοιπών στοιχείων, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο πίσω κάθισμα σταθμευμένου αυτοκινήτου, στην οδό Βουτσαρά 37, όπου αστυνομικοί της Αμέσου Δράσεως έκαναν έλεγχο.

Οπως προέκυψε από τις μαρτυρίες των τριών ακόμα ατόμων που βρίσκονταν μαζί με τη νεκρή Γεωργία στο αυτοκίνητο, το πρωί της Δευτέρας και τα τέσσερα άτομα έκαναν χρήση ηρωίνης στο ρέμα της Χελιδονούς στην Κηφισιά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η 18χρονη κοπέλα, κι ενώ περπατούσαν στην περιοχή του Βοτανικού, αισθάνθηκε αδιαθεσία και έντονο πόνο στο στήθος. Παρά τις προσπάθειές τους, η Γεωργία έπεσε σε κώμα και λίγες ώρες μετά πέθανε. Οι τρεις νεαροί - ο Κ. Τσαμάρης, ο αδελφός του Νίκος και ο Δ. Πόγκας - κρατούνται από την αστυνομία, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας. Οσο για τα στοιχεία του θύματος, ακόμη αναζητούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας...

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Μπαράζ κινητοποιήσεων

Σε μπαράζ κινητοποιήσεων προχωρούν οι δικηγόροι, μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης για το θέμα των συμβολαίων και το Ασφαλιστικό. Κλειστά θα είναι τα δικαστήρια όλης της χώρας αύριο και μεθαύριο, ενώ για σήμερα το πρωί (9.00 - 10.00 π.μ.) οι δικηγόροι πραγματοποιούν στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων αποφάσισε τη συμμετοχή των δικηγόρων στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μάη 2001, ενώ το Σάββατο (5 Μάη) θα συγκληθεί και πάλι η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων.

Σχετικά με το θέμα της υπογραφής των συμβολαίων, οι δικηγόροι αποφάσισαν ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή εντός της εβδομάδας και δεν υπάρξει συναινετική δέσμευση της κυβέρνησης, πως δε θα προχωρήσει στις μεγάλες αυξήσεις, τότε οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν αποχή διαρκείας από τα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ