ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο τα Δυτικά Βαλκάνια

NATO

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας σε όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με έμφαση στην κόντρα με τη Ρωσία, όπως δείχνει και η «ατζέντα» της Συνόδου που περιλάμβανε τη σύμβαση για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς (INF), τις ρωσικές κινήσεις στην Αζοφική Θάλασσα, τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως επίσης και τη συνέχιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Αποφάσισαν, εξάλλου, η επόμενη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να γίνει σε «πανηγυρικό κλίμα» τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, όπως και ότι θα υπάρξει και συνάντηση των ηγετών των κρατών - μελών αργότερα μέσα στο χρόνο.

Στο μενού της χτεσινής μέρας κεντρική θέση είχε η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι, ως απόδειξη ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν «μια κοινή δέσμευση για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή», όπως έλεγαν στη Σύνοδο.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες πως «η ασφάλεια και η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων είναι πρωταρχικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Και έχουμε ισχυρές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Σε αυτό το κλίμα χαιρέτισε τις διαδικασίες συνταγματικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως «οι συνομιλίες για την ένταξη έχουν ήδη αρχίσει. Τώρα, το κοινοβούλιο στα Σκόπια πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Και να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία που θα φέρει τη χώρα στη Συμμαχία». «Ανυπομονώ να τους καλωσορίσω ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες (σ.σ. η κύρωση της συμφωνίας σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ)», πρόσθεσε.

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να «υποστηρίζουν» τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου σοβεί η ενδοαστική διαπάλη, με μερίδα της αστικής τάξης να στρέφεται ανοικτά προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι «εάν η χώρα επιλέξει να κάνει το βήμα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχτεί το πρώτο Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα του Σαράγεβου», ως «ένα εργαλείο συνεργασίας που καλύπτει τις πολιτικές, οικονομικές και αμυντικές μεταρρυθμίσεις» - όπως λένε οι ΝΑΤΟικοί - ώστε η χώρα να «ανταποκριθεί» στα ευρωατλαντικά πρότυπα λειτουργίας και προτάγματα. «Αυτό θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για την ένταξη. Τώρα εναπόκειται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να κάνει το επόμενο βήμα και να αποφασίσει εάν θα πάρει αυτή την προσφορά», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι πολύτιμος συντελεστής στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε πλήρως το ταξίδι της προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση».

Επίσης, οι ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη συνάντηση, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε «ανησυχίες» σχετικά με τα σχέδια της κοσσοβάρικης ηγεσίας για τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε στρατό, μιλώντας για «άσχημη χρονικά επιλογή», που «αντιβαίνει στις συμβουλές πολλών συμμάχων του ΝΑΤΟ», «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μελλοντική ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου» και να είναι τελικά «παράγοντας που περιπλέκει τον διαμεσολαβητικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα».

Ολα αυτά, καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις με τη σερβική ηγεσία και να αποσπάσει τη Σερβία από τη ρωσική σφαίρα επιρροής ως βασικό και το δυσκολότερο «βήμα» για τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής. «Η Σερβία παραμένει ένας πολύτιμος εταίρος. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει επίσης πλήρως τον διάλογο που διευκόλυνε η ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς είναι κρίσιμος για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», τόνιζε σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ, καλώντας τις δύο πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Να αποφεύγουν προκλητικά βήματα και δηλώσεις. Και να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο μέλλον»...

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Φωτιές» ανάβουν τα σχέδια για στρατό στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σκηνικό έντασης με αβέβαιη κατάληξη φαίνεται πως στήνεται για μία ακόμη φορά στα Δυτικά Βαλκάνια με αιτία τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις. Μία από τις εστίες έντασης που δυναμώνει ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα είναι το Κοσσυφοπέδιο με αφορμή τα σχέδια των Κοσσοβάρων Αλβανών για τη μετατροπή των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό, μέσω της ψήφισης σχετικού νομοσχεδίου στις 14 Δεκέμβρη.

Χτες, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, σημείωσε πως η συγκρότηση στρατού στο Κόσσοβο «θα μπορούσε να προκαλέσει την ένοπλη επέμβαση της Σερβίας» στην περιοχή. Εξέφρασε παράλληλα την «ελπίδα» ότι «δεν θα χρειαστεί ποτέ» να χρησιμοποιηθεί ο σερβικός στρατός, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι μία από τις λύσεις στο τραπέζι...». Υποστήριξε επίσης ότι στόχος της συγκρότησης στρατού στο Κοσσυφοπέδιο είναι «να υποταχθούν άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή είναι Σέρβοι». Απέφυγε πάντως να επιβεβαιώσει το χτεσινό ρεπορτάζ της σερβικής εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι» που (επικαλούμενη πληροφορίες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών) ανέφερε πως οι ΗΠΑ διά θαλάσσης στέλνουν φορτία με σύγχρονα όπλα στο Κοσσυφοπέδιο μέσω του Δυρραχίου στην Αλβανία για να εξοπλίσουν τον «στρατό», χαρακτηρίζοντας ωστόσο το ζήτημα «σοβαρό». Τέλος, διαπίστωσε αύξηση της «ριζοσπαστικοποίησης» στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις προκλήσεις, η Σερβία «θα διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Οι αντιδράσεις στη Μόσχα

Οι προσπάθειες στο Κόσσοβο για δημιουργία στρατού (που τυπικά απαγορεύεται ακόμη και από το Σύνταγμα του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου) προκάλεσαν χτες την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι το σχέδιο συνιστά «απαράδεκτη και κατάφωρη» προσπάθεια παραβίασης της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «προβοκατόρικο και αποσταθεροποιητικό βήμα». Προειδοποίησε ότι το σχέδιο για στρατό μπορεί να προκαλέσει «τις πιο σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Σερβία αλλά και για όλα τα Βαλκάνια». Πέταξε μάλιστα το «μπαλάκι» στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR καλώντας την να πάρει άμεσα μέτρα για την εξουδετέρωση και αφοπλισμό του «στρατού», τονίζοντας ότι «οι χορηγοί της Πρίστινας, ΕΕ και ΗΠΑ, θα πρέπει να ασκήσουν ισχυρή πίεση για να εξασφαλίσουν ότι οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θα ανακαλέσουν προβοκατόρικες αποφάσεις και θα εμποδίσουν την κλιμάκωση εντάσεων».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι το θέμα του στρατού στο Κόσσοβο συζητήθηκε στη διήμερη υπουργική σύνοδο (βλ. και πρώτο θέμα) και πρόσθεσε ότι προωθείται «σε κακό χρόνο και ενάντια στις συμβουλές πολλών ΝΑΤΟικών συμμάχων». Το ΝΑΤΟ, που πρωτοστατεί στο «διαίρει και βασίλευε», εμφανίζεται για την ώρα διστακτικό προκειμένου να εξασφαλίσει τους συνολικότερους σχεδιασμούς του, γι' αυτό καλεί σε «αυτοσυγκράτηση» Σερβία και Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Σήμερα η Μεικτή Διυπουργική στη Μόσχα

Η 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας συνεδριάζει σήμερα στη Μόσχα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο, και τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Γ. Ντίτριχ, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης αύριο στη ρωσική πρωτεύουσα του Αλ. Τσίπρα, της συνάντησής του με τον Βλ. Πούτιν και της υπογραφής σειράς συμφωνιών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ, κατ' ιδίαν συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Βλ. Πούτιν, υπογραφή διμερών συμφωνιών και κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Πούτιν.

Με αφορμή την επίσκεψη, ο Γ. Κατρούγκαλος έδωσε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα» σημειώνοντας ότι οι Τσίπρας και Πούτιν «θα θίξουν διάφορα πολιτικά ζητήματα», και τη «γεωπολιτική διάσταση», όμως «κύρια έμφαση θα δοθεί στις προοπτικές εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στους τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα αυτό».

Πρόσθεσε ότι «η Αθήνα ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις, μεταξύ άλλων και από φιλικές χώρες όπως η Ρωσία. Παρεμπιπτόντως, ρωσικές επιχειρήσεις επενδύουν ήδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση έχει συναινέσει στις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία, και μόλις προχτές στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συνυπέγραψε κοινή δήλωση - τελεσίγραφο στη Μόσχα να συμμορφωθεί με τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε στη ρωσική εφημερίδα ότι «οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές, εάν θέλουμε να δούμε την ενσωμάτωση της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας». Δίνοντας, δε, το λόγο στους επιχειρηματικούς ομίλους ανέφερε ότι είναι «σημαντική η ανάπτυξη του διαλόγου στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι εξόδου από αυτήν την κατάσταση».

Δίνοντας εξάλλου και τους ρόλους «μαντατοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί όχι μόνο να είναι μια γέφυρα μεταξύ διαφορετικών χωρών για οικονομικούς λόγους, αλλά και να ενεργήσει ως μεσολαβητής στην επίλυση των υφιστάμενων αντιφάσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ