ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός

Τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού

Σε οργάνωση μαζικών συλλαλητηρίων στις 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, απευθύνει το ΠΑΜΕ προς Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και εργαζόμενους, για να δοθεί μαχητική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συλλαλητήρια προετοιμάζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες πόλεις.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για τα συλλαλητήρια, το ΠΑΜΕ δίνει το στίγμα της συνέχειας και έντασης του αγώνα μετά την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη, για να βρεθούν στο προσκήνιο οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Οπως επισημαίνει, «η απεργία στις 28 Νοέμβρη, με τα μαζικά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αποτέλεσε μαχητική και αναγκαία απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία - εργατοπατέρες. (...) Μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, ειδικά στους χώρους όπου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές, οι νέοι εργαζόμενοι που είναι στην πλειοψηφία τους ασυνδικάλιστοι. Το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό να προχωρήσει η συζήτηση στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσουν η ενημέρωση και η οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση που συνεχίζεται. (...) Να δυναμώσουν ο αγώνας και οι πρωτοβουλίες για τις ΣΣΕ, τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την κλαδική ΣΣΕ οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κινούνται ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση, προετοιμάζουν τα νέα συλλαλητήρια και συνεχίζουν τις συνελεύσεις και τις συσκέψεις για τη συζήτηση των συμπερασμάτων από την πρόσφατη απεργιακή μάχη και για την οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα για: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων. Μέτρα στήριξης των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών μέτρων».

Αναφερόμενη στη μεγάλη επιτυχία των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποίησε ο κλάδος μέσα σε δυο βδομάδες, τονίζει ότι «μας τροφοδοτούν με θετική πείρα και δυνατότητες, που δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Και υπογραμμίζει: «Είναι εξοργιστικό και δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορο κανέναν εργαζόμενο στις Κατασκευές το γεγονός ότι την ώρα που διεξάγουμε σκληρό αγώνα για το μεροκάματο, τους όρους δουλειάς και ασφάλισης, η κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο Βρούτση της προηγουμένης κυβέρνησης, της ΝΔ, με τον οποίο θα συνεχίζει να καθορίζει με νόμο το κατώτερο μεροκάματο (...) Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουν τη μεγαλοεργοδοσία να συνεχίζει να αρνείται την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, επικαλούμενη τους "περιορισμούς" που της βάζει ο νόμος και η περιβόητη ανταγωνιστικότητα.

Ως εδώ! Δεν πρόκειται να δεχτούμε τίποτα από αυτά που τσακίζουν τη ζωή μας. (...) Με τον αγώνα μας θα υποχρεώσουμε την εργοδοσία του κλάδου να υπογράψει κλαδική ΣΣΕ. (...) Μετά τις δύο απεργιακές μάχες η εργοδοσία του κλάδου δεσμεύτηκε να απαντήσει εγγράφως στα αιτήματά μας για τη ΣΣΕ. Ανάλογα με την απάντηση που θα έχουμε, θα επιλέξουμε τον τρόπο και τις μορφές που θα συνεχίσουμε».

Για την προετοιμασία του κλάδου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις των Παραρτημάτων του, με το εξής πρόγραμμα:

Παρασκευή 7/12: Βόρεια - Βορειοανατολικά (7 μ.μ., Εντισον 3, Παλλήνη). Κυριακή 9/12: Περιστέρι (10 π.μ., Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20). Τρίτη 11/12: Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου (7 μ.μ., Περιάνδρου 18, Ζωγράφου). Πέμπτη 13/12: Μενίδι - Ανω Λιόσια (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42, Μενίδι), Πειραιάς (7 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19, 4ος ορ.), Καλλιθέα (7 μ.μ., Αριστείδου 92). Παρασκευή 14/12: Ηλιούπολη - Μπραχάμι (7 μ.μ., Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη). Σάββατο 15/12: Κέντρο (7 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Δευτέρα 17/12: Νέα Ιωνία - Ηράκλειο (7 μ.μ., Νισύρου 20, Ν. Ιωνία).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Αγώνας ενάντια στη σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας

Την επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ» - «ΖΟΥΡΑ» - «ΒΙΟΚΟΤ» - «ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ» (συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ»).

Σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «παρότι εργαζόμαστε σε μια επιχείρηση που σήμερα καταγράφει μεγάλη παραγωγή, είμαστε απλήρωτοι. Οσοι διεκδικούμε (...) είμαστε σε καραντίνα και η εργοδοσία δεν μας δίνει αντικείμενο εργασίας. Προτιμά να προσλαμβάνει άλλους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, με συνθήκες χειρότερες και από μεσαίωνα, έτσι ώστε να θεριεύει η εκμετάλλευση και η κερδοφορία της».

Καταγγέλλει επίσης ότι «ο ΟΑΕΔ δεν μας χορηγεί το επίδομα επίσχεσης».

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας για όλους τους εργαζόμενους», τονίζει το σωματείο, «καθώς παρά τα παραπάνω είμαστε οι μοναδικοί εργαζόμενοι στην πτηνοτροφία που συνεχίζουμε να έχουμε τις συμβάσεις που ίσχυαν πριν τις καταργήσει η κυβέρνηση με την ΠΥΣ6/2012. Οχι μόνο θα έπρεπε να είναι όλοι οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφία και όχι μόνο σε αυτά τα επίπεδα, αλλά να είχαμε και αυξήσεις».

Το σωματείο διεκδικεί μεταξύ άλλων:Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται σε όλους τους εργαζόμενους. Να επανέλθουν οι μισθοί στους συναδέλφους που έχουν γίνει μειώσεις. Ο κατώτατος να είναι σύμφωνα με την τελευταία ΣΣΕ εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που είχε υπογραφεί (περίπου 810 ευρώ). Να τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Να χορηγηθεί το επίδομα επίσχεσης που ο ΟΑΕΔ αρνείται να εγκρίνει σε όσους άσκησαν αυτό το δικαίωμά τους και το έκτακτο επίδομα που χορηγείται για ειδικές περιπτώσεις. Να καταχωρηθούν όλα τα ένσημα σε όλους τους εργαζόμενους.

Αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στο κάλεσμα του σωματείου «να εκδηλωθεί αλληλεγγύη στον αγώνα μας με όποια μορφή είναι δυνατή» ανταποκρίνονται ήδη συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου και όχι μόνο.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εκφράζει στο σωματείο και τους εργαζόμενους «την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της, ενάντια στην επίθεση που δέχεστε από την εργοδοσία, που έχει τη στήριξη και της κυβέρνησης».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν βγάλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες» ν. Εύβοιας, τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Εύβοιας, Αργολίδας και Ηρακλείου, το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ κ.ά.

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους εκφράζει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του σωματείου (Νοταρά 108, Πειραιάς).
  • Ο Σύνδεσμος Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας καλεί σε τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και Περιχώρων προχωρά σε αρχαιρεσίες από σήμερα μέχρι τις 9 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος) σήμερα (2.30 μ.μ. - 5 μ.μ.), αύριο Σάββατο (9 π.μ. - 5 μ.μ.) και την Κυριακή 9/12 (9 π.μ. - 3 μ.μ.).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου την Κυριακή 9/12, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας πραγματοποιεί εκλογές από τις 9 έως τις 14 Δεκέμβρη. Τις πρωινές ώρες (8.30 π.μ. έως 1 μ.μ.) οι εκλογές θα πραγματοποιούνται στα εργοτάξια και λοιπά έργα της περιοχής, ενώ τις απογευματινές (5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.) θα γίνονται στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26, πλ. Ελευθερίας, Προσφυγικά).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης πραγματοποιεί εκλογές από τις 11 έως τις 16 Δεκέμβρη. Κάλπες θα στηθούν: Την Τρίτη 11/12, στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V (6.30 π.μ. έως 8.30 π.μ. / 11.30 π.μ. έως 1 μ.μ. / 4 μ.μ. έως 5.30 μ.μ.). Την Πέμπτη 13/12, στο εργοτάξιο Πανεπιστημιούπολης (ΖΕΠ Κοζάνης - 11.30 π.μ. έως 1 μ.μ.). Την Παρασκευή 14/12, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (5 μ.μ. έως 9 μ.μ.) και στην Αιανή (αίθουσα συνεδριάσεων πρώην Δημοτικού Συμβουλίου - 4 μ.μ. έως 9 μ.μ.). Το Σάββατο 15/12 και πάλι στην Αιανή (4 μ.μ. έως 9 μ.μ.). Την Κυριακή 16/12, στην Ανω Κώμη (κοινοτικό κατάστημα - 9 π.μ. έως 2 μ.μ.), στη Σιάτιστα (γραφείο Σωματείου Γουνεργατών - 9 π.μ. έως 2 μ.μ.), στα Σέρβια (Δημαρχείο - 9 π.μ. έως 2 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (3 μ.μ. έως 9 μ.μ.).
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παναττική κινητοποίηση τη Δευτέρα

Με παναττική κινητοποίηση τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας (11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. και πορεία στη Βουλή, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές Πρόνοιας, στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στα κυβερνητικά σχέδια για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στην κατεύθυνση των αποφάσεων που είχαν πάρει σε σύσκεψη συντονισμού, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα προετοιμάζουν την κινητοποίηση και την παναττική στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ενώσεις (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ).

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να διεκδικήσουν:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ - ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί).

-- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις.

-- Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ