ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καλεί σε συνέχιση του αγώνα για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων

Eurokinissi

Σε συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση των διεκδικήσεών τους από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση καλεί η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Βορειοκεντρικής Εύβοιας τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες - εμπόρους, τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, τονίζοντας ότι δύο μήνες μετά τις πλημμύρες δεν έχει γίνει σχεδόν το παραμικρό.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση έκτακτο επίδομα για όλους τους πληγέντες, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι! Απαιτούμε άμεσα να κινηθούν όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν λύνουν κανένα από τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν η κακοκαιρία και η έλλειψη υποδομών!», τονίζει η Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τώρα όλοι μαζί, αγρότες - κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες - έμποροι, εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

Περάσαμε ήδη τους δυο μήνες και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σχεδόν στο παραμικρό.

Εμείς που συστήσαμε την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών κάναμε μεγάλες προσπάθειες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς.

Μετά από μεγάλες πιέσεις, απανωτά τηλέφωνα και οχλήσεις, η Επιτροπή πραγματοποίησε συναντήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών (5 Νοέμβρη) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (30 Νοέμβρη).

Στη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε η δήλωση ότι:

Εχει προβλεφθεί και εκταμιευτεί ποσό εφάπαξ επιδόματος κάλυψης πρώτων αναγκών στο ύψος του βασικού μισθού των 586 ευρώ για τους πληγέντες. Εχει προβλεφθεί έκτακτο βοήθημα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν και τις οικοσκευές τους, μέχρι το πόσο των 5.896 ευρώ κατά οικογένεια, και εναπόκειται στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν τα αιτήματα προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία και να πιστωθούν τα χρήματα.

Στη συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήραμε τις εξής δεσμεύσεις:

Η εκτίμηση των ζημιών να ολοκληρωθεί αρχές Γενάρη και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν αρχές Φλεβάρη. Σε συνεννόηση με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέσω πάγιας εντολής στις τράπεζες, να μην είναι προϋπόθεση για την καταβολή αποζημιώσεων η πληρωμή του ΕΛΓΑ για το 2018. Τα λεφτά αυτά να κρατηθούν από τις αποζημιώσεις. Οι επιδοτήσεις του 2017, που ήταν συνδεδεμένες με το βαμβάκι και είχαν καθυστερήσει λόγω λάθους καταγραφής, να επισπευσθούν. Αναστολή των πληρωμών των τιμολογίων στη ΔΕΗ.

Για να υλοποιηθούν έστω και αυτές οι δεσμεύσεις, καθώς και για τη δικαίωση του συνόλου των αιτημάτων μας, απαιτείται συνέχιση του αγώνα με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τον αντιλαϊκό κατήφορο, σε συνέχεια της στήριξής της στις αποφάσεις της ΕΕ, από τη νέα χρονιά εξαιρεί τις περιοχές του πρώην δήμου Κηρέως από τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, σε συνέχεια των Οδηγιών της ΕΕ τις οποίες υλοποιεί η κυβέρνηση. Πρέπει να μας βρουν απέναντί τους».

Το πλαίσιο αιτημάτων

«Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το δήμο, τον ΕΛΓΑ:

Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% - χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ - όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, στις αποθήκες, στα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, στα μελίσσια κ.α. Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις. Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Να εκπονηθεί μελέτη για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου. Αμεσο σχεδιασμό, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.ά.). Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους. Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στα σχολεία του Μαντουδίου. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη. Αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και καθαρισμό των δασικών δρόμων, για να έχουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στη συλλογή της ρητίνης. Καθαρισμό των αποστραγγιστικών καναλιών στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου. Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί».

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ - ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Εννιά μήνες μετά τις πλημμύρες, τίποτα δεν έχει αποκατασταθεί!

Εχουν περάσει 9 μήνες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Φλεβάρη του 2018, τα οποία είχαν αποτέλεσμα μεγάλες βλάβες σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου στο Πήλιο, αλλά - όπως καταγγέλλει η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ - με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα τεχνικό έργο που να αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, τη διευθέτηση των όμβριων, δηλαδή έργα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία της λαϊκής κατοικίας και των υποδομών του δήμου μας σε μελλοντικά ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, βοηθητικούς χώρους, δίκτυα ύδρευσης κ.λπ. ήταν μεγάλες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεχίζονται ακόμη και τώρα οι καθιζήσεις στο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Η παρέμβαση της Περιφέρειας και του κράτους εξαντλείται σε μπαζώματα των δρόμων για την απλή αποκατάσταση της πρόσβασης, με αποτέλεσμα οι βροχές του Νοέμβρη να έχουν καταστήσει πολλούς δρόμους επικίνδυνους και απροσπέλαστους.

Από αυτοψίες που πραγματοποίησαν τεχνικά κλιμάκια του κράτους, μεταξύ 5/3/2018 και 30/4/2018, προέκυψε ότι 156 κτίρια έχουν βλάβες στην ανωδομή, τη θεμελίωση ή τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ 81 προέκυψαν ακατάλληλα για χρήση, μη κατοικήσιμα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αποκατασταθεί και κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες συνεχίζουν και διαμένουν σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα σπίτια.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ επισημαίνει: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο με διάφορα τεχνάσματα, αποκρύπτοντας τη συμπαιγνία και τη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Από τη μία δίνονται εκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη "fast track" των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής μας επικαλούνται τη γραφειοκρατία που οι ίδιοι δημιουργούν, ως άλλοθι ότι δεν προχωρούν τα έργα.

Αποκρύπτουν την αλήθεια ότι οι δομές για την προστασία του λαού σε δήμο, Περιφέρεια και κράτος είναι πλήρως διαλυμένες ή ανύπαρκτες ενώ οι δομές για τη φορολεηλασία και την καταστολή σε πλήρη ανάπτυξη. Αποκρύπτουν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, γιατί η προστασία του λαού "κοστίζει ακριβά" στο κεφάλαιο και εξαντλούν τις ενέργειές τους στο "μπάζωμα όπως όπως" μετά την καταστροφή».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 21ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα βιαστών και εκβιαστών

Εκκληση να εξαρθρωθεί το «κύκλωμα» ή τα «κυκλώματα» που εκμεταλλεύονται κορίτσια που έρχονται στη Ρόδο για να σπουδάσουν από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έκανε ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας που δολοφονήθηκε και βιάστηκε στο νησί. Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι στο νησί δρα ανεξέλεγκτα ένα κύκλωμα που εκβιάζει, βιάζει και απειλεί νεαρά κορίτσια.

«Τώρα δεν ξέρω τι άλλα "κυκλώματα" πιθανόν να υπάρχουν στη Ρόδο, τα οποία προσπαθούν να πλησιάσουν κοριτσάκια τέτοιας ηλικίας. Και έχω ακούσει, μου έχουν μεταφέρει, ότι έχουν γίνει και άλλες απόπειρες, δεν ξέρω, αυτό θα το διασταυρώσετε εσείς. Αλλά είναι κρίμα και άδικο να χάνονται ζωές! Να βιάζονται και εκβιάζονται κοριτσάκια σαν την κόρη μου τα οποία στέλνονται μόνα τους να σπουδάζουν στο όμορφο νησί μας». «Πρέπει να ανοίξουν κι άλλα στόματα άλλων κοριτσιών που φημολογείται ότι υπέστησαν τους ίδιους βασανισμούς και απόπειρες, πρέπει να μπουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας της 21χρονης.

Εκ των πραγμάτων για την υπόθεση «ανοίγει» νέος κύκλος ερευνών από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές της περιοχής, ενώ ήδη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν δοθεί καταθέσεις από συμφοιτήτριες της 21χρονης, οι οποίες και αξιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειωτέον ότι οι δύο δράστες του στυγερού εγκλήματος κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους και την κατ' αντιπαράσταση εξέταση, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας και μεταφέρθηκαν υπό άκρα μυστικότητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε ξεχωριστές φυλακές. Ο 21χρονος στα Γρεβενά και ο 19χρονος στις φυλακές Αυλώνας. Οι δύο την ξυλοκόπησαν, τη βίασαν, τη χτύπησαν με ένα ηλεκτρικό σίδερο στο κεφάλι, επειδή αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές τους ορέξεις και την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα.

Εξω από το δικαστήριο όπου απολογήθηκαν οι δύο είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι του νησιού για να εκφράσουν την οργή τους. Η ένταση του κόσμου ήταν μεγάλη και η Αστυνομία αναγκάστηκε να φυγαδεύσει τους δύο κατηγορούμενους.

Παρέμβαση της ΟΓΕ

Τον αποτροπιασμό για την άγρια δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας και τη συμπαράστασή της στην οικογένειά της εκφράζει η Ομάδα Γυναικών Ρόδου, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σε όλα τα χρόνια ζωής και δράσης της ΟΓΕ αντιπαλεύουμε την πολύμορφη βία που δέχονται οι γυναίκες, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι αυτό το σοβαρό και υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο συνδέεται άρρηκτα με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες.

Οσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, όσες διεθνείς συμβάσεις - όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης - και αν κυρωθούν, όσα Εθνικά Σχέδια Δράσης και αν καταστρωθούν επί χάρτου, η βία θα ζει και θα βασιλεύει όσο οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες από τη μία τη γεννούν και από την άλλη δεν την αντιμετωπίζουν».

Επίσκεψη στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Αντιπροσωπεία του συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς και η χορωδία του θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Απορρίφθηκε και η νέα αίτηση αποφυλάκισης του Σ. Ξηρού

Απορρίφθηκε χτες και η νέα αίτηση αποφυλάκισης του κρατούμενου Σάββα Ξηρού από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά. Το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμά του, δεν δέχτηκε ότι μπορεί να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις σχετικού νόμου λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Υπενθυμίζεται ότι έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη». Ο κρατούμενος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας αυτοσχέδιου μηχανισμού που εξερράγη στα χέρια του το 2002 στον Πειραιά και αποτέλεσε την αρχή του τέλους της «17 Νοέμβρη», ζητούσε την αποφυλάκισή του επικαλούμενος το άρθρο 110Α του ΠΚ. Στην αίτηση ο κρατούμενος αναφέρει ότι έχει 98% αναπηρία, που προκύπτει και από ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ που «ισχύει εφ' όρου ζωής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ