ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλαγή ηγεσίας στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση

Η Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ διαδέχτηκε την Αγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος

Η Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ μετά από την εκλογή της

Copyright 2018 The Associated

Η Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ μετά από την εκλογή της
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, εκλέχτηκε την Παρασκευή το απόγευμα πρόεδρος του κόμματος, διαδεχόμενη την Αγκελα Μέρκελ, η οποία μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία δεν έθεσε υποψηφιότητα στο συνέδριο που έγινε στο Αμβούργο (7-8 Δεκέμβρη). Παράλληλα, η Αγκ. Μέρκελ έχει δηλώσει την πρόθεσή της να παραμείνει καγκελάριος έως το τέλος της θητείας της, το 2021.

Η Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ αναδείχθηκε πρόεδρος στον β' γύρο με 517 ψήφους (απαιτούνταν τουλάχιστον 500) και ποσοστό 51,75%, ενώ ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%. Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές. Ο τρίτος υποψήφιος, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, με 157 ψήφους (15,7%), είχε αποκλειστεί από τον α' γύρο.

H 56χρονη νέα πρόεδρος της CDU κατάγεται από το κρατίδιο Ζάαρλαντ, όπου έχει διατελέσει υπουργός της τοπικής κυβέρνησης και δυο φορές πρωθυπουργός του κρατιδίου. Τον περασμένο Φλεβάρη εξελέγη γενική γραμματέας του κόμματος, μετά από πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ, με ποσοστό σχεδόν 99%. Εγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια.

Η εκλογή της θεωρείται «ασφαλής» για το καθεστώς διαρχίας, καθώς δεν αναμένεται να συγκρουστεί με τη «γραμμή Μέρκελ» στα σημαντικότερα ζητήματα. Από τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσιάζεται ως μια πολιτικός «του κέντρου», με λίγο πιο «συντηρητικές» απόψεις στη μετανάστευση. Εχει προτείνει οι αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονται να διαπράττουν εγκλήματα να επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους, ακόμη και αν η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ δήλωσε πως η περίφημη φράση της καγκελαρίου «το Ισλάμ έχει θέση στη Γερμανία» δεν κάνει καλό στη χώρα και θέτει ως προϋπόθεση τον σεβασμό στις αρχές της γερμανικής κοινωνίας. Στα ευρωπαϊκά θέματα δεν έχει εκφράσει διαφοροποίηση από την Αγκ. Μέρκελ, ενώ έχει ταχθεί κι αυτή υπέρ του ευρωστρατού. «Το "συνεχίζουμε ως έχει" δεν υπάρχει», δήλωσε πάντως η Κραμπ - Καρενμπάουερ μετά την εκλογή της.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε ταχθεί υπέρ του Φρ. Μερτς, υπογράμμισε πως δεν ήταν ενάντια στην εκλογή Κραμπ - Καρενμπάουερ. Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να καταστούν σαφή τα διαφορετικά επιχειρήματα μεταξύ των «δημοκρατικών εναλλακτικών», ώστε να απομονωθούν «τα άκρα».

Νέος γγ της CDU εκλέχτηκε με ποσοστό 62,8% ο βουλευτής και επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος, Πάουλ Τσίμιακ, ο οποίος σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο «διοχέτευσε» ψήφους προς την Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ στον β' γύρο.

ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζητά αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από λιμάνια της ΕΕ και των ΗΠΑ

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Τον αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από ευρωπαϊκά και αμερικανικά λιμάνια ζήτησε (για ακόμη μια φορά) ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διατηρώντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή το επεισόδιο στα στενά Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα. Ενα επεισόδιο, που όχι απλά «τυχαίο» δεν είναι, αλλά «κουμπώνει» με τον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Σε συνέντευξή του στο «Fox News» το Σάββατο, ο Ποροσένκο κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να μπλοκάρουν στα λιμάνια τους τα ρωσικά πλοία και δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συνεισφέρει. Ο Ποροσένκο δήλωσε, επίσης, ότι όλες οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πορθμό του Κερτς βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Η Ρωσία εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα ουκρανικά χωρικά ύδατα», επανέλαβε τις κατηγορίες ο Π. Ποροσένκο και απαίτησε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, για να σταματήσει η παράνομη (ρωσική) κατοχή του στενού Κερτς και της Αζοφικής Θάλασσας. Αναφερόμενος στην οικονομική πίεση που ασκεί η Ρωσία, η οποία έχει τον πλήρη έλεγχο των στενών μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας, υπενθύμισε ότι η Ουκρανία έχει δύο λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα (Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ) μέσω των οποίων περνάει το 40% των εξαγωγών προϊόντων χάλυβα.

Ούτε η Ουκρανία, ούτε η ΕΕ μπορούν να το αποδεχτούν αυτό, καθώς εμποδίζεται η διέλευση και ευρωπαϊκών πλοίων, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση αφορά και τις ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Νουχάντ Μασνούκ, ανακοίνωσε χτες τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί σε δοχεία τυριού τα οποία είχαν προωθήσει στη χώρα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς και φυλάκια ελέγχου του λιβανέζικου στρατού τον περασμένο Μάη, λίγο πριν από τις τότε βουλευτικές εκλογές, και ότι επί ένα 10μηνο οι επίδοξοι δράστες παρακολουθούνταν στενά από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Λιβάνου, που εξουδετέρωσαν αυτά τα σχέδια.

TOKIO.-- Οι εισαγγελείς στο Τόκιο απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος του Κάρλος Γκοσν, του αποπεμφθέντος προέδρου της «Nissan Motor», διότι απέκρυψε στοιχεία για τα εισοδήματά του από μισθούς και παρέτειναν την κράτησή του, καθώς είναι ύποπτος και για άλλες οικονομικές ατασθαλίες. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες σε βάρος της ίδιας της «Nissan» για την καταχώρηση ψευδών οικονομικών εκθέσεων. Η «Nissan», η οποία απέπεμψε τον Γκοσν από τη θέση του προέδρου μερικές μέρες μετά από τη σύλληψή του στις 19 Νοέμβρη. Η ιαπωνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι το αδίκημα τιμωρείται με πρόστιμο έως 700 εκατ. γεν (6,21 εκατ. δολάρια).

ΡΙΑΝΤ.-- «Εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δυνάμεις συνεχίζουν να απειλούν την ασφάλειά μας στον Κόλπο και στον Αραβικό Κόσμο», είπε την Κυριακή κατά την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του «Συμβουλίου Συνεργασία του Κόλπου» (GCC) ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών. Ζήτησε τη συστράτευση των μελών έναντι του Ιράν και πρότεινε τη συνέχιση του πολέμου στην Υεμένη ως «αναγκαία». Στη Σύνοδο, παρότι προσκλήθηκε, δεν μετέβη ο Καταριανός εμίρης Ταμίμ αλ Θάνι, υπενθυμίζοντας τη συνέχιση της αντιπαράθεσής του με τα άλλα μέλη του GCC. Εστειλε εντούτοις ως εκπρόσωπό του τον Καταριανό υπουργό Εξωτερικών. Αργότερα χτες ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Τζουμπέιρ επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία ύποπτοι για τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα αεροπορική επιδρομή στη νότια Σομαλία πραγματοποίησαν την Κυριακή οι ΗΠΑ, σκοτώνοντας, όπως ισχυρίστηκαν, «τέσσερις ισλαμιστές» της «τρομοκρατικής» οργάνωσης «Σεμπάμπ», προκειμένου «να αποκρουστεί επίθεση εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ» στη χώρα.

ΟΣΛΟ.-- Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κογκολέζος χειρουργός - μαιευτήρας Ντένις Μουκουέγκε και η Γιαζίντι αγωνίστρια από το βόρειο Ιράκ Νάντια Μουράντ, έφτασαν χτες στο Οσλο της Νορβηγίας, για να παραλάβουν σήμερα το βραβείο εκφράζοντας την ελπίδα πως το Νόμπελ θα συμβάλει στον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών σεξουαλικών βιαιοπραγιών σε πολέμους.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σε λανθασμένο συναγερμό απέδωσαν χτες Σύροι αξιωματούχοι την πρότερη πληροφορία του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA για απόκρουση εχθρικής επίθεσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού το βράδυ της Κυριακής.

Στάση εργασίας στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας 5 π.μ. - 9 π.μ. προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn - DB), με την εταιρεία να αναγκάζεται να ακυρώσει όλα τα υπεραστικά δρομολόγια, αλλά επηρεάστηκε και το περιφερειακό και προαστιακό δίκτυο, με εκατοντάδες ακυρώσεις δρομολογίων.

Το περασμένο Σάββατο, το Συνδικάτο των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους (EVG) εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας την ανεπαρκή προσφορά των εργοδοτών. Το EVG διεκδικεί αυξήσεις ύψους 7,5% για τους περίπου 160.000 εργαζομένους. Η Deutsche Bahn από την πλευρά της κατέθεσε ένα «πακέτο 7%», δηλαδή προβλέπει για τα επόμενα δυόμισι χρόνια δύο μισθολογικές αυξήσεις συνολικού ύψους 5,1% και μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 500 ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

ΒΕΛΓΙΟ
Κυβερνητικοί «τριγμοί» από την παραίτηση των Φλαμανδών εθνικιστών

Με αφορμή την αντίθεση απέναντι στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας τέθηκε την Κυριακή ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, μετά την παραίτηση των Φλαμανδών εθνικιστών υπουργών του κόμματος «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία» (N-VA), από την κυβέρνηση συνασπισμού, λόγω της διαφωνίας τους με το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, που αναμένεται να εγκριθεί στο Μαρακές του Μαρόκου.

Το N-VA ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού που ήταν αντίθετο με το κείμενο του ΟΗΕ, ενώ η έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση πέρασε από το βελγικό Κοινοβούλιο.

Ενδεικτική της αξιοποίησης και του Συμφώνου του ΟΗΕ στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (εντός ΕΕ, ΕΕ - ΗΠΑ κ.ά.) είναι και η σύσκεψη που διοργανώθηκε το Σάββατο στις Βρυξέλλες από το εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας «Vlammes Verlag» με συμμετοχή του Στιβ Μπάνον, πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, και της Μαρίν Λεπέν, του Γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» (δες σχετικό θέμα σελ. 6)

Στο Βέλγιο, πάντως, οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το Μάη (οπότε είναι και οι ευρωεκλογές) και ο Σ. Μισέλ κάλεσε τους βουλευτές να μη «ρίξουν» την κυβέρνηση και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ