Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζητά αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από λιμάνια της ΕΕ και των ΗΠΑ

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Τον αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από ευρωπαϊκά και αμερικανικά λιμάνια ζήτησε (για ακόμη μια φορά) ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διατηρώντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή το επεισόδιο στα στενά Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα. Ενα επεισόδιο, που όχι απλά «τυχαίο» δεν είναι, αλλά «κουμπώνει» με τον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Σε συνέντευξή του στο «Fox News» το Σάββατο, ο Ποροσένκο κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να μπλοκάρουν στα λιμάνια τους τα ρωσικά πλοία και δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συνεισφέρει. Ο Ποροσένκο δήλωσε, επίσης, ότι όλες οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πορθμό του Κερτς βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Η Ρωσία εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα ουκρανικά χωρικά ύδατα», επανέλαβε τις κατηγορίες ο Π. Ποροσένκο και απαίτησε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, για να σταματήσει η παράνομη (ρωσική) κατοχή του στενού Κερτς και της Αζοφικής Θάλασσας. Αναφερόμενος στην οικονομική πίεση που ασκεί η Ρωσία, η οποία έχει τον πλήρη έλεγχο των στενών μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας, υπενθύμισε ότι η Ουκρανία έχει δύο λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα (Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ) μέσω των οποίων περνάει το 40% των εξαγωγών προϊόντων χάλυβα.

Ούτε η Ουκρανία, ούτε η ΕΕ μπορούν να το αποδεχτούν αυτό, καθώς εμποδίζεται η διέλευση και ευρωπαϊκών πλοίων, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση αφορά και τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ