Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ - ΟΗΕ
Με το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το ρόλο του «σημαιοφόρου» των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου απέδειξε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης που προώθησαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την καταδίκη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και άλλων οργανώσεων, με το πρόσχημα της εκτόξευσης ρουκετών κατά του πάνοπλου στρατού του Ισραήλ, που δολοφονεί καθημερινά νέους και παιδιά. Δηλαδή τάχθηκαν με τον θύτη και καταδίκασαν το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση στη βαρβαρότητα, για το αυτονόητο δικαίωμα σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Πέρα από την υποκρισία για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού που εκφράζει κατά καιρούς, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ομόφωνη απόφαση της Βουλής του Δεκέμβρη του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτος, ενώ αναβαθμίζει ακόμα παραπέρα τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή με αναφορά στην ανάγκη επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας με βάση «σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ» για το Παλαιστινιακό, ώστε να έχει την υποστήριξη των 28 χωρών της ΕΕ, ψηφίστηκε από 87 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα...). Το καταψήφισαν 57, ενώ 33 απείχαν. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτελέσει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, γιατί δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων των 193 μελών του ΟΗΕ, την οποία απαίτησε προηγουμένως ομάδα αραβικών χωρών με επικεφαλής το Κουβέιτ, που προώθησε σχετικό ψήφισμα και το οποίο εγκρίθηκε με 75 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 26 αποχές.

Ο πρέσβης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ μίλησε για «χαστούκι» στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό και ο Ισραηλινός ομόλογός του για «σημαντικό επίτευγμα ΗΠΑ - Ισραήλ», επειδή «η πλειοψηφία των χωρών πήρε, για πρώτη φορά, θέση κατά της "Χαμάς"».

Λίγη ώρα αργότερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα άλλο σχέδιο απόφασης που προώθησε η Ιρλανδία, που επιβεβαίωνε τη θέληση των μελών του οργανισμού για τη «χωρίς χρονοτριβές» επίτευξη «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, με 156 ψήφους υπέρ, 6 κατά (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ, Λιβερία, Νησιά Μάρσαλ, Ναουρού) και 12 αποχές. Στο (ιρλανδικής πρωτοβουλίας) ψήφισμα διατυπώνεται έκκληση για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής που ξεκίνησε το 1967 και επιβεβαιώνει «αταλάντευτη υποστήριξη σε λύση στη βάση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967»...

  • Επιδρομή ακόμη και στα γραφεία του Παλαιστινιακού Πρακτορείου Ειδήσεων WAFA στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης πραγματοποίησαν χτες βράδυ Ισραηλινοί στρατιώτες, επιδιώκοντας, όπως ισχυρίστηκαν, να κατασχέσουν ό,τι κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος στην περιοχή σε σχέση με τον πρότερο πυροβολισμό επτά Εβραίων εποίκων από Παλαιστίνιους κοντά στον εποικισμό Οφρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ