ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μύλος» με το σχέδιο της Μέι για το Brexit...

Αναγκάστηκε να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ την Πέμπτη

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βρετανικής Βουλής
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βρετανικής Βουλής
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι εντεινόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στις προσπάθειές της να διαχειριστεί τις ενδοαστικές κόντρες και τις σφοδρές συγκρούσεις που προκαλεί το σχέδιο για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σε μέρος της αστικής τάξης, στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησής της, την ανάγκασε χτες να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου συμφωνίας που πέτυχε τον περασμένο μήνα με την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ετσι, σήμερα, αντί της κρίσιμης ψηφοφορίας για το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit (που θα καταψηφιζόταν με μεγάλη διαφορά, όπως παραδέχτηκε χτες η Μέι...), η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει ένα νομοσχέδιο της Βουλής των Λόρδων για την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να εξασφαλίσουν θέρμανση το χειμώνα αλλά και ...την προστασία του ελέφαντα.

Η εξέλιξη προκάλεσε αργότερα την απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει εκτάκτως Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη, επισημαίνοντας ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης. «Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά... Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τόνισε, αφήνοντας επί της ουσίας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Σε ό,τι μας αφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μάρτη 2019», προειδοποίησε νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επισήμανε επίσης πως η Βρετανία δεν μπορεί μερικώς να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του Brexit, βλέποντας πιθανές μόνο «κάποιες διευκρινίσεις».

Ωρες πριν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι έστω και τώρα η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει μονομερώς τη διαδικασία για το Brexit, χωρίς να συμβουλευτεί τα άλλα 27 μέλη, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Και ενώ οι ενδοαστικές αντιθέσεις οξύνονται στη Βρετανία, χτες, μέλη των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από έκκληση του προέδρου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», Γ. Παπανδρέου, δημοσιοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βρετανία, επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Του ζήτησαν να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το Brexit και να ηγηθεί του κινήματος για την «προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη». Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «The Guardian», με τον τίτλο «Τζέρεμι Κόρμπιν, οι φίλοι σου Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σε χρειάζονται στην ΕΕ».

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Οξύνεται ο εμπορικός «πόλεμος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η συνέχιση κράτησης της οικονομικής διευθύντριας του κινέζικου μονοπωλίου τηλεπικοινωνιών «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου, στον Καναδά και η πιθανότητα απέλασής της στις ΗΠΑ, με πρόσχημα την παράβαση αμερικανικού νόμου για κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί στο Ιράν, εντείνει την οργή της Κίνας και τις πιθανότητες κλιμάκωσης της σινο-αμερικανικής εμπορικής διένεξης.

Πρωτοσέλιδα άρθρα σινικών κυβερνητικών εφημερίδων χαρακτηρίζουν τη συνέχιση της κράτησης της Μενγκ Ουάνγκζου «απάνθρωπη», ενώ το Σαββατοκύριακο ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Λι Γιουνγκτσένγκ, κάλεσε για να διαμαρτυρηθεί τους πρέσβεις Καναδά και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Κίνα επιφυλάσσεται να πάρει μέτρα ανάλογα με τις αντιδράσεις των δύο χωρών «το επόμενο διάστημα». Επιπλέον, κινέζικες εταιρείες ανακοίνωσαν επιδοτήσεις για όσους καταναλωτές αγοράσουν προϊόντα της εταιρείας «Huawei» αντί εκείνων από το αμερικανικό ανταγωνιστικό μονοπώλιο, «Apple». Επίσης, οι σινικές αρχές έκλεισαν σχεδόν όλα τα υποκαταστήματα της νοτιοκορεατικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Lotte» με αφορμή την πρόσφατη πώληση έκτασης γης που είχε η εταιρεία στη Ν. Κορέα για την εγκατάσταση αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας»....

Στις ΗΠΑ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση της Μενγκ Ουάνγκζου είναι «θέμα ποινικής Δικαιοσύνης». Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως αγνοούσε ότι είχε συλληφθεί η Μενγκ Ουάνγκζου στο Βανκούβερ όταν την 1η Δεκέμβρη συναντιόταν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο του G20 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής...

«Αλλαγές» στην κυβέρνηση Τραμπ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως η επόμενη πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ θα είναι η σημερινή εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, στη θέση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης τοποθετείται ο Ουίλιαμ Μπαρ, Ρεπουμπλικανός νομικός που είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης στην αρχή της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας Τζορτζ Χ. Μπους. Ο Τραμπ ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμη αφενός για τον αντικαταστάτη του απερχόμενου αρχηγού του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, και αφετέρου για τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, δεδομένου ότι ο απερχόμενος ε.α. στρατηγός Τζον Κέλι εγκαταλείπει το πόστο του στις 2 Γενάρη. Επίσης, ο Τραμπ απαίτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμυντικές δαπάνες» ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ - ΟΗΕ
Με το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το ρόλο του «σημαιοφόρου» των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου απέδειξε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης που προώθησαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την καταδίκη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και άλλων οργανώσεων, με το πρόσχημα της εκτόξευσης ρουκετών κατά του πάνοπλου στρατού του Ισραήλ, που δολοφονεί καθημερινά νέους και παιδιά. Δηλαδή τάχθηκαν με τον θύτη και καταδίκασαν το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση στη βαρβαρότητα, για το αυτονόητο δικαίωμα σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Πέρα από την υποκρισία για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού που εκφράζει κατά καιρούς, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ομόφωνη απόφαση της Βουλής του Δεκέμβρη του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτος, ενώ αναβαθμίζει ακόμα παραπέρα τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή με αναφορά στην ανάγκη επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας με βάση «σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ» για το Παλαιστινιακό, ώστε να έχει την υποστήριξη των 28 χωρών της ΕΕ, ψηφίστηκε από 87 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα...). Το καταψήφισαν 57, ενώ 33 απείχαν. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτελέσει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, γιατί δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων των 193 μελών του ΟΗΕ, την οποία απαίτησε προηγουμένως ομάδα αραβικών χωρών με επικεφαλής το Κουβέιτ, που προώθησε σχετικό ψήφισμα και το οποίο εγκρίθηκε με 75 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 26 αποχές.

Ο πρέσβης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ μίλησε για «χαστούκι» στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό και ο Ισραηλινός ομόλογός του για «σημαντικό επίτευγμα ΗΠΑ - Ισραήλ», επειδή «η πλειοψηφία των χωρών πήρε, για πρώτη φορά, θέση κατά της "Χαμάς"».

Λίγη ώρα αργότερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα άλλο σχέδιο απόφασης που προώθησε η Ιρλανδία, που επιβεβαίωνε τη θέληση των μελών του οργανισμού για τη «χωρίς χρονοτριβές» επίτευξη «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, με 156 ψήφους υπέρ, 6 κατά (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ, Λιβερία, Νησιά Μάρσαλ, Ναουρού) και 12 αποχές. Στο (ιρλανδικής πρωτοβουλίας) ψήφισμα διατυπώνεται έκκληση για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής που ξεκίνησε το 1967 και επιβεβαιώνει «αταλάντευτη υποστήριξη σε λύση στη βάση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967»...

  • Επιδρομή ακόμη και στα γραφεία του Παλαιστινιακού Πρακτορείου Ειδήσεων WAFA στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης πραγματοποίησαν χτες βράδυ Ισραηλινοί στρατιώτες, επιδιώκοντας, όπως ισχυρίστηκαν, να κατασχέσουν ό,τι κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος στην περιοχή σε σχέση με τον πρότερο πυροβολισμό επτά Εβραίων εποίκων από Παλαιστίνιους κοντά στον εποικισμό Οφρα.
ΙΤΑΛΙΑ
«Αξιολογήσεις κόστους» για παζάρι με ΕΕ

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «κινητικότητα» βρίσκονται τα επιτελεία της κυβέρνησης της Ιταλίας, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - αυτήν τη βδομάδα - θα εντείνει διεργασίες γύρω και από έναν πιθανό συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες, που εκφράζει έντονες ενστάσεις για το σχέδιο ιταλικού προϋπολογισμού και γενικά την πορεία διαχείρισης του ιταλικού χρέους και δημόσιου ελλείμματος. Το Σαββατοκύριακο, η ιταλική βουλή ενέκρινε με 330 ψήφους υπέρ και 219 κατά το σχέδιο προϋπολογισμού, παρέχοντας ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ιταλικά ΜΜΕ επικαλούνταν κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία η Ρώμη αναμένεται να στείλει «αναθεωρημένο προϋπολογισμό» στην Ευρωπαϊκή Ενωση την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ιταλία θα μπορέσει να υποβάλει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού στην ΕΕ.

Τραγωδία σε νυχτερινό κλαμπ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, μετά από την τραγωδία που σημειώθηκε σε κλαμπ νυχτερινής διασκέδασης, με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε εφήβων και μίας ενήλικης. Ολα έγιναν τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο 8/12, στην ντισκοτέκ «Μπλε Φανάρι» στην πόλη Κορινάλντο κοντά στην Ανκόνα, όπου βρίσκονταν σχεδόν 1.000 άτομα (σχεδόν διπλάσιοι από τη χωρητικότητα) για να παρακολουθήσουν μία συναυλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, όλα ξεκίνησαν «ίσως εξαιτίας της ρίψης μίας ουσίας που προκαλεί κνησμό», που έκανε το πλήθος να τρέχει για να απομακρυνθεί απότομα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να ποδοπατηθούν. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, από τους οποίους οι 10 νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ