ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΑΤΗ
Αναστέλλεται η λειτουργία των ΤΕΙ

Προετοιμάζονται τα φοιτητικά συλλαλητήρια για τις 9 Μάη

Αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ σήμερα και αύριο αποφάσισε χτες η έκτακτη Σύνοδος των Προέδρων τους ενώ συνεχίζεται η απεργία που ξεκίνησε χτες το διδακτικό προσωπικό τους με απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν να επανέλθει στη μορφή που είχε το σχέδιο νόμου πριν τις τροποποιήσεις που έγιναν κατά την κατάθεσή του στη Βουλή και αποφάσεις για κλιμάκωση των αντιδράσεων τους θα λάβουν στη Σύνοδό τους που θα γίνει στις 10 και 11 Μάη στην Ηγουμενίτσα.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των προέδρων των ΤΕΙ ενώ η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αποδεικνύει περίτρανα τα αδιέξοδα που δημιουργεί το εγχείρημα ονομαστικής και μόνο «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, με το υπουργείο Παιδείας τελικά εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε. Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου φαίνεται πάντως πως γίνονται προσπάθειες για άμεση προώθηση του νομοσχεδίου, το οποίο ήδη βρίσκεται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ενόψει μάλιστα και της προσεχούς Συνόδου υπουργών Παιδείας στην Πράγα και κατά την οποία κάθε χώρα θα κληθεί να παρουσιάσει το έργο της στην εφαρμογή της διακήρυξης της Μπολόνια, που σημαίνει πρακτικά την προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στις επιταγές και στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς δηλαδή του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, ο Π. Ευθυμίου επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι δηλαδή ορισμένες από τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως το προσωπικό των ΤΕΙ μπορούν να βελτιωθούν ενώ σε ό,τι αφορά το άρθρο 1 του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο τα πανεπιστήμια «έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και της οργάνωσης των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη χορήγηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων», το οποίο έχει εγείρει αντιδράσεις από πλευράς των προέδρων, παρέπεμψε στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου που μιλά για συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών με τα ΤΕΙ. Πάντως, οι πρόεδροι των ΤΕΙ συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής τους σε περίπτωση που το υπουργείο δεν αποσύρει τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο, μία κίνηση στην οποία ήδη δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Στο δρόμο οι φοιτητές

Με κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο - απάτη για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ απαντούν οι φοιτητές στις 9 Μάη καθώς τη μέρα εκείνη αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Νηπιαγωγών, Παντείου και Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στην Αθήνα και το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη που καλούν σε παμφοιτητικά συλλαλητήρια στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας και στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν επίσης σε μαζική συμμετοχή των φοιτητών στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη και στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί ενώ οι γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες.

Τη συμμετοχή της στην παμφοιτητική κινητοποίηση ενάντια στο ν/σ για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και για την αποτροπή της εφαρμογής των αποφάσεων της Μπολόνια, στις 9 του Μάη, αποφάσισε χτες ομόφωνα η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Ελπιδοφόρα τα μηνύματα των εκλογών

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με στόχο να ξεπεραστεί ο περσινός αριθμός των ψηφισάντων, εκτυλίσσονται οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και πρόκειται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 4 Μάη.

Ηδη κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εκλογών πήραν μέρος περίπου 900 σπουδαστές και ενισχυμένο αναμένεται να βγει το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο. Οι κάλπες που είχαν στηθεί έξω από 15 δημόσια ΙΕΚ του Λεκανοπεδίου δείχνουν ότι θα αναδείξουν ακόμα πιο δυνατό και ενισχυμένο το κύρος του Συλλόγου, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο περσινός αριθμός των 2.500 ψήφων θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Μερικά από τα σημαντικότερα αιτήματα που προβάλλει ο Σύλλογος και τα οποία συσπειρώνουν εκατοντάδες σπουδαστές είναι η ίδρυση Δημοσίων Δωρεάν Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών για όλους τους νέους και η μετεξέλιξη των ΙΕΚ σε τέτοιες σχολές, η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, η κατάργηση διδάκτρων, η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών σε κάθε ΙΕΚ, μειωμένο εισιτήριο, η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί η στάση του διευθυντή του Δημοσίου ΙΕΚ στη Νέα Σμύρνη, ο οποίος αρνήθηκε στα μέλη του Συλλόγου να πραγματοποιήσουν τις εκλογές μέσα στο χώρο του ΙΕΚ, με αποτέλεσμα η κάλπη να στηθεί στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές «να βάλουν φρένο», με την ψήφο και τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Συλλόγου, στην τρομοκρατία που ασκείται στις σχολές και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Δυναμικά στη Θεσσαλονίκη

Να συσπειρωθούν γύρω από το Σύλλογό τους, να μαζικοποιήσουν τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 ως τις 19 Μάη και να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του για Δημόσια Δωρεάν Επαγγελματική Κατάρτιση, και να δώσουν απάντηση στα αλλεπάλληλα κρούσματα αυταρχισμού που σημειώνονται στο χώρο της κατάρτισης, καλεί τους Σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Επίσης καταγγέλλει στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ και συνολικά στο λαό και τη νεολαία της πόλης το κρούσμα αυταρχισμού σε βάρος μελών και στελεχών της, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα 30 Απρίλη, στο δημόσιο ΙΕΚ Τριανδρίας. Πρωταγωνιστής ο διευθυντής του ΙΕΚ Ν. Παπής. Επιτέθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν την προκήρυξη της οργάνωσης στους σπουδαστές και τους καλούσαν να συμμετάσχουν στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Τελικά κάλεσε και την αστυνομία προκειμένου να απομακρύνει τα μέλη της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει πως τέτοιου είδους συμπεριφορές αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των σπουδαστών, έτσι ώστε να μην εκφραστεί με αγώνες η δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των δημοσίων ΙΕΚ, αλλά και να υπονομευτεί κάθε έννοια συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης στα ΙΕΚ συνολικά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ΟΑΕΔ, απαιτώντας να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού και της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, αλλά και να μη μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ αποφάσισαν μετά τις 15 Μάη να προχωρήσουν σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, αν οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών στα αιτήματά τους δεν είναι θετικές.

Στη ΓΣ της Ομοσπονδίας οι εκπαιδευτικοί εκτίμησαν την επιτυχία των αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν πριν από τις γιορτές του Πάσχα, αλλά και την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Επίσης, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών, η άποψη που επικράτησε κατά τις εργασίες της ΓΣ ήταν πως η μακράς διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία, τόσο σε ποσοστά συμμετοχής αλλά και από την άποψη της συμπαράστασης που εκδηλώθηκε στον αγώνα τους από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τοπικές ΕΛΜΕ, εργατικά κέντρα, Νομαρχιακές και δημοτικές αρχές.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία θεωρεί χρέος της να ενημερώσει τους γονείς και τους μαθητές, για τον κίνδυνο που υπάρχει στο να μη διεξαχτούν οι τελικές εξετάσεις του σχολικού έτους και αυτό θα συμβεί μόνο από την αδιαλλαξία του υπουργείου Εργασίας και την επιμονή του να μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε ανώνυμη εταιρία. Ακόμα, η ΓΣ ομόφωνα καυτηρίασε την απαράδεκτη ενέργεια της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, η οποία «με περίεργο τρόπο (χωρίς να ενημερώσει κανένα φορέα) συγκρότησε ομάδες εργασίας από εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους με σκοπό να υποδείξουν προτάσεις λειτουργίας της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ΑΕ η ΓΣ της ΟΕΛ πήρε απόφαση να συγχαρεί τους συναδέλφους που με κείμενό τους δηλώνουν ότι αρνούνται να πάρουν μέρος σε τέτοια συζήτηση, έως ότου το υπουργείο Εργασίας καταλήξει στην παραμονή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΟΑΕΔ στο Δημόσιο Φορέα (ΝΠΔΔ)».

Εκδήλωση της Σπουδάζουσας Αθήνας

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα του ΠαντείουΠανεπιστημίου και θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, πρόεδρος του ΚΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ