ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αμερικανικές αντιδράσεις στα τουρκικά σχέδια

«Μονομερείς ενέργειες» που είναι «απαράδεκτες» χαρακτηρίζει το Πεντάγωνο τη νέα στρατιωτική επιχείρηση της Αγκυρας

Τουρκικά άρματα μάχης στα περίχωρα της πόλης Κιλίς, κοντά στα σύνορα με περιοχή της Συρίας την οποία ελέγχουν κουρδικές δυνάμεις
Τουρκικά άρματα μάχης στα περίχωρα της πόλης Κιλίς, κοντά στα σύνορα με περιοχή της Συρίας την οποία ελέγχουν κουρδικές δυνάμεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την αντίδραση των ΗΠΑ προκαλούν οι ετοιμασίες της Τουρκίας για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, που ανακοίνωσε προχτές ο Ρ. Τ. Ερντογάν στο όνομα της υπεράσπισης της «ασφάλειας» της χώρας του.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι «η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιαδήποτε πλευρά, ειδικά καθώς ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, θα ήταν πολύ ανησυχητική. Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια απαράδεκτη». Ο ίδιος βέβαια είπε ότι «ο συντονισμός και η διαβούλευση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αποτελούν τη μόνη προσέγγιση για την αντιμετώπιση θαμάτων που αφορούν την ασφάλεια σε αυτή την περιοχή». Υποστήριξε ακόμα ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στη στενή συνεργασία με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, προσθέτοντας όλο νόημα ότι «στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς συντονισμό θα υπονομεύσουν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών». Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες «έχουμε επίσημες υποχρεώσεις η μία απέναντι στην ασφάλεια της άλλης», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να βοηθήσει στην «υπεράσπιση της ασφάλειας» των τουρκικών συνόρων.

Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά της κουρδικής οργάνωσης YPG στη Συρία, στην πόλη Τελ Ριφάατ, στα οποία οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να «αντιμάχεται» τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν στη Συρία και ότι « θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Νέα ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη

ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα ένταση σημειώθηκε χτες στα παλαιστινιακά εδάφη όταν Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα έναν Παλαιστίνιο κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ισχυριζόμενοι ότι το θύμα προσπάθησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του. Είχε προηγηθεί επίθεση - για την οποία αργότερα την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς» - ένοπλου Παλαιστίνιου έξω από τον εβραϊκό εποικισμό της Οφρα, επίσης στη Δυτική Οχθη, προκαλώντας το θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων δύο. Ο κατοχικός στρατός βρήκε αφορμή να στήσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, κλείνοντας όλες τις εισόδους και εξόδους προς την (κοντινή) Ραμάλα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τις διαρκείς στρατιωτικές επιχειρήσεις δημιουργεί «κλίμα» που ευνοεί τη βία και υποστήριξε ότι «σταθερή μας πολιτική είναι η απόρριψη της βίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εννέα νεκροί και πάνω από 47 τραυματίες είναι ο προσωρινός απολογισμός από τη χτεσινή σύγκρουση στην Αγκυρα ανάμεσα σε μια αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας και ένα μηχανοκίνητο βαγονέτο ελέγχου των σιδηροτροχιών. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και οι τρεις μηχανοδηγοί. Πάντως τρεις υπάλληλοι της εταιρείας σιδηροδρόμων της Τουρκίας (TCDD) συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για το συμβάν. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Τζαχίτ Τουρχάν, το δυστύχημα συνέβη μόλις 6 λεπτά μετά την αναχώρηση του τρένου από τον κεντρικό σταθμό της Αγκυρας με κατεύθυνση το Ικόνιο, σε μια γραμμή υψηλής ταχύτητας που εγκαινιάστηκε το 2011.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας έχουν εκτιναχθεί οι θάνατοι από όπλα στις ΗΠΑ. Περίπου 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους από όπλο το 2017, σύμφωνα με έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εν μέρει εξαιτίας και της σταθερής αύξησης του ποσοστού αυτοκτονιών με αυτόν τον τρόπο. Συνολικά, σημειώνονται παγκοσμίως περί τους 250.000 θανάσιμους πυροβολισμούς το χρόνο. Μόλις σε έξι χώρες στον κόσμο καταγράφονται περισσότεροι από τους μισούς. Οι ΗΠΑ είναι μία από αυτές τις έξι. Οι υπόλοιπες είναι η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η Γουατεμάλα.

ΜΟΣΧΑ.-- Με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, η πρωτεύουσα της ρωσικής Απω Ανατολής μεταφέρεται από το Χαμπάροφσκ στο Βλαδιβοστόκ. Το Βλαδιβοστόκ, η πόλη - λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκεται στο τέρμα του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Πριμόρσκι, με πληθυσμό γύρω στους 600.000 κατοίκους.

ΙΝΤΙΑΝΑ.-- Πυροβολισμοί σημειώθηκαν χτες το πρωί σε σχολείο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρει η τοπική αστυνομία, ο έφηβος δράστης - τα κίνητρα του οποίου ερευνώνται - είναι νεκρός, προφανώς από πυρά της, ωστόσο όλοι οι μαθητές του σχολείου διασώθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει σχέδια δολοφονίας του από ΗΠΑ - Κολομβία

Σε νέα καταγγελία σχεδίου για τη δολοφονία του προχώρησε την Τετάρτη το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δηλώνοντας ότι αυτό διευθύνεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, με τη συμμετοχή της κολομβιανής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι στο Σανταντέρ της Κολομβίας, στα βόρεια της χώρας (σύνορα με τη Βενεζουέλα) εκπαιδεύονται 734 μισθοφόροι Κολομβιανοί και Βενεζουελάνοι της ομάδας G-8, με σκοπό να εκτελέσουν το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας και δολοφονίας του.

Επίσης χτες ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, παρουσίασε στοιχεία από αυτές τις επιθετικές κινήσεις σε ξένους διπλωμάτες ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Κολομβίας «να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής στις διεθνείς σχέσεις» και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και ανεξαρτησία σε περίπτωση επίθεσης.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί κοινές ρωσο-βενεζουελάνικες ασκήσεις κοντά στο Καράκας, που προκάλεσαν τις αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της κυβέρνησης της Κολομβίας, που είχε κάνει λόγο για «επαγρύπνηση της αμερικανικής ηπείρου απέναντι στα εχθρικά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει το Καράκας με τη στήριξη της Μόσχας».

Να σημειωθεί πως την Κυριακή 9 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν εκλογές δημοτικών συμβούλων σε όλη τη Βενεζουέλα (μια διαδικασία που γίνεται ξεχωριστά από την εκλογή δημάρχων και κυβερνητών - επικεφαλής περιφερειών). Η συμμετοχή κινήθηκε μόλις στο 27,40% ενώ από τη διαδικασία απείχαν τα βασικά κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης. Ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος «Σιμόν Μπολίβαρ», ο εκλογικός συνασπισμός του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου συμμετέχει και στηρίζει κριτικά το ΚΚ Βενεζουέλας, πήρε τις περισσότερες έδρες από τις 2.500 περίπου συνολικά, ωστόσο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη μεγάλη αποχή από την εκλογική διαδικασία.

Ελιγμοί στο παζάρι Ιταλίας - ΕΕ

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το παζάρι Ιταλίας και ΕΕ για τους όρους διαχείρισης του υψηλού ιταλικού χρέους και δημόσιου ελλείμματος (που αφορά βέβαια ευρύτερα το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και συνδέεται με βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις) συνεχίζεται επίμονα, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση της Τετάρτης ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε παρουσίασε πρόταση για μείωση της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ στο 2,04% - από 2,4% που ήταν ο αρχικός στόχος της Ρώμης. Με το νέο αυτό δεδομένο, αναμενόταν νέα ορμή στις διεργασίες, που από χτες «μεταφέρθηκαν» στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (βλ. σχετικό θέμα).

Την ίδια στιγμή ο Λουίτζι ντι Μάγιο, επικεφαλής του «Κινήματος 5 Αστέρων» και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προχωρήσει - ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων». Ο δε επικεφαλής της «Λέγκας» και δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει τα τεράστια οικονομικά αιτήματα του Μακρόν και να γίνεται "ψείρας" με την Ιταλία».

Στο μεταξύ, χτες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες Ρώμης - Βρυξελλών, λέγοντας ωστόσο ότι «μένουν ακόμα πράγματα να γίνουν, ίσως και από τη μία πλευρά και από την άλλη».

ΥΕΜΕΝΗ - ΟΗΕ
Συμφωνίες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός

ΣΑΝΑΑ.--

Συμφωνίες μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών για προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε πολλές περιφέρειες της Υεμένης, που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, ανακοίνωσε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις που έγιναν στη Σουηδία.

Ανακοινώθηκε «κατάπαυση του πυρός» στο λιμάνι της Χοντέιντα (δυτική Υεμένη), απ' όπου εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας προς τη χώρα, όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξελίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο». Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των αντιμαχόμενων ομάδων (κυβερνητικοί και Χούτι) από την πόλη και το λιμάνι. Ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει «ρόλο - κλειδί» στον έλεγχο αυτού του λιμανιού της Ερυθράς Θάλασσας, διευκρίνισε ο Γκουτέρες. Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να διευκολύνουν την ανθρωπιστική αρωγή στην πόλη Τάεζ. Αντίθετα, καμιά συμφωνία δεν ανακοινώθηκε για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, Σαναά, που ελέγχεται από τους Χούτι και είναι κλειστό εδώ και τρία χρόνια. Στα τέλη Γενάρη, αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, της κυβέρνησης που στηρίζεται στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ και των σιιτών Χούτι που έχουν τη στήριξη του Ιράν.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο «νόμο των σκλάβων»

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βουδαπέστης ενάντια στο νόμο που ψήφισε η αντιδραστική πλειοψηφία της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, να δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να υπογράφει συμβάσεις με εργαζόμενους για ετήσιες υπερωρίες 400 ωρών (από 250 ώρες που ισχύει σήμερα) και να μπορούν να επεκτείνουν τις συμβάσεις αυτές έως και τρία χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η 5ήμερη βδομάδα εργασίας των 40 ωρών μπορεί να φτάσει τις 48 ώρες, να γίνει δηλαδή 6ήμερη. Ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση, που στηρίζει και στηρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το γεγονός βέβαια ότι μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση αυξήθηκε και η μετανάστευση εργαζομένων, συνήθως με προσόντα, αναζητώντας μια καλύτερη αμοιβή στο εξωτερικό, αξιοποιείται και πάλι για να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Ωστόσο, χιλιάδες είναι αυτοί που αντιδρούν στον λεγόμενο «νόμων των σκλάβων», όπως ήδη αποκαλείται στις διαδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ