Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει σχέδια δολοφονίας του από ΗΠΑ - Κολομβία

Σε νέα καταγγελία σχεδίου για τη δολοφονία του προχώρησε την Τετάρτη το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δηλώνοντας ότι αυτό διευθύνεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, με τη συμμετοχή της κολομβιανής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι στο Σανταντέρ της Κολομβίας, στα βόρεια της χώρας (σύνορα με τη Βενεζουέλα) εκπαιδεύονται 734 μισθοφόροι Κολομβιανοί και Βενεζουελάνοι της ομάδας G-8, με σκοπό να εκτελέσουν το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας και δολοφονίας του.

Επίσης χτες ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, παρουσίασε στοιχεία από αυτές τις επιθετικές κινήσεις σε ξένους διπλωμάτες ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Κολομβίας «να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής στις διεθνείς σχέσεις» και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και ανεξαρτησία σε περίπτωση επίθεσης.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί κοινές ρωσο-βενεζουελάνικες ασκήσεις κοντά στο Καράκας, που προκάλεσαν τις αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της κυβέρνησης της Κολομβίας, που είχε κάνει λόγο για «επαγρύπνηση της αμερικανικής ηπείρου απέναντι στα εχθρικά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει το Καράκας με τη στήριξη της Μόσχας».

Να σημειωθεί πως την Κυριακή 9 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν εκλογές δημοτικών συμβούλων σε όλη τη Βενεζουέλα (μια διαδικασία που γίνεται ξεχωριστά από την εκλογή δημάρχων και κυβερνητών - επικεφαλής περιφερειών). Η συμμετοχή κινήθηκε μόλις στο 27,40% ενώ από τη διαδικασία απείχαν τα βασικά κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης. Ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος «Σιμόν Μπολίβαρ», ο εκλογικός συνασπισμός του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου συμμετέχει και στηρίζει κριτικά το ΚΚ Βενεζουέλας, πήρε τις περισσότερες έδρες από τις 2.500 περίπου συνολικά, ωστόσο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη μεγάλη αποχή από την εκλογική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ