ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δεν θα περάσει ο αποκλεισμός της ΔΑΣ από το ΔΣ του ΟΑΕΔ!

Συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 μ. στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ

Συνέντευξη Τύπου για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του προεδρείου της ΓΣΕΕ, το οποίο επιχειρεί να αποκλείσει τη ΔΑΣ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, παραχωρεί σήμερα Τρίτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η συνέντευξη δίνεται στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, με θέμα «Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2019. Η μεθοδευμένη προσπάθεια από το προεδρείο της ΓΣΕΕ αποκλεισμού στελεχών του ΠΑΜΕ και μελών της Διοίκησης της ΓΣΕΕ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΑΜΕ αποκάλυψε σχετικό έγγραφο του προεδρείου της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητείται αυθαίρετα ο ορισμός νέων εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ (4 τακτικοί και 4 αναπληρωματικοί), με αποκλεισμό του εκπροσώπου της ΔΑΣ, δηλαδή της δεύτερης δύναμης στη Συνομοσπονδία!

Οπως μάλιστα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ με... κεντρικό διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας («Σκλαβενίτης»)!

Οι ενέργειες του προεδρείου προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων από τα συνδικάτα. Την απαράδεκτη μεθόδευση καταγγέλλουν η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παίρνουν νυχτερινά - εξαιρέσιμα και μέσα προστασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης άρχισε να πληρώνει νυχτερινά - εξαιρέσιμα και να προχωρά τις διαδικασίες για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ύστερα από τις κινητοποιήσεις που είχαν προκηρυχθεί από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, κάτω από την πίεση της ΔΑΣ και των ίδιων των εργαζομένων, παρά την υπονόμευση στην πράξη από μέλη του ΔΣ.

Μέχρι την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη είχαν αναρτηθεί στο σύστημα «Διαύγεια» του δήμου Θεσσαλονίκης εντάλματα πληρωμής για νυχτερινά - εξαιρέσιμα (προσαύξηση μισθού που προβλέπεται για όλους τους εργαζόμενους, για εργασία βραδινές ώρες και Κυριακή - αργίες) για την υπηρεσία καθαριότητας έως και το μήνα Σεπτέμβρη. Αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους της καθαριότητας, μόνιμους, αορίστου χρόνου, συμβασιούχους.

Για τα ΜΑΠ, η διοίκηση προχωρά τις διαδικασίες για προμήθειά τους με συνοπτικό διαγωνισμό για τους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας. Σχετικές αποφάσεις πήραν η οικονομική επιτροπή στις 6/12/2018 και η αντιδήμαρχος Οικονομικών στις 12/12/2018.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ τονίζει ότι οι εξελίξεις δίνουν αποστομωτική απάντηση σε ορισμένους, «όπως ο "Ενωτικός Σύλλογος, που υποστήριζαν ότι "τίποτα δεν πρόκειται να καταφέρουμε με κινητοποιήσεις" και όχι μόνο δεν συμμετείχαν, αλλά σαμποτάριζαν ανοικτά την κινητοποίηση καλώντας τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν, παρέχοντας για ακόμη μία φορά στήριξη στη διοίκηση. Απάντηση στη διοίκηση Μπουτάρη και τα τσιράκια της έδωσαν οι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Οι εξελίξεις, όμως, αυτές δείχνουν και ότι οι δικαιολογίες ("χρονοβόρες διαδικασίες", "πάρεδρος", "νομοθεσία" κ.ά.) που ψέλλιζε η διοίκηση για όλες αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις ήταν ψέματα (...)». Παράλληλα, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους που έδωσαν τη μάχη των κινητοποιήσεων να παραβρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΘ, που θα «επανεξετάσει τις κινητοποιήσεις», καθώς βιάζεται να τις τελειώσει.

Γενική Συνέλευση στη ΛΑΡΚΟ

Σε Γενική Συνέλευση με θέμα την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και την οργάνωση κινητοποιήσεων καλεί το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 20/12 στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» της Λάρυμνας. Το Σωματείο αντιδρά στη μείωση της παραγωγής «που προτείνουν και προωθούν άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ», με αφορμή το υπαρκτό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, για το οποίο οι ίδιοι ευθύνονται. Το Σωματείο, μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καταγγέλλουν επίσης πως οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ» στην επιχείρηση είναι για μια ακόμα φορά απλήρωτοι. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ζητάμε άμεσα την κατάργησή του και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ», σημειώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Πέθανε εργαζόμενος που είχε χτυπηθεί από ρεύμα

Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο συμβασιούχος εργαζόμενος στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Καλύμνου, το περασμένο Σάββατο, έπειτα από σοβαρό εργατικό ατύχημα και πέντε μήνες νοσηλείας. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλη ο 59χρονος Στέλιος Χαλκίτης είχε υποστεί ηλεκτροπληξία και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και τους συναδέλφους του. «Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι νεκροί εργάτες σε διάφορες ειδικότητες στους δήμους. Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι παράγοντες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτά τα τραγικά γεγονότα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του και καλεί σε συλλογικό αγώνα «για να σταματήσουμε να θρηνούμε και άλλα θύματα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτυρία για εργαζόμενους στην «κοινωφελή»

Κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις στα Δασαρχεία για την πυροπροστασία έγινε χτες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, με αίτημα τη διόρθωση της αναγραφής των ειδικοτήτων στις συμβάσεις των εργαζομένων με το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται στην κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών και άλλων αντικειμένων, όμως ως τίτλος της ειδικότητάς τους αναγράφεται... «συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων», που δεν έχει καμία σχέση με αυτές που περιγράφονται στο πρόγραμμα και με την παρεχόμενη υπηρεσία προς τα Δασαρχεία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλεί την ανησυχία των εργαζομένων, γιατί η συγκεκριμένη εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας. Το ΕΚΛ απαίτησε, επίσης, τη μετατροπή των 8μηνων συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, ΣΣΕ και κανονικό μισθό.

Απεργία στην Ενέργεια

Προειδοποιητική απεργία για σήμερα κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) με αιτήματα την κατάργηση της εργολαβοποίησης και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) αρχικά ήθελε να κηρύξει απεργία μόνο για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας» για κλαδική απεργία όλων των σωματείων και εργαζομένων στον κλάδο. Τελικά για διαδικαστικούς λόγους πήρε απόφαση για κλαδική απεργία, ωστόσο οι πλειοψηφίες των διοικήσεων στα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας, που τα μέλη τους είναι οι «μόνιμοι» εργαζόμενοι, αντί για απεργία προκηρύσσουν στάση εργασίας, υπονομεύοντας την αναγκαία κοινή δράση «μόνιμων» και «εργολαβικών».

Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους «να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να απεργήσουν, να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την εργολαβοποίηση (...) Να δώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο κλάδο Ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού». Αντίστοιχα το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που καταψήφισε την απεργία.

Στάση εργασίας σήμερα στο Νοσοκομείο Σάμου

Σε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Σάμου προχωρά σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, αντιδρώντας στο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου και καταγγέλλοντας την ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για εργαζόμενους και ασθενείς. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

«Η έλλειψη παιδιάτρων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκτός της παιδιατρικής κλινικής και στην μαιευτική κλινική (...) Λόγω αυτής της κατάστασης δεν γίνονται πλέον τακτικοί και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύουν να κλείσουν και άλλα τμήματα και υπηρεσίες του νοσοκομείου. Η ΜΕΘ με τέσσερις γιατρούς έχει αναπτύξει τέσσερα κρεβάτια, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει ελάχιστο και πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο.

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική, όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι και εξουθενωμένοι», σημειώνει ο Σύλλογος, ενώ στη δύσκολη καθημερινότητα έχει προστεθεί και το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση, αφού η κυβέρνηση με τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ και την Τουρκία κρατάει εγκλωβισμένους στα νησιά χιλιάδες μετανάστες, ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Την Πέμπτη η κινητοποίηση στη ΔΕΗ

Με συγκέντρωση στη ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων), την Πέμπτη 20/12, στις 10 π.μ., απαντά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στο «σαφάρι» όπου επιδίδεται η επιχείρηση, με απειλές και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. «Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα», διαμηνύει το Εργατικό Κέντρο και καταγγέλλει: «Είναι σχεδόν 300 οι λαϊκές οικογένειες στην πόλη μας που σήμερα ζουν χωρίς ρεύμα για μήνες, οικογένειες που οι περισσότεροι από το νοικοκυριό είναι άνεργοι ή απολυμένοι, οικογένειες με αρρώστους και υπερήλικες που έχουν αυξημένες ανάγκες, οικογένειες που ζουν από τα συσσίτια δήμων και άλλων φορέων, οικογένειες με χαμηλοσυνταξιούχους». Παράλληλα, προειδοποιεί πως ο αριθμός των νοικοκυριών που θα βρεθούν μέσα στο χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, «αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς η ΔΕΗ ΑΕ έχει ξεκινήσει "σαφάρι" για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών», αποστέλλοντας 1.500 ειδοποιητήρια για διακοπή ρεύματος.

Ψηφίζουν οι οικοδόμοι της Αλεξανδρούπολης

Ξεκινούν σήμερα οι εκλογές στην Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας. Σήμερα, Τρίτη 18 Δεκέμβρη, κάλπη θα στηθεί από τις 11.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. στο εργοτάξιο του ΤΑΠ στον Πέπλο και από τις 4.30 μ.μ. έως τις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Φερών. Την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στις κατασκευές θα μπορούν να ψηφίζουν σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην Αλεξανδρούπολη, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ (την Παρασκευή μέχρι τις 8 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ