ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε τα εύσημα ως ικανότερος στη στήριξη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Η κυβέρνηση καταθέτει «τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια λιτότητας (...) μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα πιο δίκαιης», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του, αντιπαραθέτοντας στα όσα είπε νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης μια σειρά από στοιχεία για να δείξει ότι πέτυχε για το κεφάλαιο όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Εμείς πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχαμε παταγωδώς», ήταν η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος στην πραγματικότητα κάλεσε το λαό να διαλέξει το «μικρότερο κακό», λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ (...) Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο (...) Αφήσατε μια χώρα σαν ηττημένη από πολυετή πόλεμο (...) Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; (...) Δέκα φορές πιο σκληρή υπήρξε η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή, και μάλιστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Για να τονώσει το κάλπικο δίπολο με τη ΝΔ, μίλησε για «δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Ελλάδα» και χρησιμοποίησε ως μέτρο σύγκρισης τις επενδύσεις που κατάφερε να προσελκύσει η κυβέρνησή του, τσακίζοντας τους εργαζόμενους και το λαό, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Εσείς της ΝΔ, που ξέρετε - όπως λέτε - καλύτερα πώς να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις και να πείσετε τους επενδυτές, αφού μιλάτε τη γλώσσα τους, τι είχατε πετύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια;», αναρωτήθηκε, σε έναν ιδιότυπο διαγκωνισμό με τη ΝΔ έργων και προθέσεων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Απογειώνοντας την πρόκληση στο λαό, ισχυρίστηκε ότι «μοίρασε δίκαια τα βάρη και τώρα μοιράζει δίκαια και τα οφέλη της ανάπτυξης», επικαλούμενος τα γνωστά και χιλιοειπωμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, το κοινωνικό μέρισμα, πρωτοβουλίες που χρηματοδοτεί η φορολεηλασία του λαού.

Τέλος, παίρνοντας την πάσα από τον αρχηγό της ΝΔ, ο πρωθυπουργός συντήρησε με διάφορες αφορμές το σκυλοκαβγά με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στα περί ανοχής στην τρομοκρατία, που του καταλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ, απάντησε κάνοντας λόγο για «άθλια κατηγορία» και ανταπέδωσε την κατηγορία για «διχαστικό λόγο» στη ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαφωνεί επί της ουσίας με τη συμφωνία, απλά επιδιώκει να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Για «τζάμπα μαγκιά» κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ και για τα όσα είπε για την Αλβανία, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πράξει τα δέοντα και έχει διαμηνύσει στη γειτονική χώρα ότι δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή πορεία αν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κριτική στην κυβέρνηση για «αντιαναπτυξιακή» πολιτική

Εξετάσεις στο εγχώριο κεφάλαιο για την ικανότητά του να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις υποθέσεις του, έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του χτες στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανοχή στη βία, υποστηρίζοντας πως η επίθεση στον «ΣΚΑΪ» είναι αποτέλεσμα της «στρατηγικής της έντασης» που η κυβέρνηση ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει εμπόδια στους επενδυτές, επιβάλλει «φορολογική αφαίμαξη» στους επιχειρηματίες, χαρακτηρίζεται από «μεταρρυθμιστική ατολμία», αναπαράγει «το φαύλο κύκλο της στασιμότητας», αλλά και ότι υπηρετεί τα «υπέρμετρα» πλεονάσματα, στερώντας πολύτιμους πόρους απ' τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου.

Υποστήριξε ότι η προηγούμενη ΝΔ είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις ως προς την ανάπτυξη, είχε δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις, μείωνε τους φόρους ενώ το χρέος κρινόταν βιώσιμο, ενώ δεσμεύτηκε ότι αυτός ο προϋπολογισμός σύντομα θα αποτελεί παρελθόν και θα αντικατασταθεί «από έναν οδικό χάρτη που θα δίνει δύναμη στην οικονομία», όπως βάφτισε τις δεσμεύσεις της ΝΔ για πρόσθετα προνόμια στο κεφάλαιο, «λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις», όπως είπε, με «λογικά πλεονάσματα για να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος που θα στηρίξει την παραγωγή», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαντώντας στα όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προσβολή τον χαρακτηρισμό του εθνικιστή για όποιον αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών. Κάλεσε ακόμα τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία με τις περιουσίας των ομογενών, λέγοντας πως εάν η γειτονική χώρα δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της μειονότητας «να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».

Η ομιλία «γαρνιρίστηκε» και απ' τον απαραίτητο σκυλοκαβγά, αυτή τη φορά με τον πρόεδρο της Βουλής για τον τρόπο που ο τελευταίος διευθύνει τη συζήτηση.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Τα αντιλαϊκά ζητούμενα του κεφαλαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για «ακραία πόλωση» που δημιουργεί «τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα», εμφανίζοντας το κόμμα της ως εγγυητή της «εθνικής ομοψυχίας» που απαιτείται για να διασφαλιστούν η καπιταλιστική ανάπτυξη και η «κοινωνική συνοχή», όπως ονομάζουν τη λαϊκή ενσωμάτωση, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των στόχων για τα εξοντωτικά πλεονάσματα, προκειμένου «να δημιουργηθεί χώρος» για τους στόχους αυτούς.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος, αναφέρθηκε με καμάρι στις συμφωνίες για λογαριασμό του κεφαλαίου με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, λέγοντας ότι «έχουμε πλέον συμμαχίες που βοηθούν τη μετεξέλιξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο», ενώ δείχνοντας την απογείωση της εμπλοκής είπε πως «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε τη χώρα μας στο λεγόμενο plan A», δηλαδή ότι «αποτελεί τον πρώτο και κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την Ενέργεια». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σκανδαλολογία και στη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να προσθέσει κάτι καινούργιο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θοδωράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πολέμησε τις επενδύσεις» με τη γραφειοκρατία, την έλλειψη χρηματοδότησης και τη διόγκωση του «κομματικού κράτους», με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να φεύγουν στο εξωτερικό, και ζήτησε επιτάχυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, αφού έκανε λόγο για «αποστάτες», «φωτογραφίζοντας» τον βουλευτή του, Γ. Σαρίδη, που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, επιτέθηκε στους δημόσιους υπάλληλους, είπε πως οι «παροχές» σε συνταξιούχους «ανοίγουν την όρεξη όλων», ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για να στηρίξει κυβέρνηση την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Φτάνει πια, αρκετά έβαλε πλάτη ο λαός»

Ο προϋπολογισμός του 2019 «συνεχίζει στην ίδια ρότα των εντός μνημονίων προϋπολογισμών», τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Καταρρίπτοντας με συγκεκριμένα στοιχεία τα περί «αλλαγής σελίδας», ανέφερε πως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ, άρα «δεν έχουμε ανακούφιση της φοροεπιδρομής», μειωμένες παροχές κατά 511 εκατ. ευρώ, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία, της κρατικής χρηματοδότησης για την Τοπική Διοίκηση και αύξηση των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη και φόρους, μείωση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις κατά 275 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στηλίτευσε την κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως δεν διαφέρουν ούτε ως προς τους στόχους αλλά ούτε και ως προς τη «συνταγή». «Στην πραγματικότητα», επισήμανε, «διαφωνείτε στο καρύκευμα της αντιλαϊκής συνταγής» και η «συνταγή είναι μία, αυτή που ο λαός θα εξακολουθεί να πληρώνει τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως πλήρωσε και της καπιταλιστικής κρίσης και θα συνεχίζει να κάνει θυσίες», προσθέτοντας ότι «πάνω από όλα αυτό που στοχεύετε είναι η λαϊκή συνείδηση» για να έχει «μειωμένες απαιτήσεις, να μη διεκδικεί την ικανοποίηση αναγκών του» αλλά να επιλέγει ανάλογα με το «ποιος θα του δώσει καλύτερο επίδομα φιλανθρωπίας».

«Φτάνει πια! Ως εδώ και μη παρέκει. Ο λαός αρκετά έβαλε πλάτη», σημείωσε, τονίζοντας ότι η απάντηση είναι ένα ρωμαλέο εργατικό, λαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει συνολικά αυτό το σύστημα που οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Πάντα «πρόθυμοι»...

Στα γνωστά αντικομμουνιστικά γαβγίσματα επιδόθηκε, χτες στη Βουλή, ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος, φτάνοντας - ο απόγονος αυτών που συνεργάστηκαν με τους ναζί καταχτητές στην Κατοχή - να παραδίδει «μαθήματα πατριωτισμού» στους απογόνους εκείνων που λευτέρωσαν τη χώρα πληρώνοντας το με το αίμα τους. Κι αμέσως μετά, ως γνήσιο «κανίς» των αφεντικών, επανέλαβε ότι η ναζιστική οργάνωση δεν θα είχε πρόβλημα να στηρίξει μια κυβέρνηση ΝΔ, αν αυτή καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ψηφίσει τις άθλιες προτάσεις της για το Μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι «το ίδιο είχαμε πει και σε εσάς στον ΣΥΡΙΖΑ αν καταργούσατε το μνημόνιο, αλλά δεν το καταργήσατε»! Πάντα αντικομμουνιστές και πάντα «πρόθυμοι» για όλες τις «δουλειές» του κεφαλαίου, οι «αντισυστημικοί» ναζί στυλοβάτες του σάπιου συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ