ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με συλλαλητήριο ολοκληρώνεται αύριο το μπλόκο στη νέα Εθνική Οδό

Ακολουθεί η προετοιμασία για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις του Γενάρη

Κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στο μπλόκο απευθύνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας

Eurokinissi

Κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στο μπλόκο απευθύνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας
Ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση, καθώς και στο αίτημα να πληρωθούν για το βαμβάκι που παρέδωσαν φέτος σε υψηλότερη τιμή από αυτή που θέλουν να επιβάλουν οι εκκοκκιστές, παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι από το πρωί της περασμένης Δευτέρας βρίσκονται στο μπλόκο που έστησαν με τα τρακτέρ τους στη νέα Εθνική Οδό Ε-65.

Στη χτεσινή συνέλευση στο μπλόκο αποφασίστηκε ότι αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο μπλόκο, στο οποίο καλούνται να πάρουν μέρος και μαζικοί φορείς του νομού. Με το συλλαλητήριο θα εκφραστούν η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών τόσο για την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα - διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και για την κυβερνητική κοροϊδία και συκοφαντική επίθεση κατά των βαμβακοπαραγωγών, που εκδηλώθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Μετά το συλλαλητήριο, τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν οργανωμένα από το μπλόκο, με τους αγρότες να δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού προς τα τέλη Γενάρη, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων, που θα αποτελέσει αντικείμενο της σύσκεψης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις αρχές του νέου χρόνου.

«Με το που θα φύγουμε από δω το Σάββατο», δήλωσε ο Κ. Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), «θα οργανώσουμε περιοδείες στα χωριά για να προετοιμάσουμε τις νέες, ακόμα πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Κι αυτό ας το λάβει στα σοβαρά η κυβέρνηση».

Απάντηση στην κυβερνητική πρόκληση και κοροϊδία

Στη συνέλευση του μπλόκου έγινε συζήτηση και για τη χτεσινή συνάντηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Γ. Τσιούτρας, ειδικός γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, υπογράμμισε ότι οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο δεν πίστεψαν ποτέ ότι το αίτημά τους για το βαμβάκι μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω της Διεπαγγελματικής, στην οποία διαφεντεύουν οι εμποροβιομήχανοι.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, Στ. Αραχωβίτη, ότι για το απαράδεκτο φαινόμενο των «ανοιχτών» τιμών... «την ευθύνη την έχουν όλοι» (!) και ότι «θα πρέπει να ξέρουμε ότι όταν παραδίδουμε με ανοιχτή τιμή, αυτό (δηλ. η μείωση στην τιμή) είναι μέσα στις πιθανότητες που μπορούν να συμβούν», τις χαρακτήρισε προκλητικές, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα κυβέρνηση και βιομήχανοι συναντήθηκαν στο υπουργείο για να ανακοινώσουν ότι ...φταίνε οι παραγωγοί!

«Λέξη δεν είπε ο υπουργός για τους εκβιασμούς που δεχόμαστε από τους εκκοκκιστές, οι οποίοι τα κάνουν αυτά πατώντας στις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών», πρόσθεσε.

Για τη δε αναφορά του υπουργού ότι από του χρόνου «θα τιμολογείται το προϊόν και η τιμή θα συμφωνείται με την παράδοση, με βάση την τρέχουσα τιμή της ημέρας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά την ημέρα και την ώρα παράδοσης», επεσήμανε ότι η περιβόητη «προπώληση σε προσυμφωνημένη τιμή» - ένα είδος συμβολαιακής γεωργίας - δεν δημιουργεί καμιά σιγουριά στους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς καλούνται να διαθέτουν το προϊόν τους με κριτήριο την εκάστοτε τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά, δηλαδή τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. «Εμείς επιμένουμε στο αίτημά μας για εγγυημένες τιμές, με κριτήριο το κόστος παραγωγής και την αξιοπρεπή επιβίωση του παραγωγού», τόνισε ο Γ. Τσιούτρας.

Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και φορείς, για γιορτές και εκδηλώσεις για τα παιδιά.

Αύριο Σάββατο:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής διοργανώνει χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Χυτήριο» πίσω από το παλιό Μηχανουργείο. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν με κατασκευές και χειροτεχνίες, καθώς και με τα κόλπα του μάγου Πρωτέα.

-- Σε εκδήλωση για τα παιδιά, με τη θεατρική παράσταση «Ο παπουτσής και οι καλικάντζαροι», καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, στις 11.30 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

-- Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας Ηπείρου «Μάξιμος Γραικός» και η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με τραγούδια, παραμύθια, χορό και δωράκια για όλα τα παιδιά.

-- Συνδικάτα της Μαγνησίας (Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Καθαριστριών - Καθαριστών, Εργαζομένων ΒΕΜΕΚΕΠ, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων) οργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει: Την παράσταση «Ο Καραγκιόζης μυλωνάς και οι καλικάντζαροι», από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών του Παναγιώτη Φιλιππίδη. Παραδοσιακά κάλαντα από την παιδική χορωδία της Μουσικής Σχολής «Τραγουδάρα». Παραδοσιακούς χορούς από το παιδικό τμήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας «Μνήμες προσφύγων». Στο χώρο θα υπάρχει γιορτινό μπουφέ, ενώ θα δοθούν συμβολικά δώρα για τα παιδιά.

-- Σε χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους καλούν στις 3 μ.μ., στο Κέντρο Νέων (πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων), το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ.

Την Κυριακή 23/12:

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε χριστουγεννιάτικη γιορτή στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110). Θα παρουσιαστεί η παράσταση «Η Μαύρη Πεταλούδα», από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου.

Την Παρασκευή 28/12:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας οργανώνει γιορτή για τα παιδιά, με κουκλοθέατρο, ζωγραφική και παιχνίδι, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του (πλατεία Διάκου).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί όλα τα παιδιά των εργαζομένων στο νοσοκομείο, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, καθώς και όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στις κλινικές, να παρακολουθήσουν το παιδικό κουκλοθέατρο «Θησέας» από την ομάδα «Κου-Κλο Θέατρο Κρήτης», που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Για τις οικογένειες και τα παιδιά των πυρόπληκτων

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και οι Ομάδες Γυναικών Μεσογείων της ΟΓΕ οργανώνουν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά και τις οικογένειες που επλήγησαν από την πυρκαγιά του περασμένου Ιούλη, την Κυριακή 23/12, στην Ε' κατασκήνωση του δήμου Μαραθώνα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ., με δραστηριότητες για τα παιδιά, ενώ στη 1.30 μ.μ. θα ακολουθήσει γλέντι για μικρούς και μεγάλους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προσπάθεια συσκότισης του αντιλαϊκού περιεχομένου της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ

Να αποπροσανατολίσει από το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), συμπιέζοντας παράλληλα στο ναδίρ τις λαϊκές απαιτήσεις, επιχείρησε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Για πολλοστή φορά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», μιλώντας περί «αναβάθμισης της ΠΦΥ», τη στιγμή που, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση διατηρεί καθηλωμένη την κρατική χρηματοδότησή της: Στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 35 εκατ. ευρώ παραπάνω για το 2019, σταγόνα στον ωκεανό, ενώ μάλιστα είναι σχεδόν διπλάσια η μείωση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία! Αντίστοιχα, για πρώτη φορά στα έσοδα της ΠΦΥ περιλαμβάνονται μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε χτες και για τις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας: Από τις 239 που είχε εξαγγελθεί ότι θα δημιουργούνταν έως το τέλος του έτους (οι οποίες θα «κάλυπταν» υποτίθεται, με χιλιάδες ασθενείς ανά γιατρό, το 30% του πληθυσμού) έχουν δημιουργηθεί μόλις 101. Σε αυτές έχουν εγγραφεί 1.150.000 άτομα και εκκρεμεί η οριστικοποίηση της εγγραφής άλλων 450 χιλιάδων. Αναφέρθηκε επίσης ότι έχουν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες επισκέψεις, εκ των οποίων χρειάστηκε να ακολουθήσει παραπομπή στο 1,5%.

Παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, στη δημιουργία ΤΟΜΥ και στις συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης να προχωρήσει την εφαρμογή της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ένα συνονθύλευμα υποβαθμισμένων υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και η εισαγωγή νέων φραγμών στην πρόσβαση του λαού στις υπηρεσίες Υγείας με τη λειτουργία του «οικογενειακού γιατρού» ως «πορτιέρη» («gatekeeper» όπως αναφέρεται στα σχετικά κείμενα), πριν την παραπομπή σε οποιονδήποτε γιατρό άλλης ειδικότητας.

Στην πραγματικότητα, οι ΤΟΜΥ ούτε στελεχωμένες επαρκώς είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (οι ελάχιστοι που θα τις στελεχώνουν θα είναι με διετείς συμβάσεις), ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαθέτουν, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.

Επιδιώκοντας να συσκοτίσει αυτήν την πραγματικότητα, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε χτες ότι οι ΤΟΜΥ αποτελούν πρόσθεση - ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ. Αυτό θα ίσχυε ωστόσο αν οι συγκεκριμένες μονάδες ήταν αποκεντρωμένες στο πλαίσιο ενός ανεπτυγμένου κρατικού συστήματος ΠΦΥ, αν ήταν τόσες όσες χρειάζεται η χώρα, πλήρως στελεχωμένες σε προσωπικό κι εξοπλισμό. Με αντίστοιχα Κέντρα Υγείας εξίσου στελεχωμένα, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου. Εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ