Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προσπάθεια συσκότισης του αντιλαϊκού περιεχομένου της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ

Να αποπροσανατολίσει από το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), συμπιέζοντας παράλληλα στο ναδίρ τις λαϊκές απαιτήσεις, επιχείρησε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Για πολλοστή φορά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», μιλώντας περί «αναβάθμισης της ΠΦΥ», τη στιγμή που, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση διατηρεί καθηλωμένη την κρατική χρηματοδότησή της: Στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 35 εκατ. ευρώ παραπάνω για το 2019, σταγόνα στον ωκεανό, ενώ μάλιστα είναι σχεδόν διπλάσια η μείωση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία! Αντίστοιχα, για πρώτη φορά στα έσοδα της ΠΦΥ περιλαμβάνονται μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε χτες και για τις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας: Από τις 239 που είχε εξαγγελθεί ότι θα δημιουργούνταν έως το τέλος του έτους (οι οποίες θα «κάλυπταν» υποτίθεται, με χιλιάδες ασθενείς ανά γιατρό, το 30% του πληθυσμού) έχουν δημιουργηθεί μόλις 101. Σε αυτές έχουν εγγραφεί 1.150.000 άτομα και εκκρεμεί η οριστικοποίηση της εγγραφής άλλων 450 χιλιάδων. Αναφέρθηκε επίσης ότι έχουν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες επισκέψεις, εκ των οποίων χρειάστηκε να ακολουθήσει παραπομπή στο 1,5%.

Παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, στη δημιουργία ΤΟΜΥ και στις συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης να προχωρήσει την εφαρμογή της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ένα συνονθύλευμα υποβαθμισμένων υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και η εισαγωγή νέων φραγμών στην πρόσβαση του λαού στις υπηρεσίες Υγείας με τη λειτουργία του «οικογενειακού γιατρού» ως «πορτιέρη» («gatekeeper» όπως αναφέρεται στα σχετικά κείμενα), πριν την παραπομπή σε οποιονδήποτε γιατρό άλλης ειδικότητας.

Στην πραγματικότητα, οι ΤΟΜΥ ούτε στελεχωμένες επαρκώς είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (οι ελάχιστοι που θα τις στελεχώνουν θα είναι με διετείς συμβάσεις), ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαθέτουν, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.

Επιδιώκοντας να συσκοτίσει αυτήν την πραγματικότητα, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε χτες ότι οι ΤΟΜΥ αποτελούν πρόσθεση - ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ. Αυτό θα ίσχυε ωστόσο αν οι συγκεκριμένες μονάδες ήταν αποκεντρωμένες στο πλαίσιο ενός ανεπτυγμένου κρατικού συστήματος ΠΦΥ, αν ήταν τόσες όσες χρειάζεται η χώρα, πλήρως στελεχωμένες σε προσωπικό κι εξοπλισμό. Με αντίστοιχα Κέντρα Υγείας εξίσου στελεχωμένα, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου. Εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ