ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Να επανέλθουν τα επιδόματα στους δικαιούχους

Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ συζητείται σήμερα

Την κατάργηση διατάξεων με το νόμο 2874/29/12/2000 με τις οποίες καταργούνται επιδόματα σε δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι των παροχών του ΟΕΕ έπαιρναν: «Γαμήλιο επίδομα ύψους 140.000 έως 170.000 δραχμών. Οι αριστούχοι κατά έτος φοιτητές και σπουδαστές φοιτητικό - σπουδαστικό επίδομα ύψους 140.000 έως 170.000 δραχμών».

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση «η κατάργηση αυτών των επιδομάτων είναι εντελώς αδικαιολόγητη και επιβάλλεται άμεσα να επανέλθουν γιατί είναι σημαντικά για τις εργατικές οικογένειες, για τους δικαιούχους του ΟΕΕ. Ειδικά για το γαμήλιο δώρο, είναι αναγκαίο η επαναφορά του να συνδεθεί με την πραγματική αύξησή του ώστε να γίνει ουσιαστικό και σημαντικό βοήθημα για τη νέα οικογένεια. Πρέπει να αυξηθεί στο 1.000.000 δραχμές και το 1/2 του ποσού να δίνεται από τον ΟΕΕ και το υπόλοιπο 1/2 από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «εάν θα ικανοποιήσει άμεσα το δίκαιο αίτημα των δικαιούχων του ΟΕΕ για επαναφορά των παραπάνω επιδομάτων και μάλιστα αν προτίθεται να τα προσαρμόσει στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Εγκλημα η ιδιωτικοποίηση

Συνάντηση του Σωματείου Ναυτικών της διώρυγας με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Διώρυγα της Κορίνθου, δήλωσε χτες σε αντιπροσωπεία του Σωματείου Ναυτικών της Διώρυγας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στον Περισσό. Οι εργαζόμενοι παλεύουν κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης, που υπέγραψε «σύμβαση παραχώρησης» αποικιοκρατικού χαρακτήρα της Διώρυγας Κορίνθου με την εταιρία «SEA CONTEINERS». Η τελευταία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβει και επίσημα τις τύχες της Διώρυγας για τα επόμενα 30 χρόνια.

Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα, και σήμερα και αύριο, θα κάνει κάθε προσπάθεια σε συνεργασία, πριν απ' όλα, με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση της Διώρυγας, για να ματαιωθεί αυτό το μεγάλο έγκλημα που γίνεται, η εκποίηση της Διώρυγας του Ισθμού σε ιδιωτική εταιρία, η οποία αγοράζει μια τέτοια περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί, αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους -όσους δεν είναι στην ανεργία - αφαιρεί και δημόσια κρατικά έσοδα, η ίδια θα κερδοφορήσει, και δεν ξέρουμε ποιος στο τέλος θα μείνει στην περιοχή. Θα βγάλει ό,τι κέρδη βγάλει και μετά θ' αφήσουν τα πράγματα ως έχουν κι ο ελληνικός λαός θα έχει χάσει ένα μέσο ανάπτυξης, το οποίο υπονομεύεται τόσο από την κυβέρνηση, απ' το κράτος, όσο και απ' τους ιδιώτες.

Εμείς αγωνιζόμαστε και για τα δύο μαζί: Και για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ναυτεργατών και όλων των άλλων εργαζομένων στην περιοχή και για τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής, να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις εκτάσεις που υπάρχουν εκεί. Παλεύουμε όμως και γι' αυτό που είπαμε προηγούμενα, γι' αυτό το αναπτυξιακό μέσο.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να μείνει μόνο στα πλαίσια της Κορίνθου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να έρθουν σε συμπαράσταση, ιδιαίτερα των εργαζομένων και των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής, και άλλοι κεντρικοί συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κόρινθο. Πρόκειται για ένα μεγάλο έγκλημα που είναι στενά δεμένο και με τη συνολική πολιτική που ακολουθείται σήμερα στον τόπο μας, που θέλει τον εργαζόμενο, τον εργάτη και τον υπάλληλο, πολύ φθηνή, και εντελώς εμπορεύσιμη για το μεγάλο κεφάλαιο, εργατική δύναμη. Δεσμευόμαστε να δείξουμε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής και προπάντων - το λέμε για άλλη μια φορά - θα είμαστε σταθεροί σ' αυτόν τον αγώνα. Ακόμα κι αν δεν έχει, αυτή τη στιγμή, θετική έκβαση, εμείς παλεύουμε για να τα ξαναπάρει ο ελληνικός λαός κι όχι βεβαίως το κράτος των επιχειρηματιών ή ίδιοι οι επιχειρηματίες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Πέτσας, αφού υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων σημείωσε: «Ζητάμε να μην αλλοιωθεί ο τουριστικός και ο αρχαιολογικός χαρακτήρας της ευρύτερης περιοχής των Ισθμών. Να μη δημιουργηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις και κοντέινερ στην περιοχή καθώς και ό,τι άλλο σχεδιάζει σε βάρος της περιοχής η πολυεθνική εταιρία SEA CONTAINERS».

Στο μεταξύ, χτες, η Συντονιστική Επιτροπή, που έχει συσταθεί από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κορινθίας, τα Εργατικά Κέντρα Κορίνθου-Λουτρακίου και τα σωματεία εργαζομένων στη Διώρυγα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την παραχώρηση της Διώρυγας.

Στην Αθήνα χτες δόθηκε και συνέντευξη από μία συντονιστική επιτροπή φορέων, που, ενώ καταγγέλλει την κυβερνητική απόφαση, προβάλλει ένα αίτημα το οποίο ουσιαστικά οδηγεί και πάλι σε ιδιωτικοποίηση. Ζητούν να παραχωρηθεί η διώρυγα σε εταιρία που θα συστήσουν οι φορείς και οι επιχειρηματίες της Κορινθίας, η οποία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι εκπρόσωποι της συντονιστικής δήλωσαν ότι έχουν εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της ΝΔ και του ΣΥΝ. Οταν ρωτήθηκαν αν θα συναντήσουν και τα άλλα κόμματα ισχυρίστηκαν ότι το ΚΚΕ δεν έχει απαντήσει σε σχετική πρόσκλησή τους. Γεγονός που διαψεύστηκε πάραυτα από εκπρόσωπο του Σωματείου Ναυτικών ο οποίος μόλις επέστρεφε από τη συνάντηση με την Αλ. Παπαρήγα όπου και είχε διαπιστωθεί πως καμία πρόσκληση δεν απευθύνθηκε στο ΚΚΕ. Τελικά, οι εκπρόσωποι της συντονιστικής αναγκάστηκαν να πουν ότι θα επιδιώξουν συνάντηση και με την Αλ. Παπαρήγα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χωρίς απάντηση η πρόκληση των τραπεζιτών

Σε ελιγμό με κήρυξη 48ωρης απεργίας, για να δικαιολογηθούν στους εργαζόμενους, στις 17 και 18 Μάη προχώρησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ -Αγωνιστική Συνεργασία - Αυτόνομες Συσπειρώσεις - Συσπείρωση) στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο μετά τις προχτεσινές άκρως προκλητικές αξιώσεις των τραπεζιτών στο θέμα των αυξήσεων και του ωραρίου.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ μετά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, προχώρησε στην κήρυξη απεργίας με το ίδιο ισχνό πλαίσιο για αυξήσεις στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής και τελείως ασαφές για το θέμα του ωραρίου με διεκδίκηση 35ωρου, χωρίς να καθορίζει τις ώρες συναλλαγών και εργασίας.

Να σημειώσουμε ότι οι τραπεζίτες στη συνάντηση επανέλαβαν τις απαιτήσεις για υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις 3,8%,3,5% και 3% αντίστοιχα για κάθε χρόνο!

Στο θέμα δε του ωραρίου εμφανίστηκαν άκρως προκλητικοί, προτείνοντας την πλήρη ανατροπή του. Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι δέχονται μείωση των ωρών εργασίας από 38,20 σε 37,5 τη βδομάδα με ωράριο συναλλαγών 8.30 με 3.30 και εργασίας 8.15 με 3.45. Πρότειναν, όμως, αλλαγές ωραρίων για «ειδικές περιπτώσεις» υποκαταστημάτων. Συγκεκριμένα για λιμάνια, αεροδρόμια να γίνει 8 με 8, στα εμπορικά κέντρα 8 με 8, σε τουριστικές περιοχές 8 - 8.30, ενώ δέχονται συζήτηση για το ωράριο στις κεντρικές υπηρεσίες... Τα ωράρια πρότειναν να ισχύουν με τρεις ή με δύο βάρδιες! Στην ουσία δηλαδή, πρόκειται για πλήρη ανατροπή του ωραρίου στην πλειοψηφία των υποκαταστημάτων.

Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση στάθηκαν για μια ακόμα φορά οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ - Τραπεζών, οι οποίοι πρότειναν να απορριφθούν ως απαράδεκτες και προκλητικές οι αξιώσεις των εργοδοτών. Παράλληλα, κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση που μιλάει για 48ωρη απεργία (17 - 18 Μάη) με διεκδικητικό πλαίσιο: Υπογραφή μονοετούς σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις (πρώτο κλιμάκιο 250. 000 δραχμές) και μείωση ωρών εργασίας στις 35 χωρίς ελαστικότητες Δευτέρα έως Παρασκευή 8-3 για συναλλαγές και 8-2 εργασίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΑΚ - Τραπεζών καταγγέλλει ότι ευθύνες για τη στάση των εργοδοτών έχει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που η τακτική της άνοιξε την όρεξη των εργοδοτών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
«Απαιτείται μαζική αντίδραση και αλλαγή συσχετισμών»

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη της ΔΑΣ

Κάλεσμα, προς όλους τους αντιπροσώπους του 24ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι και λήγει την Κυριακή), που τιμούν και σέβονται το ρόλο τους, αφουγκράζονται τα προβλήματα της εργατικής τάξης και θέλουν να αντιπαλέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα, να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της, απευθύνει με την εκλογική της διακήρυξη η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ).

Στη διακήρυξη επισημαίνεται κατ' αρχάς: «Στη χώρα μας επιταχύνεται ο ρυθμός των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Από τις εξελίξεις αυτές δεν ωφελείται στο ελάχιστο η εργατική τάξη ούτε τα φτωχά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου», γι' αυτό σημειώνει: «Απαιτείται μαζική αντίδραση».

Αναφερόμενη στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», επισημαίνει ότι έχουν σημαντικές ευθύνες για το κλίμα «αποπροσανατολισμού, συμβιβασμού και ηττοπάθειας που καλλιέργησαν μέσα στους εργαζόμενους».

«Οι νόμοι, σημειώνει, για τις εργασιακές σχέσεις, οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι ρυθμίσεις για την πρόνοια, την παιδεία, την υγεία κλπ. είναι πραγματικότητα εξαιτίας και της δικής τους συναίνεσης. Είναι ανάγκη οι συσχετισμοί στην εργατική τάξη να αλλάξουν υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από το Πρωτοβάθμιο Σωματείο έως τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα».

Για το ΕΚΑ τονίζει: «Το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το οποίο δρα σε μια περιοχή με συγκεντρωμένη τη μισή εργατική τάξη, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος» και συμπληρώνει ότι για να παίξει αυτόν το ρόλο, πρέπει να «σταματήσει να κινείται στη γραμμή του "κοινωνικού εταιρισμού", της ενσωμάτωσης και της στήριξης των επιλογών του κεφαλαίου, απαιτείται η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ταξικού ρεύματος».

Σχετικά με τη δράση της ΔΑΣ τα προηγούμενα τρία χρόνια, σημειώνει ότι έθεσε όλες τις δυνάμεις της στην υπηρεσία του αγώνα, για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, προϋπόθεση και όρος αναγκαίος για την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των συνταξιούχων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ