Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
«Απαιτείται μαζική αντίδραση και αλλαγή συσχετισμών»

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη της ΔΑΣ

Κάλεσμα, προς όλους τους αντιπροσώπους του 24ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι και λήγει την Κυριακή), που τιμούν και σέβονται το ρόλο τους, αφουγκράζονται τα προβλήματα της εργατικής τάξης και θέλουν να αντιπαλέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα, να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της, απευθύνει με την εκλογική της διακήρυξη η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ).

Στη διακήρυξη επισημαίνεται κατ' αρχάς: «Στη χώρα μας επιταχύνεται ο ρυθμός των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Από τις εξελίξεις αυτές δεν ωφελείται στο ελάχιστο η εργατική τάξη ούτε τα φτωχά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου», γι' αυτό σημειώνει: «Απαιτείται μαζική αντίδραση».

Αναφερόμενη στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», επισημαίνει ότι έχουν σημαντικές ευθύνες για το κλίμα «αποπροσανατολισμού, συμβιβασμού και ηττοπάθειας που καλλιέργησαν μέσα στους εργαζόμενους».

«Οι νόμοι, σημειώνει, για τις εργασιακές σχέσεις, οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι ρυθμίσεις για την πρόνοια, την παιδεία, την υγεία κλπ. είναι πραγματικότητα εξαιτίας και της δικής τους συναίνεσης. Είναι ανάγκη οι συσχετισμοί στην εργατική τάξη να αλλάξουν υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από το Πρωτοβάθμιο Σωματείο έως τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα».

Για το ΕΚΑ τονίζει: «Το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το οποίο δρα σε μια περιοχή με συγκεντρωμένη τη μισή εργατική τάξη, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος» και συμπληρώνει ότι για να παίξει αυτόν το ρόλο, πρέπει να «σταματήσει να κινείται στη γραμμή του "κοινωνικού εταιρισμού", της ενσωμάτωσης και της στήριξης των επιλογών του κεφαλαίου, απαιτείται η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ταξικού ρεύματος».

Σχετικά με τη δράση της ΔΑΣ τα προηγούμενα τρία χρόνια, σημειώνει ότι έθεσε όλες τις δυνάμεις της στην υπηρεσία του αγώνα, για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, προϋπόθεση και όρος αναγκαίος για την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των συνταξιούχων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ