ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Προσοχή στις προθεσμίες

Αρχισαν να λήγουν από χτες οι προθεσμίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων όσων έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις. Χτες, έληξε η προθεσμία για τους φορολογούμενους των οποίων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου λήγει σε 1. Οι προθεσμίες για τις άλλες περιπτώσεις είναι:

  • Μέχρι τις 7 Μάη στο ψηφίο 2.
  • Μέχρι τις 9 Μάη στο ψηφίο 3.
  • Μέχρι τις 11 Μάη στο ψηφίο 4.
  • Μέχρι τις 15 Μάη στο ψηφίο 5.
  • Μέχρι τις 17 Μάη στο ψηφίο 6.
  • Μέχρι τις 21 Μάη στο ψηφίο 7.
  • Μέχρι τις 23 Μάη στο ψηφίο 8.
  • Μέχρι τις 25 Μάη στο ψηφίο 9.
  • Μέχρι τις 29 Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50.
  • Μέχρι τις 31 Μάη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.
ΟΟΣΑ
Αισιοδοξία μόνο για τα κέρδη των επιχειρήσεων

Με την έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χτες στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί - για φέτος και το 2002 - προς τα κάτω την αύξηση του ΑΕΠ και προς το πάνω τον πληθωρισμό, συνιστώντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερη τόλμη στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων»

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας- εκτός από την κερδοφορία των επιχειρήσεων- με την εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Οι συντάκτες της έκθεσης αναθεωρούν προς το χειρότερο τις αρχικές τους εκτιμήσεις για βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (όπως ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός) και ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, δεν παραλείπουν να κάνουν τις σχετικές υποδείξεις στην κυβέρνηση να δείχνει μεγαλύτερη τόλμη στην προώθηση της «μεταρρύθμισης» με λήψη και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αναλυτικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, προβλέπουν για την Ελλάδα ότι:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης (το ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 4% το 2001 και 4,5% το 2002. Τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ που προβλέπει ο ΟΟΣΑ, είναι πολύ κάτω όχι μόνο από τις αρχικές προβλέψεις του οργανισμού, αλλά και από τις πρόσφατες εκτιμήσεις Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδας με την πρόσφατη έκθεση του διοικητή της, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 4,5% για φέτος, ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του 2000 που εγκρίθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες), προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 5% φέτος και 5,5% το 2002.
  • Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,1% το 2001 και στο 2,8% το 2002, σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης ότι φέτος ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 2,3% και το 2002 στο 2,2%. Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν μάλιστα φόβους για παραπέρα αναζωπύρωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως «η βασική αβεβαιότητα που περιβάλλει την ελληνική οικονομία είναι κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί αυτός ο χαμηλός πληθωρισμός (σ.σ. που όμως είναι πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης) υπό το πρίσμα της αναμενόμενης ισχυρής ζήτησης και ανάπτυξης στην Ελλάδα».
  • Η ανεργία θα ακολουθήσει πτωτική τάση και εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 10,8% φέτος και στο 10% το 2002, έναντι 11,3% πέρσι. Οι συντάκτες της έκθεσης, δε διστάζουν να σημειώσουν πως η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει από τις υψηλότερες μεταξύ των 30 κρατών - μελών.
  • Τα χαμηλά επιτόκια, οι περικοπές φόρων και οι Ολυμπιακοί του 2004 αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.
  • Τέλος, ο ΟΟΣΑ δηλώνει αισιόδοξος για τη συνέχιση της κερδοφορίας των ελληνικών εταιριών που τροφοδοτούνται από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και γενικότερα την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνουν πως για την κερδοφορία των ελληνικών εταιριών, εκτιμάται ότι θα είναι αξιόλογη χάρη στις συγκρατημένες αυξήσεις μισθών και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Τηρώντας την παράδοση, των συστάσεων και υποδείξεων που είθισται να κάνουν με τις εκθέσεις τους οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και ιδρύματα (ΔΝΤ, ΕΕ, κλπ.) ο ΟΟΣΑ καλεί την κυβέρνηση να κάνει «τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων», προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να διευκολυνθεί μεσοπρόθεσμα μια μη πληθωριστική αναπτυξιακή πορεία.

ΕΦΟΡΙΑ
Υποβολή δηλώσεων και... χωρίς βεβαιώσεις αποδοχών

Οι συνηθισμένες τραγελαφικές καταστάσεις κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους. Ετσι και παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους συνταξιούχους δεν έχουν παραλάβει ακόμα τις βεβαιώσεις των ταμείων τους για το ύψος των συντάξεων, το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να δείξει ότι όλα πάνε καλά και πως δε συντρέχει λόγος παράτασης, εξαναγκάζει τους συνταξιούχους σε διπλή και παντελώς ανώφελη ταλαιπωρία. Δηλαδή να καταθέσουν τώρα τη φορολογική τους δήλωση και αργότερα να ξαναπάνε στην Εφορία για να υποβάλουν τη βεβαίωση αποδοχών.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης απέστειλε στις Εφορίες επείγουσα εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία καλεί τους εργαζόμενους στις Εφορίες (ΔΟΥ) να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ακόμη και χωρίς τη βεβαίωση των αποδοχών τους (πολλοί δεν την έχουν παραλάβει ακόμη) με την προϋπόθεση όμως, πως θα συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναφέρουν ότι θα προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση αμέσως μόλις θα παραληφθεί από αυτούς. Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, οι ΔΟΥ υποχρεούνται να παραλάβουν τις ελλιπείς δηλώσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις και να τις κρατούν χωριστά μέχρι την προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από τον υπόχρεο.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Κλιμακούμενο επιτόκιο στις καταθέσεις

Κλιμακούμενο επιτόκιο, που αυξάνει ανάλογα με το ποσόν της κατάθεσης και ισχύει για το σύνολό της, θα δίνει στους καταθέτες του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από τη σχετική ανακοίνωση προκύπτει πως η «προσφορά» είναι συμφέρουσα για τους καταθέτες που έχουν περισσότερα από 5 εκατ. δρχ.

Ειδικότερα, το ονομαστικό επιτόκιο για ποσά μέχρι 3 εκατ. δρχ. είναι 3,4% (καθαρό 2,89%), από 3 μέχρι 5 εκατ. 3,60% (καθαρό 3,06%), από 5 μέχρι 10 εκατ. 3,9% (καθαρό 3,315%) και από 19 εκατ. και πάνω 4,1% (καθαρό 3,485%). Το επιτόκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για μια απλή κατάθεση είναι 3,75%, το ονομαστικό και 3,2% το καθαρό, μετά τη φορολογία των τόκων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Νέοι τρόποι ξεπουλήματος

Νέους τρόπους για το περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αναζητεί η κυβέρνηση. Ετσι με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή επιδιώκει την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με την προσθήκη δύο επιπλέον μεθόδων ξεπουλήματος.

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τον πρώτο τρόπο το δημόσιο εκδίδει ομολογιακό δάνειο στο εσωτερικό ή και το εξωτερικό «παρέχοντας στους ομολογιούχους το πρόσθετο δικαίωμα να ανταλλάξουν με προκαθορισμένη αναλογία τις ομολογίες τους με μετοχές της συγκεκριμένης αποκρατικοποιημένης εταιρίας η οποίες μέχρι τότε ανήκουν στο δημόσιο ή τον πωλητή φορέα ή έχουν αγοραστεί και περιέλθει στην κυριότητα του νομικού προσώπου ειδικού σκοπού».

Με το δεύτερο τρόπο η πώληση των μετοχών γίνεται προσωρινά σε ενδιάμεσους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοοικονομικούς οίκους κλπ) της ημεδαπής ή αλλοδαπής «τα οποία διακρατούν τις μετοχές μέχρι την οριστική διάθεσή τους στους τελικούς επενδυτές κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του δημοσίου ή του πωλητή φορέα».

  • Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί χτεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τα χρηματικά ποσά που εισάγονται στη χώρα από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Είναι προφανές ότι η εισαγωγή συναλλάγματος, ειδικά από της χώρες της ζώνης του ευρώ, είναι για τους διάφορους «επιτήδειους» πολύ εύκολη υπόθεση. Ετσι η χτεσινή εγκύκλιος τούς δίνει και μια πρόσθετη δυνατότητα να αποφύγουν το φόρο, καθώς δε θα εμπίπτουν ούτε καν στην υποτιθέμενη ασφαλιστική δικλείδα των αντικειμενικών κριτηρίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ