Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ
Αισιοδοξία μόνο για τα κέρδη των επιχειρήσεων

Με την έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χτες στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί - για φέτος και το 2002 - προς τα κάτω την αύξηση του ΑΕΠ και προς το πάνω τον πληθωρισμό, συνιστώντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερη τόλμη στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων»

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας- εκτός από την κερδοφορία των επιχειρήσεων- με την εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Οι συντάκτες της έκθεσης αναθεωρούν προς το χειρότερο τις αρχικές τους εκτιμήσεις για βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (όπως ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός) και ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, δεν παραλείπουν να κάνουν τις σχετικές υποδείξεις στην κυβέρνηση να δείχνει μεγαλύτερη τόλμη στην προώθηση της «μεταρρύθμισης» με λήψη και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αναλυτικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, προβλέπουν για την Ελλάδα ότι:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης (το ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 4% το 2001 και 4,5% το 2002. Τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ που προβλέπει ο ΟΟΣΑ, είναι πολύ κάτω όχι μόνο από τις αρχικές προβλέψεις του οργανισμού, αλλά και από τις πρόσφατες εκτιμήσεις Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδας με την πρόσφατη έκθεση του διοικητή της, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 4,5% για φέτος, ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του 2000 που εγκρίθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες), προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 5% φέτος και 5,5% το 2002.
  • Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,1% το 2001 και στο 2,8% το 2002, σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης ότι φέτος ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 2,3% και το 2002 στο 2,2%. Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν μάλιστα φόβους για παραπέρα αναζωπύρωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως «η βασική αβεβαιότητα που περιβάλλει την ελληνική οικονομία είναι κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί αυτός ο χαμηλός πληθωρισμός (σ.σ. που όμως είναι πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης) υπό το πρίσμα της αναμενόμενης ισχυρής ζήτησης και ανάπτυξης στην Ελλάδα».
  • Η ανεργία θα ακολουθήσει πτωτική τάση και εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 10,8% φέτος και στο 10% το 2002, έναντι 11,3% πέρσι. Οι συντάκτες της έκθεσης, δε διστάζουν να σημειώσουν πως η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει από τις υψηλότερες μεταξύ των 30 κρατών - μελών.
  • Τα χαμηλά επιτόκια, οι περικοπές φόρων και οι Ολυμπιακοί του 2004 αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.
  • Τέλος, ο ΟΟΣΑ δηλώνει αισιόδοξος για τη συνέχιση της κερδοφορίας των ελληνικών εταιριών που τροφοδοτούνται από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και γενικότερα την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνουν πως για την κερδοφορία των ελληνικών εταιριών, εκτιμάται ότι θα είναι αξιόλογη χάρη στις συγκρατημένες αυξήσεις μισθών και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Τηρώντας την παράδοση, των συστάσεων και υποδείξεων που είθισται να κάνουν με τις εκθέσεις τους οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και ιδρύματα (ΔΝΤ, ΕΕ, κλπ.) ο ΟΟΣΑ καλεί την κυβέρνηση να κάνει «τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων», προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να διευκολυνθεί μεσοπρόθεσμα μια μη πληθωριστική αναπτυξιακή πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ