ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
OTE
Περισσότερη δουλιά σε λιγότερους ώμους

... και χαμένη, κάπου στο βάθος του ορίζοντα, η σύνταξη

Ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας των διαρκώς μειούμενων εργαζομένων στον ΟΤΕ, επιθυμεί η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Οργανισμού. Και αυτό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μεγάλες εταιρίες στην προσπάθειά τους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Αυτές οι σκέψεις, σε συνδυασμό με τα σχέδια της κυβέρνησης για αντεργατικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, προοιωνίζονται μέλλον... μεσαίωνα για τους υπαλλήλους της επιχείρησης.

Χτες, στην επίσημη παρουσίαση της νέας θυγατρικής του Οργανισμού, OTEGlobe (θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις), ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Μανασής κάλεσε τους παριστάμενους δημοσιογράφους (!) να «βοηθήσουν» τη διοίκηση για να αλλάξει τη «νοοτροπία» της εργασίας στον ΟΤΕ. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της νέας θυγατρικής, που όπως είπε θα παρέχει «βοήθεια» στους πελάτες της όλο το 24ωρο, υποστήριξε ότι «μια σειρά λειτουργιών και μέσα στον ΟΤΕ πρέπει να αλλάξουν». Προσδιόρισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το ωράριο 8 πμ-2 μμ (;), γιατί οι εταιρίες - πελάτες ζητούν συνεχή κάλυψη.

Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους; Στην τελευταία δεκαετία το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10.000, μέσω κανονικών συνταξιοδοτήσεων και προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου». Απαιτητικές εργασίες πέφτουν στους ώμους όλο και λιγότερων, γηραιότερων εργαζομένων, καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν ανανεώνεται. Περιστασιακά προσλαμβάνονται συμβασιούχοι ωρομίσθιοι. Απασχολούνται για μερικούς μήνες και μέχρι να μάθουν τη δουλιά, απολύονται. Η ποιότητα των υπηρεσιών υποβαθμίζεται.

Τι περαιτέρω συνέπειες θα έχει για τους εργαζομένους και την ποιότητα ζωής τους η παραπέρα εντατικοποίηση; Π.χ. τα κυλιόμενα ωράρια, η εργασία και τα Σαββατοκύριακα με ρεπό μεσοβδόμαδα.

Για δε το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού - ΟΤΕ, οι συνέπειες είναι απτές. Οι εργαζόμενοι που πληρώνουν τις εισφορές μειώνονται και οι συνταξιούχοι αυξάνονται δραματικά. Οπως παραδέχτηκε και ο Ν. Μανασής, το Ταμείο παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα επί σειρά ετών. Είπε ότι υπάρχει μια σκέψη για γενναιότερη συνεισφορά του Οργανισμού στο Ταμείο. Ομως πρόσθεσε ότι η όποια απόφαση για την τύχη του θα συνδέεται με τις γενικότερες αποφάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Ο,τι χειρότερο, δηλαδή.

Αν περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα δουλεύουν με ακανόνιστα ωράρια μέχρι τα 70 τους, καταβάλλοντας υψηλότατες εισφορές, για να πάρουν μια σύνταξη μιζέριας.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Η επιθεώρηση συνεχίζεται...

Για άλλη μια φορά οι υπουργοί της κυβέρνησης «έδωσαν εξετάσεις» ενώπιον του «επιθεωρητή» και αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, σχετικά με την πορεία των Ολυμπιακών Εργων, και όλα δείχνουν ότι... πετυχαίνουν. Η «επιτυχία» αυτή, βέβαια, βασίζεται περισσότερο στο γεγονός ότι όλες οι απαιτήσεις της ΔΟΕ και των συμφερόντων τα οποία εξυπηρετεί τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια...

Η πρώτη συνάντηση του Ζ. Ρογκ ήταν αυτή με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόλυτης συμφωνίας για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν και οι δύο. «Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Βέλγος αξιωματούχος της ΔΟΕ, ενώ ο Κ. Λαλιώτης δεν παρέλειψε να κάνει γνωστό ότι παρά τις αντιδράσεις, ακόμη και από το διεθνή, χώρο θα προχωρήσει τη διαχειριστική μελέτη που προβλέπει την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα έργα πρόκειται να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο... Επίσης, δήλωσε στον Ζ. Ρογκ ότι προωθείται διαχειριστική μελέτη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τις μέρες των Αγώνων, ενώ υποσχέθηκε την εξαγγελία προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης της πόλης, ύψους 84 δισ. δρχ.

Συμφωνία για Πολιτιστική Ολυμπιάδα

«Χαρούμενοι» και «εντυπωσιασμένοι» για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα δήλωσαν ο Ζακ Ρογκ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και ο Φρανσουά Καράρ, γενικός διευθυντής της, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο.

Ο τελευταίος ανακοίνωσε (επίσης «με πολύ μεγάλη χαρά») ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας που πρέπει να υπογραφεί για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Ο Ζ. Ρογκ εξέφρασε τη χαρά του «που τελικά ελήφθη η συμφωνία για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα», ενώ ο διορισμένος από τη ΔΟΕ για την «παρακολούθηση από κοντά» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, Φρ. Καράρ, είπε: «Προήδρευσα (προχτές) μίας συνάντησης μίας ομάδας εργασίας που συζήτησε θέματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την ποιότητα των προγραμμάτων και το υψηλό επίπεδο εργασίας».

Η χαρά των δύο «αθανάτων» ήταν αναμενόμενη, αφού και το περιεχόμενο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ιδιαίτερα από ιδεολογική άποψη, αλλά και η εμπορική της πλευρά, δηλαδή η κυριαρχία των πολυεθνικών-χορηγών της ΔΟΕ, είναι ήδη δεδομένα.

Κατά τ' άλλα, ο Ε. Βενιζέλος είπε πως η συνάντηση είχε «θετικό περιεχόμενο, γιατί έγιναν πολύ συγκεκριμένα βήματα» και χαρακτήρισε την πρόοδο «ικανοποιητική», χωρίς αυτό να σημαίνει «πως μπορούμε να επαναπαυτούμε ή να μειώσουμε τους ρυθμούς». Πρόσθεσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει «με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς στη Βουλή», αφού με αυτό «θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα που έχουν ήδη εμφανιστεί ή που προβλέπουμε ότι θα εμφανιστούν στο μέλλον». Τέλος, «χάρηκε» και για τις προόδους στα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αστυνόμευση

Οσο περισσότερο ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόσο θετικότερες θα είναι οι εντυπώσεις των στελεχών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η χτεσινή συνάντηση του Ζακ Ρογκ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθεί ο Βέλγος «αθάνατος» για όσα πρόκειται να γίνουν μέχρι και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από όλα όσα άκουσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, ενώ έδωσε και μια εικόνα του τι πρόκειται να γίνει στην Αθήνα(«Στο Σίδνεϊ χρησιμοποιήθηκαν 25.000 άντρες ασφαλείας»). Ακόμα, δήλωσε πως οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ που εξέτασαν το θέμα της ασφάλειας, έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και σημείωσε ότι η ΔΟΕ είναι ευχαριστημένη από τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση (βλ. «τρομονόμο»).

Από τη συνάντηση του Ζακ Ρογκ με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, αυτό που έμεινε ήταν ο υπαινιγμός του στελέχους της ΔΟΕ για τα χρονοδιαγράμματα των έργων που είναι στην αρμοδιότητα της ΓΓΑ. «Εάν τηρηθούν οι προθεσμίες όλα θα πάνε καλά και θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι δοκιμαστικοί αγώνες. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός αλλά εάν τηρηθούν οι προθεσμίες μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε αμέσως μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Γ. Φλωρίδης δήλωσε ότι «όλα τα έργα είναι υπό απόλυτο χρονικό έλεγχο».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Σχοινιά

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικολογικές επιπτώσεις από την κατασκευή Ολυμπιακών έργων.

Μετά την προχτεσινή διαδήλωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, η Επταμελής Γραμματεία του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

«Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο θέμα του κωπηλατοδρομίου και του υγρού στίβου - κανόε Σχοινιά, θέτει σε κίνδυνο και σε περιπέτειες την τέλεση των Ολυμπιακών αθλημάτων, ενώ δημιουργεί πολλά ερωτήματα όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει πλήθος εναλλακτικών λύσεων. Θεωρούμε, προσθέτουν, ότι επείγει η ένταξη της περιοχής Σχοινιά στο σχέδιο "Natura 2000", ώστε η περιβαλλοντική διάσταση του προβλήματος να αναδειχτεί πλήρως. Θεωρούμε ακόμη ότι δεν πρέπει να τίθεται το εκβιαστικό δίλημμα ή Ολυμπιακά έργα και προστασία του περιβάλλοντος ή τίποτα. Τη λύση του προβλήματος θα δώσει ο διάλογος και η ένταξη της περιοχής σε περιοχή Natura».

ΚΚΕ
Τι θα γίνει φέτος με τις πυρκαγιές;

Σοβαρά ερωτήματα προς τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη απευθύνει ο Αντ. Σκυλλάκος, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη θερινή περίοδο, ως προς τη δασοπυρόσβεση και ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Δημοσίας Τάξης; Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθορισμός ικανών παρατηρητηρίων και προφυλακίων, δημιουργία υδατοδεξαμενών, δρόμων προσπέλασης πυροσβεστικών οχημάτων, αποψίλωσης και αραίωσης της πυκνής βλάστησης;

Τα παραπάνω ερωτήματα απευθύνει προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθυμίζει πως με το Ν. 2612/98 το έργο της δασοπυρόσβεσης ανατέθηκε από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Παρά την εναλλαγή των φορέων ως προς την αρμοδιότητα καταστολής των δασικών πυρκαγιών και την καταπόνηση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με ευθεία καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, με τις διαρκείς επιφυλακές και τη μεταφορά τους σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας, τα δάση μας συνέχισαν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός και οι καμένες επιφάνειες προσέγγισαν στατιστικά μέγιστα επίπεδα», τονίζει στην Επίκαιρη Ερώτηση ο Αντ. Σκυλλάκος. Υπενθυμίζει, τέλος, πως εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το έτος 1999, «κατά το οποίο οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη και εξάπλωση πυρκαγιών»...

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
24ωρη αποχή και πορεία την Τρίτη

Με πορείες στους δρόμους και μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους οι δικηγόροι για το ασφαλιστικό και το θέμα της υπογραφής των συμβολαίων κατά την αγοραπωλησία ακινήτων.

Οι δικηγόροι χτες στη δεύτερη έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη βδομάδα δύο 24ωρες αποχές. Η πρώτη αποχή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 8 του Μάη που θα συνοδεύεται με πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή. (Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από τα γραφεία του ΔΣΑ στην οδό Ακαδημίας).

Στο μεταξύ αύριο συνέρχεται στην Αθήνα εκτάκτως η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία μεταξύ των άλλων θα καθορίσει και την ημερομηνία που θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι τη δεύτερη 24ωρη αποχή. Κατά την ημέρα της δεύτερης 24ωρης αποχής, ο ΔΣΑ θα πραγματοποιήσει και νέα Γενική Συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας για να καθοριστεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων του δικηγορικού σώματος.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση οι δικηγόροι απέρριψαν και τη νέα συμβιβαστική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου για τα συμβόλαια, η οποία ήταν ελαφρώς βελτιωμένη από εκείνη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσφορές για τα παιδιά της Κούβας

Για τα παιδιά της Κούβας παραδόθηκαν στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης Νομού Θεσσαλονίκης οι παρακάτω προσφορές:

Σολομωνίδης Νίκος 160.000 δρχ.

Χατζόγλου Βασίλης 100.000 δρχ.

Το εργασιακό σωματείο Γ. Παπανικολάου 50.000 δρχ.

Σπηλιωπούλου Πανδώρα 50.000 δρχ.

Θόδωρος, φίλος Κούβας 50.000 δρχ.

Κυπριανίδης Γιάννης 48.000 δρχ.

Παπακυρίτσης Αντώνης 36.000 δρχ.

Ιωαννίδης Σωκράτης 31.000 δρχ.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης 20.000 δρχ.

Ιακωβίδου Παρθένα 20.000 δρχ.

Α. Ν., φίλος Κούβας 20.000 δρχ.

Κοπτερίδης Παύλος 13.000 δρχ.

Χαλκίδα Στυλιανή 10.000 δρχ.

Διαμαντόπουλος Γιάννης 10.000 δρχ.

Από 5.000 δρχ. πρόσφεραν, επίσης, οι Νικητίδου Αλεξάνδρα, Βαρελά Μαριάννα, Παπαναγιώτου Ελλη και Χαραλαμπίδης Πέτρος. Από 3.000 δρχ. πρόσφεραν οι Χαριζάνη Ελένη, Μακρίδης Λάζαρος, Μακτής Χαράλαμπος, Σκάρογλου Χρήστος, Γιαγκανίδης Χάρης, Μερτζανίδης Μηνάς, Ζώη Κλεονίκη, Ρούσος Διονύσης, Μωυσίδου Μαρία και Μαργαρού Μαρία.

Από 2.000 δρχ. πρόσφεραν οι Τζαβέλα Μαρία, Χυτροβουλιάδου Δέσποινα, Ιγνατιάδου Βάσω, Βουγιουκλής Νικόλας, Καβούρας Παναγιώτης και Μανωλούδη Βασιλική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ