Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Η επιθεώρηση συνεχίζεται...

Για άλλη μια φορά οι υπουργοί της κυβέρνησης «έδωσαν εξετάσεις» ενώπιον του «επιθεωρητή» και αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, σχετικά με την πορεία των Ολυμπιακών Εργων, και όλα δείχνουν ότι... πετυχαίνουν. Η «επιτυχία» αυτή, βέβαια, βασίζεται περισσότερο στο γεγονός ότι όλες οι απαιτήσεις της ΔΟΕ και των συμφερόντων τα οποία εξυπηρετεί τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια...

Η πρώτη συνάντηση του Ζ. Ρογκ ήταν αυτή με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόλυτης συμφωνίας για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν και οι δύο. «Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Βέλγος αξιωματούχος της ΔΟΕ, ενώ ο Κ. Λαλιώτης δεν παρέλειψε να κάνει γνωστό ότι παρά τις αντιδράσεις, ακόμη και από το διεθνή, χώρο θα προχωρήσει τη διαχειριστική μελέτη που προβλέπει την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα έργα πρόκειται να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο... Επίσης, δήλωσε στον Ζ. Ρογκ ότι προωθείται διαχειριστική μελέτη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τις μέρες των Αγώνων, ενώ υποσχέθηκε την εξαγγελία προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης της πόλης, ύψους 84 δισ. δρχ.

Συμφωνία για Πολιτιστική Ολυμπιάδα

«Χαρούμενοι» και «εντυπωσιασμένοι» για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα δήλωσαν ο Ζακ Ρογκ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και ο Φρανσουά Καράρ, γενικός διευθυντής της, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο.

Ο τελευταίος ανακοίνωσε (επίσης «με πολύ μεγάλη χαρά») ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας που πρέπει να υπογραφεί για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Ο Ζ. Ρογκ εξέφρασε τη χαρά του «που τελικά ελήφθη η συμφωνία για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα», ενώ ο διορισμένος από τη ΔΟΕ για την «παρακολούθηση από κοντά» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, Φρ. Καράρ, είπε: «Προήδρευσα (προχτές) μίας συνάντησης μίας ομάδας εργασίας που συζήτησε θέματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την ποιότητα των προγραμμάτων και το υψηλό επίπεδο εργασίας».

Η χαρά των δύο «αθανάτων» ήταν αναμενόμενη, αφού και το περιεχόμενο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ιδιαίτερα από ιδεολογική άποψη, αλλά και η εμπορική της πλευρά, δηλαδή η κυριαρχία των πολυεθνικών-χορηγών της ΔΟΕ, είναι ήδη δεδομένα.

Κατά τ' άλλα, ο Ε. Βενιζέλος είπε πως η συνάντηση είχε «θετικό περιεχόμενο, γιατί έγιναν πολύ συγκεκριμένα βήματα» και χαρακτήρισε την πρόοδο «ικανοποιητική», χωρίς αυτό να σημαίνει «πως μπορούμε να επαναπαυτούμε ή να μειώσουμε τους ρυθμούς». Πρόσθεσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει «με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς στη Βουλή», αφού με αυτό «θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα που έχουν ήδη εμφανιστεί ή που προβλέπουμε ότι θα εμφανιστούν στο μέλλον». Τέλος, «χάρηκε» και για τις προόδους στα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αστυνόμευση

Οσο περισσότερο ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόσο θετικότερες θα είναι οι εντυπώσεις των στελεχών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η χτεσινή συνάντηση του Ζακ Ρογκ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθεί ο Βέλγος «αθάνατος» για όσα πρόκειται να γίνουν μέχρι και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από όλα όσα άκουσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, ενώ έδωσε και μια εικόνα του τι πρόκειται να γίνει στην Αθήνα(«Στο Σίδνεϊ χρησιμοποιήθηκαν 25.000 άντρες ασφαλείας»). Ακόμα, δήλωσε πως οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ που εξέτασαν το θέμα της ασφάλειας, έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και σημείωσε ότι η ΔΟΕ είναι ευχαριστημένη από τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση (βλ. «τρομονόμο»).

Από τη συνάντηση του Ζακ Ρογκ με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, αυτό που έμεινε ήταν ο υπαινιγμός του στελέχους της ΔΟΕ για τα χρονοδιαγράμματα των έργων που είναι στην αρμοδιότητα της ΓΓΑ. «Εάν τηρηθούν οι προθεσμίες όλα θα πάνε καλά και θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι δοκιμαστικοί αγώνες. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός αλλά εάν τηρηθούν οι προθεσμίες μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε αμέσως μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Γ. Φλωρίδης δήλωσε ότι «όλα τα έργα είναι υπό απόλυτο χρονικό έλεγχο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε ο Ζακ Ρογκ (2021-08-31 00:00:00.0)
Τα ψηφοθηρικά... (2004-06-10 00:00:00.0)
Αντιτρομοκρατικό «φέσι» με πρόσχημα την ασφάλεια (2001-09-25 00:00:00.0)
«Εντός ολίγου»... (2001-06-22 00:00:00.0)
Ικανοποιημένοι κυβέρνηση, ΔΟΕ και πολυεθνικές (2000-08-25 00:00:00.0)
Συστάσεις προς κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» (2000-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ