Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣ
Η ΝΔ πιέζει για... εφαρμογή!

Ανυπόμονη δείχνει η ΝΔ για την εφαρμογή του νόμου 2889/2001 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φέρνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ».

Χτες ο Ν. Κακλαμάνης, τομεάρχης Υγείας-Πρόνοιας της ΝΔ, κατέθεσε Ερώτηση για τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, με θέμα την εφαρμογή του νόμου επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες απ' την ψήφιση του νόμου και η μόνη υλοποίησή του συνίσταται στο διορισμό των 17 προέδρων ΠεΣΥ, των λεγόμενων μικρών υπουργών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομματικά στελέχη».

Η ΝΔ επικεντρώνει την προσοχή στα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία και στην τύχη των πανεπιστημιακών γιατρών. Ο Ν. Κακλαμάνης ερωτά τον υπουργό Υγείας πότε πρόκειται να αρχίσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, αγνοώντας ότι το κόστος αυτό θα το επωμιστούν οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι «πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με το ύψος του ποσού που θα πληρώνει ο πολίτης στα απογευματινά ιατρεία», όπως αναφέρεται στην Ερώτηση.

Στις 25.4.2001 ο Αλ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες ώστε να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία απ' την 1.1.2002, ώστε να υπάρχει «συνέπεια» με ορισμένες διατάξεις του νόμου 2889.

Ακόμα ο Ν. Κακλαμάνης ερωτά:

  • Ποια προετοιμασία έχει αρχίσει να γίνεται προκειμένου οι πανεπιστημιακοί γιατροί των Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» να μπορούν από 1-1-2002 να κάνουν επίσης ιδιωτικά γιατρεία μέσα στα νοσοκομεία;
  • Από την 1η του Ιούνη 2001 όσοι πανεπιστημιακοί γιατροί δουλεύουν και σε ιδιωτική κλινική πρέπει να αποχωρήσουν. Με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν από την επόμενη μέρα να έχουν το δικαίωμα σε απογευματινή απασχόληση μέσα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία;
  • Ποιο θα είναι το ύψος του νοσηλευτικού επιδόματος στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πότε θα βγει αυτή η απόφαση, πόσο το συνολικό ποσό και σε ποια γραμμή του νέου προϋπολογισμού πρόκειται να συμπεριληφθεί.

Τέλος, η ΝΔ πιέζει για τη δημοσιοποίηση και του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). «Περιμένουμε, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, να σπάσει τη σιωπή του ο υπουργός Υγείας και να εκφράσει τις απόψεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτό του κλάδου Υγείας. Καμία αναθεώρηση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος, που αποτελεί τη μία από τις δύο συνιστώσες του προβλήματος. Κάτι το οποίο θα συζητηθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ και ως συνήθως ο κ. Σημίτης απλώς θα ακούει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ