ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΕΑΕΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ - ΘΕΡΜΟΥ
Μια... ζωντανή ΕΠΟΝίτικη γιορτή

Από την εκδήλωση που οργάνωσαν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Μακρυνείας -Θέρμου
Από την εκδήλωση που οργάνωσαν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Μακρυνείας -Θέρμου
Τον περασμένο μήνα το Παράρτημα της Μακρυνείας και Θέρμου της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησε τη χρονιάτικη συνεστίασή του, που φέτος ήταν αφιερωμένη στα 58 χρόνια της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

Η γιορτή αυτή ήταν, κατά γενική ομολογία, η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, που εκφράστηκε και με την παρουσία του χορευτικού συγκροτήματος που ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαβαλούς, αλλά και από τα μέλη του νεοϊδρυθέντος, στην περιοχή, Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από το νεολαίο Μελέτη Πατρινό, εγγονό αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του Συλλόγου Απογόνων. Ο ομιλητής, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στη γερμανική κατοχική, μαύρη εποχή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης της ΕΠΟΝ. Στη συνέχεια μιλώντας για τις σημερινές συνθήκες ζωής και τη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κατάγγειλε την ΑμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια με την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, επίθεση στην οποία συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση. Καταλήγοντας ο νεολαίος τόνισε την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου ΕΑΜ σήμερα, κόντρα στην «Ιερά συμμαχία» των καιρών μας, αλλά και στην ανάγκη της αγωνιστικής κινητοποίησης του λαού για να αποκρούσει την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το δικό του Μέτωπο, το Αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκτός του χορευτικού συγκροτήματος που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, πήρε μέρος και η παραδοσιακή Δημοτική Ορχήστρα με τραγούδια του αγώνα και Δημοτικά, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ΕΠΟΝίτικου κλίματος, κόντρα στη μοιρολατρία και την απογοήτευση.

Για την Αντίσταση στο Λιτόχωρο

Από τον Ν. Κουκοτάσιο, από το Λιτόχωρο, πήραμε επιστολή -απάντηση σχετικά με όσα δημοσίευσε ο «Ρ» από την επιστολή του αντιστασιακού Κώστα Παλάσκα, ο οποίος αναφερόταν στην Αντίσταση και τους αντιστασιακούς του Λιτόχωρου (δημοσιεύτηκε 30-3-2001 στη σελίδα της Αντίστασης). Ο επιστολογράφος μας, θεωρεί «υβριστικό» το κείμενο του αντιστασιακού Κ. Παλάσκα και σημειώνει ανάμεσα στα άλλα: «...Στο άλλοτε ηρωικό Λιτόχωρο μείναμε τόσο λίγοι, που δε μας επιτρέπεται η πολυτέλεια των αλληλοκατηγοριών, για ασήμαντα πράγματα όπως αυτά που επικαλείται ο επιστολογράφος σας. Και την ιστορία αυτή έγραψαν και τη γράφουν οι κομμουνιστές σηκώνοντας στα πανό τους την τιμή της πατρίδας. Αυτήν την ιστορία του Λιτόχωρου προσπάθησα να καταγράψω όσο με βοηθούσε η μνήμη μου, ως Αετόπουλο, στηριζόμενος και στις διηγήσεις των ελάχιστων αγωνιστών, πιο ηλικιωμένων, που επέζησαν μετά τον εμφύλιο, στο οποίο το Λιτόχωρο έδωσε πάνω από 150 τιμημένους νεκρούς. Στα κείμενα μου, που δημοσιεύτηκαν διαδοχικά στην τοπική μας εφημερίδα, πριν σταματήσει την έκδοσή της η πασοκική δημοτική μας αρχή, ασφαλώς και θα υπάρχουν παραλείψεις. Πουθενά όμως δε γίνεται ο παραμικρός υπαινιγμός σε βάρος κανενός αγωνιστή, ιδιαίτερα σε βάρος του παππού Τζαβέλα, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα. Ολα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Κώστα Παλάσκα είναι αποκυήματα της φαντασίας του... Στα δικά μου κείμενα δημοσιεύονται σελίδες από το βιβλίο «Παραλειπόμενα της Αντίστασης» του Γ. Παπαγεωργίου (Κλεομένη) που υπηρετούσε ως καθηγητής στο Λιτόχωρο πριν ενταχθεί στη δύναμη του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Δεν είχα την τιμή να γίνω μέλος του Κόμματος, αλλά σε όλα τα προσκλητήρια του ΚΚΕ από το 1964, ήμουν και είμαι πάντα παρών».

Απάντηση «Ριζοσπάστη»: Ο «Ρ» βεβαίως δημοσίευσε την επιστολή του αντιστασιακού Κ. Παλάσκα σαν μια συμβολή στην πραγματική καταγραφή των γεγονότων της Αντίστασης. Δε θεωρούμε, σε καμία περίπτωση, την αντιπαράθεση με διάφορες απόψεις συκοφαντική, στα πλαίσια διερεύνησης των πραγματικών γεγονότων. Οσον αφορά τις συγκεκριμένες επισημάνσεις του Ν. Κουκοτάσιου, διαβάζοντας το ίδιο το φυλλάδιο που μας έστειλε, μια παρατήρηση θα θέλαμε να κάνουμε. Μας έκανε εντύπωση ότι στο 5σέλιδο σημείωμά του, δε γίνεται καμία αναφορά στο ρόλο και τη συμβολή του ΚΚΕ στην Εθνική Αντίσταση...

Ακόμη, σχετικά με την ουσία των όσων υποστηρίζει ο Κ. Παλάσκας, θεωρούμε ότι αυτά μπορεί να συζητηθούν και διευκρινιστούν σε περιοδικά που αναφέρονται στην Εθνική Αντίσταση.

Και κάτι τελευταίο: Η κριτική που κάνει ο Κ. Παλάσκας, αφορά το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - και μόνον - «ότι, από αδυναμία, αφήνει αναπάντητες τέτοιες απόψεις» και τίποτα περισσότερο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 6-5-01 στις 10.30 πμ, τελεί το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στον Αγιο Φανούριο - τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών Βασίλη Μελέτη και Ηλία Σπυρογιαννάκη - στη μνήμη των 50 πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της περιοχής.

Για την εκδήλωση πούλμαν δρομολογεί το Παρ/μα Πετραλώνων - Θησείου - Π. Σφαγείων και καλεί τα μέλη του την Κυριακή στις 8 πμ στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πετραλώνων. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 3473.573 και 9225.832.

  • Το Παράρτημα Μεγάρων της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων, με τη συμπαράσταση του Δήμου Νέας Περάμου, τελεί την Κυριακή 6-5-01 στις 11 πμ, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των 10 αγωνιστών, που τους κρέμασαν οι ναζί στις 3-5-1944.
  • Το παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με τους συγγενείς των πεσόντων, την Κυριακή 6-5-01 στις 11 πμ, τελεί μνημόσυνο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου, στα νεκροταφεία της Ευαγγελιστρίας.
  • Το Παράρτημα Μεσολογγίου της ΠΕΑΕΑ και η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 9-5-01 στις 10 πμ στο Μητροπολιτικό ναό της πόλης, εκδήλωση για την 56η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης. Στην εκδήλωση καλούνται όλα τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ του νομού, να συμμετάσχουν.
Αποκαλυπτήρια μνημείου
  • Ο Δήμος Γαλατσίου και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ, καλούν τα μέλη τους την Κυριακή 6-5-01 στις 6 μμ να παραβρεθούν στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης της πόλης, που βρίσκεται στη διασταύρωση Αγ. Γλυκερίας και Πρωτοπαπαδάκη. Προσυγκέντρωση θα γίνει για τις αντιστασιακές οργανώσεις στο δημαρχείο στις 5.30 μμ.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ

Κυκλοφόρησε το 3ο φύλλο της μηνιαίας (Μάρτης 2001) εφημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), «Η Φωνή της Αντίστασης».

Το κύριο θέμα της πρώτης σελίδας αφορά τον «τρομονόμο». Επίσης δημοσιεύονται άρθρα: Για την υπεράσπιση της ειρήνης στα Βαλκάνια. Για την 25η Μάρτη 1821. Σχετικά με τη χούντα της 21ης Απρίλη 1967. Η στήλη «Επικαιρότητες» ασχολείται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Στις υπόλοιπες σελίδες της εφημερίδας δημοσιεύονται ανταποκρίσεις από τη ζωή και τη δράση των οργανώσεων της Ομοσπονδίας, ανακοινώσεις, προσφορές - ενισχύσεις αγωνιστών, επικαιρότητες, αφιερώματα.

Επίσης κυκλοφόρησε η τρίμηνη (Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2000) έκδοση του περιοδικού της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),«Ενημερωτικό Δελτίο», που είναι αφιερωμένο στα είκοσι χρόνια έκδοσής του.

Στα περιεχόμενα διαβάζουμε: Κύριο άρθρο: Εκτιμήσεις για τα 20 χρόνια του Ενημ. Δελτίου. Υπόμνημα στον πρωθυπουργό. Απαντήσεις υπουργών. Ρεπορτάζ από: Συνεστίαση της ΠΕΕΠΠ. Γενική Συνέλευση Ομοσπονδίας Αναπήρων. Εκδήλωση Γοργοπόταμου. Ακόμη άρθρα: Το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και το Λαϊκό Μέτωπο. Τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ. 8η του Μάρτη. Επέτειος του Κιλελέρ. 180 χρόνια του 1821. Παρισινή Κομμούνα. Για τον Νίκο Μπελογιάννη. Ανταποκρίσεις: Από την Ουγγαρία και το Κρνοβ Τσεχίας. Σχόλια: Η «πραγματικότητα» και το δικαίωμα αντίστασης. Στο πλευρό της Παλαιστίνης. Χρονικά: Οι σύντροφοί μας κρατούν τη συνέχεια. Μέρες που θα μας μείνουν αξέχαστες. Η μάχη των Γρεβενών. Στο χωριό Λυκόραχη. Οι γυναίκες στη μάχη του Καρπενησίου κ.ά.

ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καλεί τα μέλη της την Κυριακή 6 Μάη 2001, στις 10 πμ, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, για να τιμηθεί η επέτειος της ματωμένης Πρωτομαγιάς 1944 με τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές, από τους ναζί κατακτητές.

Η συγκέντρωση θα γίνει στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Καισαριανής και θα ακολουθήσει πορεία για το Σκοπευτήριο. Θα μιλήσει ο δήμαρχος της πόλης και θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

- Ν. Ερυθραίας - Κηφισιάς, ξεκινά στις 9 πμ από την πλατεία Ν. Ερυθραίας.

-Ιλίου, ξεκινά στις 9.30 πμ από το Παλαιό Δημαρχείο.

-Πετρούπολης, ξεκινά από το Δημαρχείο στις 9 πμ.

  • Ο Δήμος Χαϊδαρίου και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιούν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 200 εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς του 1944, το Σάββατο 5-5-01 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (μπλοκ 15). Πούλμαν αναχωρούν στις 6 μμ από το δημαρχείο της πόλης.
9 ΜΑΗ 1945
Ημέρα Νίκης - Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων -ΠΟΑΟ-προσκαλεί όλους τους αντιστασιακούς, όλους τους Ελληνες πατριώτες, στο γιορτασμό της Εθνικής Αντίστασης 1941-45 και της επετείου της νίκης κατά του φασισμού, που θα γίνει την Τετάρτη 9 Μάη 2001 και ώρα 6.30 μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 6.30 μμ αντάρτικα από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, διευθύνει ο Παναγιώτης Μπαρμπάτης. 6.45 μμ χαιρετισμός από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθήνας, από την ΚΝΕ και από το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ. 7.00 μμ κεντρική ομιλία από το δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη. 7.20 μμ έγκριση ψηφίσματος. Ακόμη, από τις 7.30 έως 8.15 καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δάφνης. Παραδοσιακοί χοροί από το «Σύνδεσμο διάδοσης Δημοτικών χορών και τραγουδιών υπό την Ευαγγελία Λύτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ