ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θα φέρει και... θάλασσα, για τα κέρδη του κεφαλαίου

Andrea Bonetti

Μια ακόμα προκλητική για το λαό της Θεσσαλονίκης φιέστα έστησε το Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων του και να εγκαινιάζει το σταθμό «Συντριβάνι - Εκθεση» του Μετρό Θεσσαλονίκης, έργου η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το... 2020.

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι το έργο είναι έτοιμο κατά 95% και ότι «μπορεί ακόμα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να μην έχουν την ευκαιρία να το δουν, αλλά είναι υπαρκτό», κάτι που βέβαια έχουν ακούσει κι άλλες φορές στο παρελθόν οι Θεσσαλονικείς οι οποίοι ακόμα περιμένουν να λειτουργήσει το μετρό, ένα έργο που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός και θα συνεχίσει να πληρώνει για τη χρήση του όταν τελικά ολοκληρωθεί.

Οπως υποστήριξε, το 2019 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».

Υιοθετώντας το αφήγημα της «καμένης γης» μίλησε για «απίστευτη χρονοτριβή και κωλυσιεργία όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι να αναλάβουμε», λες και δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια. Είχε δε το θράσος να πανηγυρίσει κιόλας λέγοντας ότι «εδώ συντελείται ένα διπλό κατόρθωμα. Το πρώτο είναι ότι ολοκληρώνεται το έργο μετά από τόσα χρόνια και το δεύτερο κατόρθωμα ότι ολοκληρώνεται με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο», επειδή η κυβέρνηση έδωσε «μόνο» 188 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στους κατασκευαστικούς ομίλους από 1 δισ. που ζητούσαν!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το έργο, όσο και τα υπόλοιπα πεπραγμένα της κυβέρνησης στις μεταφορές, όπως π.χ. τη βήμα βήμα ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, ως «ολοκληρωμένο σχεδιασμό» προς όφελος του λαού, ενώ απαρίθμησε μία σειρά υποδομών, όπως η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα και η συμφωνία για τη διασύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, που υπηρετούν το στόχο της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο, και οι οποίες «δίνουν τα όπλα», όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα «να γίνει το οικονομικό, παραγωγικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων».

«Με δύο λόγια, η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται από συμπρωτεύουσα (...) σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη (...) πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Γιατί πια δεν θα είναι μια πόλη με γυρισμένη την πλάτη της στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Και θα μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία, στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, όντας πράγματι το μεγάλο λιμάνι και η πρωτεύουσα της Βαλκανικής Χερσονήσου», σημείωσε.

Δεν βρήκε βέβαια ούτε λέξη να πει για το γεγονός ότι τα σχέδια αυτά γίνονται με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ κρίσιμες για τη ζωή του λαού υποδομές λείπουν παντελώς και παράλληλα βάζουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους. Οπως τίποτα άλλωστε δεν είπε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν να κάνουν με τη φτώχεια, την ανεργία κ.λπ., τα οποία οξύνονται όσο συνεχίζεται η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια έμμεση αναφορά και στη συμφωνία των Πρεσπών, υποσχόμενος γενικά και αόριστα κέρδη απ' την υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού που βρίσκεται στον πυρήνα της. «Μας αφορά αυτή η πόλη, μας αφορά το μέλλον της Μακεδονίας μας, μας αφορά το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας και έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο, γι' αυτό και μια σειρά από προγραμματισμένες ενέργειες είναι ήδη σε εξέλιξη (...) Η Θεσσαλονίκη πράγματι θα γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, σε πείσμα πολλών που θέλουν αυτήν την πόλη να έχει στραμμένη την πλάτη της προς τα Βαλκάνια και τους γειτονικούς λαούς», ισχυρίστηκε, την ώρα που τα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία εντάσσεται και η συμφωνία, δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις συνολικά για τους λαούς της περιοχής και αλληλοτροφοδοτούν τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ
«Πολυδιάστατη» εφαρμογή των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί «με απόλυτη πλειοψηφία» εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Εθνος», προσθέτοντας ότι υπάρχουν βουλευτές και πολιτικές δυνάμεις, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, «που έχουν δηλώσει την καταρχήν θετική τους στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών». Για δε την εφαρμογή της συμφωνίας από πλευράς των Σκοπίων παρέπεμψε σε εμπόδια που μπορεί να βάλει η Αθήνα στις «ευρωπαϊκές προοπτικές» της γείτονος. Ισχυρίστηκε, παραπέρα, ότι η κυβέρνηση χαράσσει μόνη της την εξωτερική πολιτική της «με βάση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», όπως η κυβέρνηση βαφτίζει τους στόχους της αστικής τάξης.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πρόσθεσε ότι με την έναρξη του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, το Δεκέμβρη, «πετύχαμε την αναβάθμιση της συνεργασίας μας ακριβώς γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος (...) με κοινό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας». Δίνοντας ξανά την ατζέντα του «Διαλόγου» ανέφερε τις θεματικές άμυνα, αντιτρομοκρατία και ασφάλεια, Ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις. Συμπλήρωσε ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος θα διεξάγεται σε ετήσια βάση και εν τω μεταξύ επιτροπές από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με την εμπλοκή, προφανώς, και του ιδιωτικού τομέα». Δεν απέκλεισε εξάλλου νέο ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ: «Είναι κάτι που ήδη έγινε και μπορεί να ξαναγίνει, όταν το κρίνουν τα δύο μέρη χρήσιμο. Αυτό είναι μία ακόμη κατάκτηση που προκύπτει από την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων: Δεν αποτελεί στόχο προς επιδίωξη αλλά κεκτημένο του καλού επιπέδου της συνεργασίας».

Περιγράφοντας εξάλλου τους ρόλους ευρωατλαντικού «μαντατοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «το πολιτικό μας σπίτι είναι η ΕΕ» αλλά παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι «γέφυρα ανάμεσα σε αυτήν και τις άλλες δυνάμεις», όπως η Ρωσία, και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει «πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες σε πολυμερές και τριμερές επίπεδο, καμία όμως από αυτές δεν στρέφεται εναντίον μίας άλλης χώρας», όταν όλα αυτά τα σχήματα εντάσσονται και προωθούν το σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια, που οξύνει και την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου ενέταξε και τα Ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει «φιλικές σχέσεις» και «είμαστε πια από τα λίγα κράτη - μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος», ενώ δεν παρέλειψε και τον επικίνδυνο εφησυχασμό, αναγορεύοντας το μπλέξιμο στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε «προστασία» τάχα απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις και παραπέμποντας σε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τις ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο.

ΕΕΔΥΕ
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση στο κάλεσμα συγκέντρωσης υλικής βοήθειας!

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) χαιρετίζει θερμά όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της για συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους πρόσφυγες - μετανάστες και τους δοκιμαζόμενους από την ανεργία και τη φτώχεια.

«Η ανταπόκριση από όσους έγιναν αποδέκτες του καλέσματος της ΕΕΔΥΕ, άμεση, ζεστή, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είναι ελπιδοφόρο μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς κόντρα στο ρατσισμό, την ξενοφοβία», αναφέρει η ΕΕΔΥΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ΕΕΔΥΕ ευχαριστεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια. Τα υλικά που συγκεντρώθηκαν από τις Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής μεταφέρθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενδιάμεσο σταθμό της μεταφοράς τους, τις αμέσως επόμενες μέρες, προς τους τελικούς αποδέκτες.

«Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες - μετανάστες και τους δοκιμαζόμενους από την ανεργία και τη φτώχεια. Δυναμώνουμε την πάλη για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους», τονίζει η ΕΕΔΥΕ.

Μεγάλη ανταπόκριση και στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες κούτες και σάκους με κουβέρτες, παπλώματα, αλλά και χειμερινά είδη ένδυσης (παλτά, μπουφάν, πουλόβερ και άλλα είδη) παρέδωσε την περασμένη Πέμπτη, στο Camp προσφύγων στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, δράση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας συλλογής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες που κήρυξε η ΕΕΔΥΕ.

Τα υλικά συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες μόνο μέρες από λαϊκές οικογένειες, μέλη και φίλους των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στους εργαζόμενους της πατρίδας μας που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Κατά την επίσκεψη των μελών της ΕΔΥΕΘ στο Camp, φάνηκε η ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια όχι μόνο σε είδη ένδυσης αλλά και σε φάρμακα (κυρίως για παιδιά).

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης να συμβάλουν στη συγκέντρωση των απαραίτητων φαρμάκων, υποδημάτων και ειδών ένδυσης.

Η συγκέντρωση της βοήθειας θα συνεχίσει να γίνεται από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης αλλά και μέσω των τηλεφώνων: 6987235644, 6979798500, 6944224234 και στο email: eedyethess@gmail.com.

Παράκληση: Στις συσκευασίες των παραδοτέων υλικών να αναγράφεται η περιγραφή τους (π.χ. φάρμακα, τι είδους ανδρικά ή γυναικεία ή παιδικά ρούχα, υποδήματα κ.τ.λ.).

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πίσω από τις φιέστες επιδιώκουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα

Σε σχόλιό της για την κυβερνητική φιέστα στο σταθμό «Συντριβάνι» του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει: «Πίσω από τις στημένες προεκλογικές φιέστες σε έργα που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός της περιοχής μας και εδώ και 20 χρόνια και τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της πόλης, που είναι η ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, αλλά και τα απλά καθημερινά προβλήματα, όπως είναι τα ακριβά και μη επαρκή - έως ανύπαρκτα - μέσα μαζικής μεταφοράς και τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ