ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία συντηρεί σταθερά την ένταση

Πρωτοστατεί στο σύνθετο παζάρι με ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη Μέση Ανατολή και απευθύνει προειδοποιήσεις για «ατύχημα» στο Αιγαίο

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στις μονάδες του στρατού στα σύνορα με τη Συρία

Turkish Defence Ministry

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στις μονάδες του στρατού στα σύνορα με τη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η τουρκική αστική τάξη επιμένει να εντείνει τις προκλήσεις σε όλη την περιοχή, προσπαθώντας και έτσι να ενισχύσει τη θέση της σε μία περίοδο που δυναμώνει ολόπλευρα ένα σύνθετο αλισβερίσι για όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική κ.λπ.

Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν διαμήνυσε ξανά ότι «την αποφασιστικότητά μας για διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, την επιδεικνύουμε τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο δράσης», επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας δεν είναι η αιτία για τα γεγονότα της περιοχής» αλλά «δεν θα είναι ούτε το θύμα». Επιπλέον, έσπευσε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι το τουρκικό κεφάλαιο δεν θα σταματήσει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανακατατάξεις που προχωρούν στον «μουσουλμανικό κόσμο», περιγράφοντας προσδοκίες «ο λαός του και οι αδελφοί του που ζουν στην περιοχή να έχουν ένα μέλλον μέσα σε ασφάλεια και γαλήνη». Συμπλήρωσε ότι «τα βήματα που κάνουμε, τα σχεδιάζουμε με αυτήν την αντίληψη και τα πραγματοποιούμε», κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για τις «εξελίξεις στη Συρία», τις οποίες περιέγραψε ως «αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών», αλλά και για τη «σταθερότητα του Ιράκ».

Με τη σειρά του, ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανέφερε τα περί «γαλάζιας πατρίδας». Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα με τη Συρία, ο Ακάρ δήλωσε ότι «υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», μιλώντας ξανά για μια μεγάλη έκταση που με κέντρο τη Ν/Α Μεσόγειο και την Κύπρο ενώνει τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Αν όμως κάποιοι κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς, κάνουν λάθος, δεν υποχωρούμε και δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο», υπογράμμισε ο Ακάρ και συνέχισε εγκωμιάζοντας τη «συμβολή» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεχώρισε τη σημασία που έχει η «εθνικοποίηση» της στρατιωτικής βιομηχανίας, ουσιαστικά το γεγονός ότι τουρκικά κεφάλαια καθοδηγούν την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Τουρκίας, κατά 65% όπως ανέφερε.

«Θεού θέλοντος, αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό... Για να είμαστε ισχυροί, αποτελεσματικοί, αποτρεπτικοί, είναι απαραίτητο οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να είναι αξιόπιστες. Το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προέρχονται από την αγκαλιά του ευγενικού μας έθνους, να είναι στη διάθεση αυτού». Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «πηγή υπερηφάνειας (...) στα σύνορα, στη χώρα, αλλά και πέρα από τα σύνορα».

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Ακαδημία της Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής, σήκωσε τους τόνους κατά της Ελλάδας. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Εχετε ένα "κακομαθημένο παιδί", τον υπουργό Αμυνας. "Είναι το κακομαθημένο μας παιδί", λένε. Προσέξτε όμως το κακομαθημένο σας παιδί, για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Αυτό το υπενθυμίζουμε. Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια πολύ φιλική προειδοποίηση».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης πως «δεν υπάρχει κανένα όφελος από την αύξηση της έντασης με δηλώσεις ή με το να ανεβείτε σε κάποια βραχονησίδα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε και με αναφορές στο Αιγαίο λέγοντας: «Πρέπει να συνεχίσουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιήσαμε την επέμβαση στην Κύπρο. Σήμερα υπενθυμίζουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Εθνοσυνέλευση (casus belli) για τις εντάσεις στο Αιγαίο. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν όταν λαμβάνονται αρνητικές αποφάσεις και αυτό περιλαμβάνει τις δυνάμεις του Ναυτικού. Από τη μια έχουμε το Ναυτικό και από την άλλη τους θεσμούς για να επιδεικνύουμε την ισχύ μας».

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο θέμα της αξιολόγησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και στην Κύπρο θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Και τα προβλήματα του Αιγαίου είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Και οι «κοινές προκλήσεις» με τις ΗΠΑ

Η τουρκική προκλητικότητα δυναμώνει με φόντο τις αναδιατάξεις στη Συρία, τόσο σε επιχειρησιακό - στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε διπλωματικό - πολιτικό, όπως φανερώνουν οι εξαγγελίες περί «αποχώρησης» των ΗΠΑ, οι έντονες διεργασίες για τη συνέχεια, στις οποίες πρωτοστατεί η Ρωσία, κ.λπ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προχωρά και η (κατά την έκφραση πολλών αρθρογράφων) «επαναπροσέγγιση» ΗΠΑ - Τουρκίας, αν και οι διαπιστώσεις για τις διμερείς σχέσεις απαιτούν προσοχή, δεδομένων των σοβαρών αντιθέσεων που μένουν βαθιές. Αν μη τι άλλο, αυτό που γίνεται φανερό είναι η σημασία που η Ουάσιγκτον δίνει στη διατήρηση της Αγκυρας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, προσδοκώντας ότι έτσι τουλάχιστον θα επιβραδυνθεί η ενίσχυση της συνεργασίας Αγκυρας - Μόσχας. Αλλά και η Αγκυρα εντοπίζει σοβαρά πλεονεκτήματα στη διατήρηση διαύλων επαφής με την κυβέρνηση Τραμπ.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν, σε μήνυμά του προς τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα χρονιά, ανέφερε ότι το 2018 ήταν έτος κατά το οποίο οι δύο πλευρές ξεπέρασαν δυσκολίες και καταβλήθηκαν αμοιβαίες προσπάθειες για να φτάσουν οι διμερείς σχέσεις «στο επιθυμητό επίπεδο». Πρόσθεσε ότι «θα ανεβάσουμε τις σχέσεις μας, που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τον ειλικρινή διάλογο, στο επίπεδο που απαιτεί η στρατηγική μας σχέση, και το μέλλον της συνεργασίας μας θα διαφανεί λαμπρότερο. Σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, θέλω να υπογραμμίσω την πεποίθησή μου ότι η τουρκοαμερικανική συνεργασία θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Δηλώσεις Ράμα στο πνεύμα της «Μεγάλης Αλβανίας»

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Νερό στο μύλο» των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια με φόντο τα σενάρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» ρίχνει τα τελευταία 24ωρα η αλβανική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα, με το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επιρροή της δεύτερης στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η διαπραγμάτευση που προετοιμάζεται ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, όπως και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ΠΓΔΜ και Ελλάδας, που κύριο στόχο έχει την παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη και αυτής της χώρας, ζήτημα που στηρίζει και η ελληνική αστική τάξη, ανεξάρτητα από τις ενδοαστικές και ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για το ονοματολογικό.

Σχετικά με τις κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης: Την Πρωτοχρονιά σε μήνυμά του με αφορμή τη νέα χρονιά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα εκτίμησε ότι «το άνοιγμα των συνόρων με το Κόσσοβο είναι μόνο η αρχή». Πρόσθεσε ότι η ίδια διαδικασία «σχεδιάζεται» και για «τροποποίηση συνόρων με Μαυροβούνιο, Μακεδονία και Ελλάδα» και ότι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου θα γίνει με κριτήρια της συμφωνίας Σένγκεν. Ο Ράμα φέρεται μάλιστα να είπε ότι θα συνεχίσει αυτή την «πρακτική μέχρι να μπούμε στην ΕΕ»...

Νωρίτερα ο Ράμα, αναφερόμενος στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό και στην απόφασή του να κάνει υπουργό Εξωτερικών της χώρας του έναν Κοσσοβάρο Αλβανό, τον Γκεντί Κάκα, είπε ότι αυτό «είναι πλεονέκτημα για αυτόν», τονίζοντας: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε ανθρώπους από όλη την αλβανόφωνη περιοχή να εργαστούν ως υπουργοί, βουλευτές και πρεσβευτές».

Στις 29/12 οι υπουργοί Εσωτερικών Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν συμφωνία ενοποίησης της τελωνειακής «Επιθεώρησης Ανθρώπων και Αγαθών», καταργώντας τα σημεία ελέγχου στις δύο χώρες και δημιουργώντας ένα κοινό τελωνειακό σημείο ελέγχου (checkpoint).

Ο Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, σε εκτενή συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, «ΜΙΑ», εξήρε τη συμφωνία των Πρεσπών ως συμφωνία ισόρροπων συμβιβασμών, προβλέποντας ότι στο μέλλον οι περισσότεροι πολίτες και στις δύο χώρες θα διερωτώνται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;». Εκτίμησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συμφωνία ήταν «η καλύτερη δυνατή λύση» για τις δύο χώρες και ότι εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκειμένου η συμφωνία να γίνει καλύτερη για τη μία ή την άλλη πλευρά, «τότε δεν θα υπάρχει συμφωνία αλλά εθνικές θέσεις». Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι η αποδοκιμασία της συμφωνίας «με παρόμοια ρητορική» από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες καταδεικνύει ότι «είναι καλή και ισορροπημένη», επισημαίνοντας ότι με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία δοκιμάζεται και η ωριμότητα αμφοτέρων των λαών. Και ο Πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, που επικρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως δήθεν «εγγύηση της ευημερίας του λαού».

«Θέλουμε Ρωσία και Κίνα, εάν εμπλακούν οι ΗΠΑ»

Στο Βελιγράδι, την Τετάρτη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικείμενη διαπραγμάτευση Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου με τελικό στόχο την πλήρη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, τόνισε ότι «δεν έχουν προσφερθεί πολλές λύσεις στο τραπέζι». «Ξέρω μόνο μία, την οριοθέτηση των συνόρων και άλλες λύσεις που θέλουν εμείς να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, που δεν θα το κάνουμε, ή να παραμείνει το Κοσσυφοπέδιο επαρχία της Σερβίας, που δεν θα το κάνουν αυτοί», είπε χαρακτηριστικά. Σε επόμενο σημείο τόνισε ότι η πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών είναι αυτή που επιχειρεί να πετύχει αλλαγή του σχήματος διαλόγου (στο οποίο έως τώρα είχε αποκλειστικό ρόλο μεσολάβησης η ΕΕ) διά της συμμετοχής των ΗΠΑ. Τόνισε έτσι ότι σε τέτοια περίπτωση θα ζητήσουν τη συμμετοχή της Κίνας και της Ρωσίας. Και κατέληξε: «Η Πρίστινα συνεχώς φέρνει νέα μέτρα και κάνει κάποιες μονομερείς, παράλογες κινήσεις όπως η θέσπιση φόρων, η δημιουργία στρατού. Η Πρίστινα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο διάλογο και στην επίτευξη μόνιμης λύσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ