Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία συντηρεί σταθερά την ένταση

Πρωτοστατεί στο σύνθετο παζάρι με ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη Μέση Ανατολή και απευθύνει προειδοποιήσεις για «ατύχημα» στο Αιγαίο

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στις μονάδες του στρατού στα σύνορα με τη Συρία

Turkish Defence Ministry

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στις μονάδες του στρατού στα σύνορα με τη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η τουρκική αστική τάξη επιμένει να εντείνει τις προκλήσεις σε όλη την περιοχή, προσπαθώντας και έτσι να ενισχύσει τη θέση της σε μία περίοδο που δυναμώνει ολόπλευρα ένα σύνθετο αλισβερίσι για όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική κ.λπ.

Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν διαμήνυσε ξανά ότι «την αποφασιστικότητά μας για διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, την επιδεικνύουμε τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο δράσης», επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας δεν είναι η αιτία για τα γεγονότα της περιοχής» αλλά «δεν θα είναι ούτε το θύμα». Επιπλέον, έσπευσε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι το τουρκικό κεφάλαιο δεν θα σταματήσει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανακατατάξεις που προχωρούν στον «μουσουλμανικό κόσμο», περιγράφοντας προσδοκίες «ο λαός του και οι αδελφοί του που ζουν στην περιοχή να έχουν ένα μέλλον μέσα σε ασφάλεια και γαλήνη». Συμπλήρωσε ότι «τα βήματα που κάνουμε, τα σχεδιάζουμε με αυτήν την αντίληψη και τα πραγματοποιούμε», κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για τις «εξελίξεις στη Συρία», τις οποίες περιέγραψε ως «αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών», αλλά και για τη «σταθερότητα του Ιράκ».

Με τη σειρά του, ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανέφερε τα περί «γαλάζιας πατρίδας». Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα με τη Συρία, ο Ακάρ δήλωσε ότι «υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», μιλώντας ξανά για μια μεγάλη έκταση που με κέντρο τη Ν/Α Μεσόγειο και την Κύπρο ενώνει τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Αν όμως κάποιοι κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς, κάνουν λάθος, δεν υποχωρούμε και δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο», υπογράμμισε ο Ακάρ και συνέχισε εγκωμιάζοντας τη «συμβολή» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεχώρισε τη σημασία που έχει η «εθνικοποίηση» της στρατιωτικής βιομηχανίας, ουσιαστικά το γεγονός ότι τουρκικά κεφάλαια καθοδηγούν την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Τουρκίας, κατά 65% όπως ανέφερε.

«Θεού θέλοντος, αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό... Για να είμαστε ισχυροί, αποτελεσματικοί, αποτρεπτικοί, είναι απαραίτητο οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να είναι αξιόπιστες. Το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προέρχονται από την αγκαλιά του ευγενικού μας έθνους, να είναι στη διάθεση αυτού». Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «πηγή υπερηφάνειας (...) στα σύνορα, στη χώρα, αλλά και πέρα από τα σύνορα».

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Ακαδημία της Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής, σήκωσε τους τόνους κατά της Ελλάδας. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Εχετε ένα "κακομαθημένο παιδί", τον υπουργό Αμυνας. "Είναι το κακομαθημένο μας παιδί", λένε. Προσέξτε όμως το κακομαθημένο σας παιδί, για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Αυτό το υπενθυμίζουμε. Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια πολύ φιλική προειδοποίηση».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης πως «δεν υπάρχει κανένα όφελος από την αύξηση της έντασης με δηλώσεις ή με το να ανεβείτε σε κάποια βραχονησίδα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε και με αναφορές στο Αιγαίο λέγοντας: «Πρέπει να συνεχίσουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιήσαμε την επέμβαση στην Κύπρο. Σήμερα υπενθυμίζουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Εθνοσυνέλευση (casus belli) για τις εντάσεις στο Αιγαίο. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν όταν λαμβάνονται αρνητικές αποφάσεις και αυτό περιλαμβάνει τις δυνάμεις του Ναυτικού. Από τη μια έχουμε το Ναυτικό και από την άλλη τους θεσμούς για να επιδεικνύουμε την ισχύ μας».

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο θέμα της αξιολόγησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και στην Κύπρο θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Και τα προβλήματα του Αιγαίου είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Και οι «κοινές προκλήσεις» με τις ΗΠΑ

Η τουρκική προκλητικότητα δυναμώνει με φόντο τις αναδιατάξεις στη Συρία, τόσο σε επιχειρησιακό - στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε διπλωματικό - πολιτικό, όπως φανερώνουν οι εξαγγελίες περί «αποχώρησης» των ΗΠΑ, οι έντονες διεργασίες για τη συνέχεια, στις οποίες πρωτοστατεί η Ρωσία, κ.λπ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προχωρά και η (κατά την έκφραση πολλών αρθρογράφων) «επαναπροσέγγιση» ΗΠΑ - Τουρκίας, αν και οι διαπιστώσεις για τις διμερείς σχέσεις απαιτούν προσοχή, δεδομένων των σοβαρών αντιθέσεων που μένουν βαθιές. Αν μη τι άλλο, αυτό που γίνεται φανερό είναι η σημασία που η Ουάσιγκτον δίνει στη διατήρηση της Αγκυρας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, προσδοκώντας ότι έτσι τουλάχιστον θα επιβραδυνθεί η ενίσχυση της συνεργασίας Αγκυρας - Μόσχας. Αλλά και η Αγκυρα εντοπίζει σοβαρά πλεονεκτήματα στη διατήρηση διαύλων επαφής με την κυβέρνηση Τραμπ.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν, σε μήνυμά του προς τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα χρονιά, ανέφερε ότι το 2018 ήταν έτος κατά το οποίο οι δύο πλευρές ξεπέρασαν δυσκολίες και καταβλήθηκαν αμοιβαίες προσπάθειες για να φτάσουν οι διμερείς σχέσεις «στο επιθυμητό επίπεδο». Πρόσθεσε ότι «θα ανεβάσουμε τις σχέσεις μας, που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τον ειλικρινή διάλογο, στο επίπεδο που απαιτεί η στρατηγική μας σχέση, και το μέλλον της συνεργασίας μας θα διαφανεί λαμπρότερο. Σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, θέλω να υπογραμμίσω την πεποίθησή μου ότι η τουρκοαμερικανική συνεργασία θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ