ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Διεργασιών συνέχεια με μοχλό τις Πρέσπες

Eurokinissi

Με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφισή της το επόμενο διάστημα στη Βουλή, όσο και το τι θα σημάνει για τον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Η αναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου (κατά πληροφορίες την Παρασκευή) ενδεχομένως θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις των κυβερνητικών εταίρων ή θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις που όλοι προεξοφλούν για το αμέσως επόμενο διάστημα, μην αποκλείοντας ένα «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα αποτελέσει το έναυσμα «αρραβώνων» με άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, μπροστά και στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, αλλά και για τα επόμενα σχήματα αστικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει απ' τον υπουργό Αμυνας χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, αλλά και η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, στην οποία η κυβέρνηση εναποθέτει ελπίδες για να σταλούν τα κατάλληλα «μηνύματα» προς τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που εγείρουν αμφιβολίες ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο.

Σήμερα συνεδριάζουν τα όργανα των ΑΝΕΛ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις του κόμματος, που ωστόσο κλυδωνίζεται μετά την εκφρασμένη πρόθεση αρκετών στελεχών του να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και να μην αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους απ' την κυβέρνηση.

Ενώ δεν θεωρείται τυχαία στο πλαίσιο αυτό και η εκδήλωση που διοργανώνεται για τη συμφωνία των Πρεσπών, την Κυριακή, στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του πρωθυπουργού, που θα χαιρετίσει, και τη συμμετοχή των Μ. Σταθόπουλου, Ν. Μαραντζίδη, Κ. Παπαϊωάννου, Αντ. Λιάκου, Χρ. Μαχαίρα, Γ. Ραγκούση, Ν. Μπίστη, Σπ. Δανέλλη κ.ά.

Ενδεικτικές στο μεταξύ είναι και οι χτεσινές τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον «Alpha 9,89», εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία τόσο για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, «όσο και αυτή που εξασφαλίζει την πλειοψηφία της κυβέρνησης με οποιαδήποτε μορφή της», προσθέτοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία νέου σχήματος κυβερνητικού συνασπισμού σε περίπτωση ρήξης με τους ΑΝΕΛ».

«Οσο έχουμε χρόνο θα προσπαθούμε να πείσουμε τον Πάνο Καμμένο πως η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, προσθέτοντας πάντως πως διαφωνίες ανάμεσα σε εταίρους είναι καλό να μην διατυπώνονται δημόσια.

Με τη φράση «έτσι φαίνεται» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σε ερώτηση αν τελειώνει η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την εκτίμηση ότι «δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών» έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real», σημειώνοντας αφενός ότι η συμφωνία των Πρεσπών «θα τύχει πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς τα κόμματα θα τοποθετηθούν συντεταγμένα και θα κριθούν για αυτή τους τη θέση» και αφετέρου ότι οι ΑΝΕΛ «δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενοι με τη ΝΔ».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει νομοσχέδια σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, ο Γ. Σταθάκης ουσιαστικά αποκάλυψε τη στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι «σχεδόν το σύνολο των νομοσχεδίων που έχει φέρει η κυβέρνηση τους πρόσφατους μήνες ψηφίζονται με πολύ ευρεία πλειοψηφία», αφού, όπως είπε, «αναγκάζεται και η ΝΔ να τα ψηφίζει».

Στο πλαίσιο του άτυπου «δημόσιου διαλόγου» των κυβερνητικών εταίρων, απαντώντας ο Κ. Κατσίκης, δήλωσε στον ρ/σ «ΘΕΜΑ» πως αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους λόγω συμφωνίας των Πρεσπών, «η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη», προσθέτοντας ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Στο μεταξύ, στελέχη των ΑΝΕΛ απέδιδαν τη φερόμενη ως «σκλήρυνση της στάσης» του Π. Καμμένου σε αθέτηση των συμφωνηθέντων από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη μη παραμονή υπουργών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος αποχωρούσε και τη μη ένταξη βουλευτών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, της κατάστασης στους ΑΝΕΛ είναι και το χτεσινό δελτίο Τύπου της υφυπουργού Εσωτερικών, Μ. Χρυσοβελώνη, όπου διευκρινίζει ότι δεν θα συμμετέχει στη σημερινή ΚΟ των ΑΝΕΛ, ενώ προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, «υπενθυμίζει» ανάμεσα σε άλλα ότι «στην ψηφοφορία το καλοκαίρι του 2015, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα "Μνημόνιο", γιατί αυτό ήταν που συνέφερε τον τόπο και τους πολίτες του», ενώ επιχειρηματολογεί και για τη σημασία «η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της».

Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι»

Παράλληλα, το δικομματικό «γαϊτανάκι» με τη συζήτηση περί δεδηλωμένης ή όχι της κυβέρνησης, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, συνεχίστηκε και χτες.

Για πρόκληση «αβεβαιότητας» στη χώρα «με σοβαρότατες συνέπειες στα εθνικά θέματα και την οικονομία» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, με δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, ενώ δεν απέκλεισε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από πλευράς ΝΔ, καλώντας ωστόσο τον Αλ. Τσίπρα μετά την πιθανή αποχώρηση Καμμένου να ζητήσει στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξαν στο παρελθόν κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ελλάδα.

Εβαλε, εξάλλου, ερώτημα στην κυβέρνηση και τους ισχυρισμούς της ότι και μετά την αποχώρηση Καμμένου διαθέτει πλειοψηφία και για τη συμφωνία των Πρεσπών, ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές και «με ποια κίνητρα» προσχωρούν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημειωτέον, ερωτώμενη για την έλευση Μέρκελ και τις πιέσεις που λέγεται ότι θα ασκήσει υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών, η Μ. Σπυράκη είπε ότι στη μεταξύ τους προγραμματισμένη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις θέσεις της ΝΔ κατά της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη Βουλή, στην οποία θα διαθέτει την πλειοψηφία».

Επίσης, πέραν της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, για την επικύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η Μ. Σπυράκη έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών «μιλάει για ταυτόχρονη διαδικασία, είναι λοιπόν σαφές ότι είναι απολύτως συνδεδεμένα το ένα με το άλλο».

Απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για υποκρισία της ΝΔ, προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση, η κα Σπυράκη μπορεί να λύσει όλες τις απορίες της εάν ο αρχηγός της, κ. Μητσοτάκης, είναι πρόθυμος (...) να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να φανεί στη Βουλή η δύναμή του».

Επιβεβαίωσε τη στήριξη στη συμφωνία το Ποτάμι

Στο μεταξύ, τη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε η ηγεσία του Ποταμιού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου συνεδριάζει σήμερα. Με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ναι μεν δεν στηρίζει την κυβέρνηση και δεν της δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ότι το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνη του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση, αλλά ταυτόχρονα στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Ειδικά στη σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», προσθέτει επιβεβαιώνοντας και αυτοί από τη μεριά τους τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της συμφωνίας.

Εξάλλου, καθώς διάφορα ακούγονται και για τη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Χρηστίδης, έσπευσε χτες, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», να διαβεβαιώσει ότι η ΚΟ τους «θα κινηθεί ενιαία» απέναντι σε «συμφωνία προβληματική με πολύ περισσότερα προβλήματα και εμπόδια για το μέλλον».


Συνάντηση Πάιατ - Κατρούγκαλου

Νέα επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Βασικός σκοπός της συνάντησής του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, να επιβεβαιώσουν - καθώς οι εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα «τρέχουν» - τη στήριξή τους στην ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Δίνοντας το «στίγμα» της συνάντησης, λίγο πριν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι Τζ. Πάιατ και Γ. Κατρούγκαλος συζήτησαν τον «περιφερειακό ρόλο» της Ελλάδας (στην προώθηση βασικά των σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή) και συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η συμφωνία συμβάλλει στη «σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, οι Πάιατ και Κατρούγκαλος συζήτησαν τα επόμενα βήματα του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε στα μέσα Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, και πλέον συνεχίζεται σε επίπεδο διμερών επιτροπών ανά αρμόδιο υπουργείο, με έμφαση σε τομείς όπως η Ενέργεια, η στρατιωτική συνεργασία και η περιφερειακή «ασφάλεια», και με συνέχιση του τέτοιου διαλόγου σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών μέσα στο 2019 στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ