ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΗΣ
Ξεδιπλώνεται πλήθος φιλειρηνικών εκδηλώσεων

Την Κυριακή, 13 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
«Φίλε και φίλη της ειρήνης! Ελάτε για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους λαούς που αντιστέκονται». Οι δυο λιτές αυτές φράσεις αναγράφονται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και αποτελούν το κάλεσμα προς το λαό της Αθήνας και του Πειραιά για να βρεθεί την Κυριακή 13 Μάη στον Τύμβο του Μαραθώνα και να πάρει μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

«Πορευόμαστε και φέτος από το Μαραθώνα στην Αθήνα στα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ. Χιλιάδες φίλοι της ειρήνης, την Κυριακή, θα βαδίσουν στο δρόμο του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, για να διαδηλώσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η ΕΕΔΥΕ έχει ανακηρύξει το μήνα Μάη, Μήνα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης και η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, κορυφαία εκδήλωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας, αποτελεί μέρα - ορόσημο για όλο το φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας.

Παράλληλα, όμως, όλα τα μέλη και οι φίλοι των επιτροπών ειρήνης και των μαζικών φορέων, όλο το χρονικό διάστημα πριν από την πορεία, αλλά και όλο το χρονικό διάστημα μετά απ' αυτήν, θα διοργανώσουν πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τους διοργανωτές οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέου Ηρακλείου διοργανώνει σήμερα και αύριο, 8 και 9 Μάη, φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη, στις 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοδρομία στους δρόμους της πόλης, η οποία θα ξεκινήσει από το γήπεδο του «Τυφώνα» («Τρία Αστέρια»). Εξάλλου, αύριο Τετάρτη και ώρα 8.00 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης (ΗΣΑΠ) και, σύμφωνα με το πρόγραμμα των οργανωτών, θα υπάρξουν ομιλίες και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Της συγκέντρωσης, θα προηγηθεί λαμπαδηδρομία με αφετηρία τον «Τυφώνα».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Τετάρτη και ώρα 7.30 μ.μ. στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας 123), με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Οι επιπτώσεις από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας». Ομιλητές θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης και ο Νίκος Κατσαρός, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και γγ Βαλκάνιων Χημικών.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 10 Μάη και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ (πλατεία Ελευθερίας). Με ανακοίνωσή τους, τα μέλη της επιτροπής καλούν τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών της πόλης να πάρουν μέρος στη σύσκεψη.

- Αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν την Παρασκευή 11 Μάη και ώρα 7.00 μ.μ., στην πλατεία «Παναθήναια», επιτροπές ειρήνης και μαζικοί φορείς των περιοχών Γκύζη, Πολυγώνου, Αμπελοκήπων, Ελληνορώσων, Εξαρχείων, Νεάπολης και Κολωνακίου. Στην ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση και να δραστηριοποιηθεί στα πλαίσια ενός ισχυρού αντιΝΑΤΟικού αντιπολεμικού κινήματος.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Αγ. Νικολάου το Σάββατο 12 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ., στην οποία θα μιλήσει ο Στρατής Κουνιάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από φορείς της πόλης.

Παράλληλα, τόσο στις 11, όσο και στις 12 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει με μαζικούς φορείς της πόλης τουρνουά σκάκι και πινγκ - πονγκ. Παράλληλα, τις ίδιες μέρες, μαθητές από δημοτικά σχολεία της περιοχής θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και τα έργα τους θα εκτεθούν στην πλατεία του Αγ. Νικολάου μέσα στο παραπάνω διήμερο. Τέλος, αθλητές και μαθητές θα βραβευτούν για τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης.

- Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη της Χαλκίδας διοργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 13 Μάη στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και, με ανακοίνωσή της, καλεί κάθε νέο και νέα της πόλης που θέλει να αγωνιστεί ενάντια στον πόλεμο να πάρει μέρος.

Εκδρομή στη Σύρο

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), στα πλαίσια των ερευνητικών - μορφωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, προγραμματίζει και ξεκινά ένα αφιέρωμα στην ιστορία της διαμόρφωσης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Το αφιέρωμα αυτό θα έχει τη μορφή επισκέψεων σε τόπους και πόλεις της Ελλάδας, που η ιστορία τους σχετίζεται άμεσα με τη συγκρότηση της εργατικής τάξης και με σημαντικούς σταθμούς του κινήματός της. Ανάμεσα στους τόπους αυτούς, είναι το Λαύριο, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Σέριφος.

Η πρώτη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, κέντρο σημαντικής βιομηχανικής και ναυτιλιακής ανάπτυξης κατά τον περασμένο αιώνα, το 4ήμερο 1 - 4 Ιούνη 2001. Η επίσκεψη στο νησί θα περιλαμβάνει:

  • Περιήγηση και ξενάγηση στα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της Σύρου (παλιά εργοστάσια).
  • Επίσκεψη στο Νεώριο και συνάντηση - εκδήλωση με το Εργατικό Κέντρο της Σύρου.
  • Ξενάγηση στην Ερμούπολη και στην Ανω Σύρο, υπό τον τίτλο: «Η Σύρος του Βαμβακάρη και η Σύρος του Ροΐδη - δυο κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις μιας νησιώτικης κοινωνίας».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 88.10.046 (9.00 - 14.00).

Πούλμαν για το Μαραθώνα

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς βάζει πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα, που θα ξεκινήσουν στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Κουμπάκη (Γήπεδο Νεάπολης) και από πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας. Από την ίδια πλατεία θα ξεκινήσουν πούλμαν στις 3.00 μ.μ. για Αγία Παρασκευή.

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, γνωστοποιεί στους ειρηνοδρόμους το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίσημο κείμενο της Επιτροπής, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 8: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 8.30: Εκκίνηση πορείας
  • 9.30: Νέα Μάκρη - Στάση - Ομιλίες
  • 12.00: Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση - Ομιλίες
  • 13.00: Πικέρμι - Στάση - Ομιλίες
  • 15.30: Παλλήνη - Στάση - Ομιλίες - Κατάθεση Στεφάνων στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
  • 17.30: Αγία Παρασκευή - Στάση - Ομιλίες
  • 19.30: Πλατεία Συντάγματος - Τερματισμός Πορείας διά της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας - Ομιλίες - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα.
ΚΑΒΑΛΑ
Πλούσιο, αγωνιστικό πρόγραμμα για όλο το Μάη

Περικύκλωση του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αμερικής» στο Εράσμιο Ξάνθης και σειρά άλλων εκδηλώσεων προβλέπει το πρόγραμμα της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας στα πλαίσια του Μήνα Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης που έχει ανακηρύξει η ΕΕΔΥΕ το φετινό Μάη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

  • Την Τετάρτη 9 Μάη με συγκέντρωση - ομιλία στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ με την ευκαιρία του γιορτασμού της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
  • Τη Δευτέρα 14 Μάη θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Βαλκάνια 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ», του συγγραφέα, δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου. Θα προηγηθεί επίκαιρη ομιλία από τον γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης Ν. Ζώκα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης.
  • Την Πέμπτη 17 Μάη θα γίνει ο απολογισμός δράσης της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας και η εκλογή νέας Γραμματείας.
  • Την Κυριακή 20 Μάη αγώνας δρόμου για την Ειρήνη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • Τέλος την Κυριακή 27 Μάη, με συνδιοργανωτές τις Επιτροπές Ειρήνης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, θα γίνει περικύκλωση του ραδιοφωνικού σταθμού «Φωνή της Αμερικής».

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί το φιλειρηνικό λαό της Καβάλας να πάρει ενεργά μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στα αντιιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στα Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πορεία στη βάση των «ΑΒΑΚΣ»

Πορεία στο Ακτιο στη βάση των ΑΒΑΚΣ, διοργανώνει την Κυριακή 13 Μάη, η Συντονιστική Γραμματεία του Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας. Η αναχώρηση των διαδηλωτών θα γίνει στις 10.00 π.μ. από την προβλήτα των φέρι - μποτ, στο Ακτιο. Παράλληλα, το διήμερο 12 και 13 Μάη, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, θα πραγματοποιήσει αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση νεολαίας στην Πρέβεζα και συγκεκριμένα στο χώρο του «Κηποθέατρου».

Με ανακοίνωσή της, η συντονιστική γραμματεία, την οποία έχουν συγκροτήσει και συμμετέχουν εκπρόσωποι επιτροπών ειρήνης, μαζικών φορέων, εργατικών σωματείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζει: «Ο αγώνας για την ειρήνη είναι αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού. Η διαφύλαξη της ειρήνης, είναι μια δύσκολη μάχη. Μάχη ενάντια στη Νέα Τάξη πραγμάτων. Ο Μάης είναι μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης, μήνας κινητοποιήσεων και πορειών για την ειρήνη. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Βορειοδυτικής Ελλάδας συγχρονίζει τα βήματά του με το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας. Πορεύεται και διαδηλώνει ξανά έξω από τη βάση των Αβακς στο Ακτιο».

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης των νέων ανθρώπων στο «Κηποθέατρο» στην Πρέβεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, θα πραγματοποιηθούν πλούσιες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ