ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ντύνει με ψέμα και απάτη την αντιλαϊκή επίθεση

INTIME NEWS

Να αναζωπυρώσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό επιχειρεί η κυβέρνηση μπροστά στις εκλογές, με τον πρωθυπουργό να δίνει τον τόνο, τόσο με άρθρο του στον «Economist» όσο και με τη χτεσινή του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προτάσσοντας την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που απαγορεύει τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού (βλ. θέμα σελ. 4 - 5).

Μιλώντας για το «εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο» που έχουν μπροστά τους, με τις «μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές», επανέφερε το μύθο της «δίκαιης ανάπτυξης», στην οποία ενέταξε και τους «πρωταγωνιστικούς ρόλους» που αναλαμβάνει για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια. Μιλώντας για τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, που προωθεί τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και γι' αυτό κρατάει ολοζώντανα τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, είπε ότι σηματοδοτεί «το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια. Αλλά και την ήττα του εθνικισμού».

Στο ίδιο πνεύμα και το άρθρο στον «Economist», όπου ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους επιχειρηματικούς ομίλους και διαφημίζοντας το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, λέει ότι η Ελλάδα «βρίσκει ξανά βηματισμό, η κανονικότητα έχει επιστρέψει και η κοινωνία έχει λόγο να αισιοδοξεί ξανά». Ολα αυτά φυσικά τα πιστώνει στην κυβέρνησή του, που δήθεν «πορεύτηκε με κριτήριο την έξοδο από την κρίση και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας» - αυτής της πλειοψηφίας που πλήρωσε ακριβά το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης και συνεχίζει να το πληρώνει, καθώς ούτε μισός μνημονιακός νόμος δεν έχει καταργηθεί.

Παρουσιάζει επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ως το «αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά», ενώ μέχρι προχτές μοιραζόταν κυβερνητικές καρέκλες για 4 χρόνια με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ. Και την ίδια στιγμή που βρίσκει νέους συνοδοιπόρους στο «προοδευτικό μέτωπο» με διάφορες αντιδραστικές φιγούρες, ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα στην προκειμένη συνθήκη δεν αποτελεί κομμάτι αυτού του προβλήματος. Αντιθέτως, αποτελεί το αντίπαλο δέος. Εδώ, μια προοδευτική κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, να αποκαταστήσει αδικίες έναντι των πολλών, να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης», ανέφερε, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο και κρατά διπλά εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου.

Από το άρθρο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, με τον Αλ. Τσίπρα να επαναλαμβάνει τον επικίνδυνο μεγαλοϊδεατισμό της αστικής τάξης, περί «ανάκτησης της ηγετικής θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Επιμένοντας δε στο μοίρασμα αυταπατών, ολοκληρώνει το άρθρο του με αναφορές όπως ότι «το 2019, η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή», με υποσχέσεις για «στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας», όπου η εντατικοποίηση διαλύει τους εργαζόμενους, ενώ τα εργατικά «ατυχήματα» γίνονται πια καθημερινό φαινόμενο.

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό

Παρουσία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εκδήλωση με τίτλο «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη - Οχι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση - Η πρόκληση των ευρωεκλογών», με αφορμή τον απολογισμό του έργου του Δ. Παπαδημούλη. Η εκδήλωση εντάσσεται στις διεργασίες που επιταχύνονται στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει το χαρτί της «συγκρότησης προοδευτικού πόλου», σε μια νέα επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, γύρω από το δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», δηλαδή στο βολικό για το Μαξίμου σχήμα, πάνω στο οποίο καλεί ήδη να τοποθετηθούν οι υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, όπως το ΚΙΝΑΛ.

Ενδεικτικά της... προοδευτικότητας του υπό συγκρότηση πόλου ήταν και τα όσα επανέλαβε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών και επικαλούμενος τις «δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης» που τη χαιρέτισαν, δηλαδή όλους τους αξιωματούχους που έχουν τα χέρια τους βουτηγμένα στο αίμα των λαών. Αλλά και τα όσα είπε για το πώς η «αριστερά» από κοινού με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα συμβάλει στην «αναγεννητική διαδικασία» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Καταγγελίες από Καμμένο και Θεοδωράκη

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θόρυβος των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό που υποδαύλισε η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ουσιαστικά διαλύθηκε, ενώ άδηλο είναι το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να διατηρηθεί απαιτούνται 5 βουλευτές, όλοι εκλεγμένοι με το ίδιο κόμμα, προϋπόθεση που δεν συντρέχει αυτήν τη στιγμή. Θέμα ημερών είναι η παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου, τη θέση του οποίου θα καταλάβει ο Τ. Κουίκ, που επίσης έχει αποχωρήσει απ' τους ΑΝΕΛ. Αμφότεροι φέρεται να βολιδοσκοπούνται απ' το Μαξίμου είτε για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς επίκειται ανασχηματισμός, είτε για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εκλογές.

Ο Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, κατήγγειλε ότι «όλη η ιστορία των Σκοπίων είναι μια μπίζνα» και επιβεβαίωσε αλισβερίσια κάθε είδους στο παρασκήνιο, λέγοντας πως «ο Τσίπρας μού είχε προτείνει να κάνουμε κόμμα μαζί του και να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έστησε τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ», ενώ απείλησε ότι αν διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ, «η εξέλιξη δεν θα είναι ομαλή», προσθέτοντας: «Γαία πυρί μειχθήτω». Την ίδια ώρα βέβαια καυχιόταν για τη συμβολή του στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς λέγοντας πως αυτά τα τέσσερα χρόνια της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τους έχω δέσει με τέτοιες συμφωνίες με τις ΗΠΑ που δεν μπορούν να κουνηθούν»!

Παρεμφερείς καταγγελίες έκανε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» καταγγέλλοντας πως «ο Δανέλλης έφυγε από το Ποτάμι κατ' εντολήν του ΣΥΡΙΖΑ» και σημειώνοντας πως ο βουλευτής «είχε πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάει στην κυβερνητική πλειοψηφία», και αντίστοιχα «ο κ. Ψαριανός και ο κ. Αμυράς έφυγαν κατ' εντολήν της ΝΔ».

Πήραν απάντηση οι αθλιότητες

Στο γνωστό κυβερνητικό ντορό των τελευταίων ημερών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, καλεσμένος χτες στην ΕΡΤ1, επιχείρησε με διάφορες αθλιότητες και λαθροχειρίες να διαστρεβλώσει τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επικαλούμενος μάλιστα τον Χαρίλαο Φλωράκη!

Παρέμβαση για τα όσα είπε έκανε στην ΕΡΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δίνοντας πληρωμένη απάντηση.

«Ο κ. Παπαδημούλης πέρα από τα υπόλοιπα που είπε, είπε τι έλεγε ο Χαρίλαος τότε και τι λέμε εμείς σήμερα. Θα ήθελα να σας πω, και στον κ. Παπαδημούλη και σε εσάς, ότι καλό θα είναι ο κ. Παπαδημούλης να θυμηθεί τι έλεγε ο Συνασπισμός τότε. Και τι έλεγε ο μέντοράς του ο πολιτικός, ο "πατριάρχης" δηλαδή του οπορτουνισμού, ο Κύρκος, το 1992. Οταν ο Συνασπισμός συμμετείχε "ψυχή τε και σώματι" στα συλλαλητήρια, κάτω από το σύνθημα "Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική", όταν έλεγε ότι το ΚΚΕ είναι "εκτός εθνικού κορμού και στα όρια της νομιμότητας"», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε ακόμη ότι «το ΚΚΕ και ο Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε ό,τι λέει και σήμερα. Πρώτον, έλεγε ότι το κύριο στα Βαλκάνια δεν είναι το όνομα - γιατί με το όνομα πορευόταν και ο Συνασπισμός τότε - αλλά είναι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το όνομα, έλεγε ότι στο όνομα μπορεί να βρεθεί λύση με μία ονομασία με καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Τρίτον, έλεγε ότι υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με τους αλυτρωτισμούς, όπως "μακεδονική μειονότητα" - "μακεδονική εθνότητα", ξαναθυμίζω σε όλους αυτούς που βρώμικα κάνουν ότι δεν το θυμούνται, μιλούσαμε για σλαβομακεδονική γλώσσα και σλαβομακεδονική εθνότητα ή θα μπορούσε να είναι εθνότητα της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτά ακριβώς λέμε και σήμερα».

«Για φανταστείτε εσείς ποτέ ο Χαρίλαος Φλωράκης να ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα που είναι αριστερό ή που θέλει να ονομάζεται αριστερό σε όλο τον κόσμο που να είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και υπέρ του ΝΑΤΟ συνολικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψεύτικα λέει ότι είναι αριστερός, είναι αυτός σήμερα που είναι ο αγγελιοφόρος του ΝΑΤΟ, γιατί η συμφωνία γι' αυτό έγινε, για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Και εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η είσοδος στο ΝΑΤΟ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, θα δημιουργήσει μια κατάσταση η οποία θα είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής. Αυτή είναι η αλήθεια».

Επεισόδια σε κινητοποιήσεις εθνικιστών

Επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση που οργάνωσαν εθνικιστικοί φορείς ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών έξω απ' το χώρο εκδήλωσης για τη Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης και αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο αλλά και κυβερνητικά στελέχη όπως την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Σ. Φάμελλο.

Τα επεισόδια έγιναν πριν και μετά την εκδήλωση, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών που επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το χώρο της εκδήλωσης.

Τρία άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επεισοδίων. Πρόκειται για έναν 42χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών, αντίσταση και παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε ένα στιλέτο, και για δύο άτομα ηλικίας 55 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Στόχος επιθέσεων συνέχισαν να γίνονται και σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Κατερίνη και Δράμα. Την Κυριακή, στην Κατερίνη, μετά από συγκέντρωση με εθνικιστικό περιεχόμενο, 100 άτομα κινήθηκαν απειλητικά προς την οικία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία, Μπέτυς Σκούφα. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομικών. Οι συγκεντρωμένοι υποχώρησαν και συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη.

Την ίδια μέρα, στη Δράμα περίπου 300 άτομα κινήθηκαν προς την οικία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη. Φώναξαν υβριστικά συνθήματα σε βάρος του βουλευτή και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Παρέμβαση του Μ. Θεοδωράκη για τη συμφωνία των Πρεσπών

Παρέμβαση για τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, με κείμενό του που δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα», όπου μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση για «τυφλό όργανο του ΝΑΤΟ που δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό», και σημειώνει πως «ο σύγχρονος Πιουριφόι, κύριος Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, αναδείχθηκε πολύ ανώτερος του εκλιπόντος προκατόχου του. Γιατί κατάφερε να αναστατώσει μια χώρα και να διαιρέσει έναν Λαό μόνο και μόνο για να μπορέσει να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ! Πρόκειται φυσικά για μια λεπτομέρεια μέσα στον μεγάλο χάρτη της συνολικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ με τους γνωστούς του επιθετικούς του στόχους αλλά και τον κυρίαρχο στόχο αυτής της περιόδου, δηλαδή τη Ρωσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ