ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προετοιμασία εδάφους για την ενταξιακή πορεία σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, βιάζεται για λογαριασμό ισχυρού τμήματος της αστικής τάξης να βάλει τη χώρα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

AP

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, βιάζεται για λογαριασμό ισχυρού τμήματος της αστικής τάξης να βάλει τη χώρα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Μετά την κύρωση της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, με το γνωστό μπαράζ παρασκηνιακών συναλλαγών, παζαριών και πιέσεων, στο επίκεντρο τίθεται τώρα η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το βήμα αυτό - που για να γίνει πρέπει πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ - εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάσχεση της ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής στην περιοχή. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, αυξάνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου να άρει τους δασμούς 100% που έχει επιβάλει σε εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ούτως ώστε να ξεκινήσει «διάλογος» με τη Σερβία στις Βρυξέλλες για την επιτάχυνση και της δικής τους ενταξιακής πορείας.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, επιβεβαίωσε χτες πως τον ερχόμενο Ιούνη θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας πως είναι «σαφή» τα βήματα «για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας». Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη πως με βάση «τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν» παράλληλα με την «εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χτες και οι δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας (που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ), Γκέοργκε Τσιάμπα, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Βουκουρέστι με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στα Σκόπια, Μπουτζάρ Οσμάνι. Ο Τσιάμπα εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ αλλά και της Αλβανίας, τον Ιούνη, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στα Σκόπια, πάντως, το τελευταίο τριήμερο ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επικρότησε σχεδόν με κάθε αφορμή τις εξελίξεις στην Αθήνα, αποφεύγοντας να αναφερθεί έστω και μία φορά στη νέα ονομασία της χώρας του που προώθησε η συμφωνία των Πρεσπών. Σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις αλλά και σε αναρτήσεις μηνυμάτων που έκανε ο ίδιος στο «Twitter», αναφέρεται σε «κοινή νίκη», για την οποία «Ελληνες και Μακεδόνες» θα πρέπει να είναι «υπερήφανοι».

Πάντως, σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, αξιωματούχος της λυκοσυμμαχίας ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των συμμάχων».

Χτες, επίσης, επισημοποιήθηκε η υποψηφιότητα των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, μετά την επιστολή που απέστειλε η Τυνήσια βραβευθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί, προς την Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης. Στην πρόταση, η ΝΑΤΟική διευθέτηση παρουσιάζεται ως «εποικοδομητική επίλυση διμερών διαφορών» και «παράδειγμα στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα». Επιστρατεύεται δηλαδή άλλος ένας μηχανισμός εξωραϊσμού των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Πιέσεις για έναρξη παζαριών στις Βρυξέλλες

Οσο στα Σκόπια αίρονται και τα τελευταία εμπόδια για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τόσο στην Πρίστινα η κυβέρνηση επιμένει να «κάνει τη δύσκολη», σε μία προσπάθεια να αυξήσει τη διαπραγματευτική της πίεση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από τη Σερβία.

Χτες, η Μ. Κοτσίγιανσιτς κάλεσε ξανά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, να άρει τους δασμούς σε Βελιγράδι και Σαράγεβο, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό είναι «βασική προϋπόθεση» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία στις Βρυξέλλες.

Ο Χαραντινάι, πάντως, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτή μία συμφωνία με τη Σερβία «εντός του 2019» δίχως αλλαγή συνόρων. Ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός, που κατηγορείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου την περίοδο 1998 - 1999 και διετέλεσε διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, προωθώντας τα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, εκτίμησε υποκριτικά πως μία τέτοια εξέλιξη «θα επανέφερε τους δαίμονες του παρελθόντος στα ήδη τραυματισμένα Βαλκάνια».

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο Χαραντινάι πρότεινε διεθνή συνδιάσκεψη για την επίτευξη «τελικής συμφωνίας» με τη Σερβία, με επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες του λεγόμενου κουιντέτου για το Κοσσυφοπέδιο, που αποτελούν ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία. Είναι εμφανές πως ο Χαραντινάι επιχειρεί να αφήσει έξω από το νέο παζάρι συμμάχους της Σερβίας που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση για να προωθήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, Μπορούτ Παχόρ, τόνισε πως η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο καθυστερεί η εξεύρεση λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνάντηση των «MED7» σήμερα στη Λευκωσία

Ενώ προχωρούν οι διεργασίες με μοχλό το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα η 5η Σύνοδος Κορυφής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και συγκεκριμένα των Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου. Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου στάθηκε στα «κοινά ενδιαφέροντα» που μοιράζονται οι εφτά χώρες και εξήγησε ότι στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, που εστιάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μεσόγειο». Μάλιστα, περιγράφοντας βασικούς λόγους που προκαλούν το αυξημένο ενδιαφέρον ισχυρών συμφερόντων για τη γειτονιά μας, πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας», υπενθυμίζοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, υπό μελέτη βέβαια, όπως είναι ο αγωγός "EastMed"...».

Σημειωτέον ότι με αφορμή τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σύσφιξης αμυντικών αλλά και ενεργειακών συνεργασιών, ενδεικτικές ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών που επισπεύδονται με επίκεντρο την Κύπρο (είναι χαρακτηριστικά τα σενάρια για δημιουργία γαλλικής στρατιωτικής βάσης στο νησί).

Η Τουρκία

Στο μεταξύ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, η τουρκική αστική τάξη επανέφερε ξανά τις γνώριμες «προειδοποιήσεις» της προς πάσα κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας ακόμα μια φορά ότι θα αξιοποιήσει και τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου για να παζαρέψει τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της σχέδια.

Ετσι, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει τις έρευνες σε περιοχές για τις οποίες το ψευδοκράτος «εξουσιοδότησε» την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αλλά και σε περιοχές της τουρκικής ΑΟΖ, ενώ πρόσθεσε ότι άμεσα θα φτάσει στην περιοχή και η πλατφόρμα γεωτρήσεων «Φατίχ», ενώ θα ακολουθήσει σύντομα και δεύτερη πλατφόρμα.

Μιλώντας ειδικά για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα, άρχισαν να υποβάλλονται νέες επιλογές», υπογραμμίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα». Επέμεινε ότι είναι πολύ σημαντική η επισήμανση του κατοχικού ηγέτη Μ. Ακιντζί ότι «είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές», ενώ επανέλαβε ότι στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών πρέπει να ξεκαθαριστεί με τι σκοπό θα γίνει αυτό: «Για μια λύση ομοσπονδίας και πάλι; Για λύση δύο κρατών ή για μια συνομοσπονδία ή για κάποια άλλη επιλογή; Πρώτα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτό κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Ο στόχος των άτυπων επαφών μας με όλες τις πλευρές είναι αυτός. Μετά πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο αυτού του πράγματος».

Είπε ξανά ότι η διαδικασία πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να χαθούν χρόνος και ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση της Κύπρου είναι μια μεγάλη υπόθεση» για την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως στο Κραν Μοντάνα «δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω πολύ συγκεκριμένων διαφωνιών επί πτυχών της λύσης του Κυπριακού» και ότι πλέον «υπάρχουν τρεις επιλογές ενώπιόν μας. `Η θα δεχτούμε τη θέση της Τουρκίας για να λυθούν αυτές οι διαφορές που υπάρχουν, τις οποίες κανείς δεν εισηγείται. Είτε θα επιμένουμε στις θέσεις μας γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα γίνουν αποδεχτές, άρα δεν θα λυθεί το Κυπριακό, ή θα πρέπει να προβληματιστούμε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αν πραγματικά επιθυμούμε να υπάρξει λύση του Κυπριακού και αυτό είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και αυτό επιχειρεί να κάνει μέσα από την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ