Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνάντηση των «MED7» σήμερα στη Λευκωσία

Ενώ προχωρούν οι διεργασίες με μοχλό το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα η 5η Σύνοδος Κορυφής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και συγκεκριμένα των Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου. Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου στάθηκε στα «κοινά ενδιαφέροντα» που μοιράζονται οι εφτά χώρες και εξήγησε ότι στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, που εστιάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μεσόγειο». Μάλιστα, περιγράφοντας βασικούς λόγους που προκαλούν το αυξημένο ενδιαφέρον ισχυρών συμφερόντων για τη γειτονιά μας, πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας», υπενθυμίζοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, υπό μελέτη βέβαια, όπως είναι ο αγωγός "EastMed"...».

Σημειωτέον ότι με αφορμή τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σύσφιξης αμυντικών αλλά και ενεργειακών συνεργασιών, ενδεικτικές ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών που επισπεύδονται με επίκεντρο την Κύπρο (είναι χαρακτηριστικά τα σενάρια για δημιουργία γαλλικής στρατιωτικής βάσης στο νησί).

Η Τουρκία

Στο μεταξύ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, η τουρκική αστική τάξη επανέφερε ξανά τις γνώριμες «προειδοποιήσεις» της προς πάσα κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας ακόμα μια φορά ότι θα αξιοποιήσει και τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου για να παζαρέψει τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της σχέδια.

Ετσι, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει τις έρευνες σε περιοχές για τις οποίες το ψευδοκράτος «εξουσιοδότησε» την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αλλά και σε περιοχές της τουρκικής ΑΟΖ, ενώ πρόσθεσε ότι άμεσα θα φτάσει στην περιοχή και η πλατφόρμα γεωτρήσεων «Φατίχ», ενώ θα ακολουθήσει σύντομα και δεύτερη πλατφόρμα.

Μιλώντας ειδικά για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα, άρχισαν να υποβάλλονται νέες επιλογές», υπογραμμίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα». Επέμεινε ότι είναι πολύ σημαντική η επισήμανση του κατοχικού ηγέτη Μ. Ακιντζί ότι «είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές», ενώ επανέλαβε ότι στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών πρέπει να ξεκαθαριστεί με τι σκοπό θα γίνει αυτό: «Για μια λύση ομοσπονδίας και πάλι; Για λύση δύο κρατών ή για μια συνομοσπονδία ή για κάποια άλλη επιλογή; Πρώτα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτό κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Ο στόχος των άτυπων επαφών μας με όλες τις πλευρές είναι αυτός. Μετά πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο αυτού του πράγματος».

Είπε ξανά ότι η διαδικασία πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να χαθούν χρόνος και ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση της Κύπρου είναι μια μεγάλη υπόθεση» για την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως στο Κραν Μοντάνα «δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω πολύ συγκεκριμένων διαφωνιών επί πτυχών της λύσης του Κυπριακού» και ότι πλέον «υπάρχουν τρεις επιλογές ενώπιόν μας. `Η θα δεχτούμε τη θέση της Τουρκίας για να λυθούν αυτές οι διαφορές που υπάρχουν, τις οποίες κανείς δεν εισηγείται. Είτε θα επιμένουμε στις θέσεις μας γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα γίνουν αποδεχτές, άρα δεν θα λυθεί το Κυπριακό, ή θα πρέπει να προβληματιστούμε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αν πραγματικά επιθυμούμε να υπάρξει λύση του Κυπριακού και αυτό είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και αυτό επιχειρεί να κάνει μέσα από την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ