Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις κομμάτων και φορέων

Αφού πρώτα πανηγύρισε στη Βουλή και ψήφισε μαζί με την κυβέρνηση την ενεργοποίηση του δικού της νόμου για τον κατώτερο μισθό, η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε χτες τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού «απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Ελληνες το εθνικό λάθος της συμφωνίας των Πρεσπών».

Κατά τ' άλλα, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει τον μνημονιακό νόμο Βρούτση «ήδη από το 2017» και έμμεσα καλεί σε ένταση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων».

Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, καταγγέλλει τη «διετή καθυστέρηση» στην εφαρμογή του μνημονιακού νόμου και τάσσεται υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού «ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις», όταν είναι αυτό που μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν και επέβαλαν τις μνημονιακές δεσμεύσεις για τον κατώτερο μισθό και τους περιορισμούς που εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις» και προειδοποιεί για «καταστροφή θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ, ο πρόεδρός της βρίσκει αφορμή να θέσει ζήτημα σύνδεσης του κατώτερου μισθού με την παραγωγικότητα των εργαζομένων, σημειώνοντας με νόημα: «Ας μην ξεχνάμε ότι ο νέος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ αφορά μόνο το 8% των μισθωτών, όμως η γενναιόδωρη αύξηση του 11%, από 1/2/19, θα πρέπει να συνδέεται και με την παραγωγικότητα των εργαζομένων».

Παράλληλα, ζητάει μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με «τυράκι» στους εργαζόμενους μια μικρή αύξηση του ονομαστικού μισθού, που θα τους αφήνει όμως ασφαλιστικά ξεκρέμαστους και θα τροφοδοτεί το σύστημα της ιδιωτικής Ασφάλισης.

Παρομοίως, η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει η αύξηση στον κατώτερο μισθό να συνοδευτεί και με μέτρα ελάφρυνσης προς τις επιχειρήσεις, όπως «η μείωση του μη μισθολογικού κόστους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ