Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ
Σε ΝΑΤΟικούς ρυθμούς και τα επόμενα βήματα

«Κλειδί» για το «ξεκλείδωμα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποτέλεσε η συμφωνία των Πρεσπών, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις που διαψεύδουν ταυτόχρονα τα κυβερνητικά παραμύθια ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις της και περί τάχα «διμερούς συμφωνίας ανεξάρτητης από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς».

Οπως έγινε γνωστό, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ζήτησε απ' τους αντιπροσώπους των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν σιωπηρά το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων, διαδικασία που αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες το απόγευμα. Πρακτικά δηλαδή ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε απάντηση απ' τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για το αν έχουν ενστάσεις και στην περίπτωση που κανένα δεν διατυπώσει ένσταση, το πρωτόκολλο αποστέλλεται στα εθνικά Κοινοβούλια για έγκριση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Politico», ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σχετικά ότι «θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι «η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 Κοινοβούλια των χωρών - μελών του NATO. Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο», αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου. «Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», κατέληξε.

Στα καθ' ημάς και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η συμφωνία δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έγινε πλέον επίσημα νόμος του κράτους.

Αμέσως μετά θα ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί και συγκεκριμένα ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ στόχος της Αθήνας είναι να έχει κυρωθεί έως τα μέσα Φλεβάρη.

Ηδη από τον περασμένο Ιούλη τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να ξεκινήσουν τη διαδικασία εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Μόλις κυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ τότε θα τεθούν αμετάκλητα σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ, ενδεικτικό και αυτό του ατόφιου ΝΑΤΟικού περιεχομένου της συμφωνίας.

Η χώρα πλέον θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ενώ στη συνέχεια θα αλλάξουν και οι διπλωματικές αποστολές μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός 5 ετών από τη μέρα έναρξης ισχύος της συμφωνίας.

Για τα εσωτερικά έγγραφα θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, που συνδέεται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ. Πιο αναλυτικά, κάθε φορά που θα ανοίγει ένα κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση, τότε θα ξεκινάει η προθεσμία της πενταετίας για την αλλαγή των εγγράφων στο συγκεκριμένο πεδίο.

Πάιατ: Πολλά «μπράβο» σε κυβέρνηση και ΝΔ

Νέα παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζ. Πάιατ, από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, κάνοντας λόγο περί μιας συμφωνίας η οποία «συμβάλλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με ενθάρρυναν τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά θα προχωρήσει μπροστά»...

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στην Ενέργεια, στα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που περιορίζουν το ρωσικό μονοπώλιο στην περιοχή, όπως και στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών στους τομείς έρευνας υδρογονανθράκων και των ΑΠΕ. Ακόμη, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, όπως επίσης και στην προσέγγιση με την Τουρκία με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ