Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βανδαλισμός στο εβραϊκό νεκροταφείο στο ΑΠΘ

Πορεία στους χώρους του ΑΠΘ με αίτημα την αναστήλωση του μνημείου πραγματοποιούν σήμερα Φοιτητικοί Σύλλογοι

Φασιστικά στοιχεία βεβήλωσαν, ξήλωσαν και κατέστρεψαν τις αναμνηστικές πλάκες στο μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μια μέρα πριν από τη Μέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης χτες. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

Τη νέα φασιστική πρόκληση με τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται μέσα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, καταδικάζουν οι φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων τους, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, ενώ σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζουν πορεία μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, προκειμένου να διεκδικήσουν την αναστήλωση του μνημείου και να καταδικάσουν τους φασίστες - ναζί. Μέχρι χτες το μεσημέρι αποφάσεις είχαν πάρει οι Σύλλογοι Φοιτητών Νομικής, Οικονομικού, Ψυχολογικού και ΜΜΕ.

Με το ψήφισμά τους απαιτούν από την Πρυτανεία του ΑΠΘ να αναλάβει άμεσα την αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου και ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν: «Στα μουλωχτά και πάλι, κρυμμένοι στις κουκούλες τους για άλλη μια φορά, οι νοσταλγοί της χούντας, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν ξανά μέσα σε διάστημα 8 μηνών στο ίδιο μνημείο, επιβεβαιώνοντας με τη στάση τους την άρρηκτη σχέση που έχει το κόμμα τους με τον Χίτλερ και τους ναζί, τα εγκλήματα των οποίων υπερασπίζεται. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να ανακόψουν την ανάγκη η νεολαία να μάθει την αλήθεια για τα εγκλήματα του ναζισμού και ο λαός να δυναμώσει την πάλη του για την απομόνωση του ναζισμού. (...)

Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια. Απομονώνουμε τη φασιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή, τους φυσικούς και πολιτικούς απογόνους του φασισμού, τους οποίους το σύστημα αξιοποιεί σήμερα για την τρομοκράτηση και καταστολή του εργατικού κινήματος, με στόχο να ευνουχίσει τη δύναμη των αγώνων της και να την παραδώσει βορά στα συμφέροντα ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Πετάμε έξω από τις σχολές μας, από τα Διοικητικά Συμβούλια και από τους συλλόγους μας όλα τα φασιστοειδή στοιχεία που ενστερνίζονται τέτοιου είδους απόψεις. Δεν θα μείνουμε θεατές μπροστά στην παραχάραξη της Ιστορίας και στη βεβήλωση των μνημείων αυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ