ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εξω το μίσος των εθνικιστών από τα σχολεία - Ζήτω η φιλία των λαών

Εμετικά συνθήματα έγραψαν μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στους τοίχους του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, προσπαθώντας να χύσουν το δηλητήριο και το μίσος τους μέσα στα σχολεία. Οι φασίστες έγραψαν συνθήματα, όπως «μπουνιές και κλωτσιές στους τουρκόφιλους καθηγητές», «μακεδονική γη ελληνική», «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη. Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Μάλιστα, με ένα από τα συνθήματά τους στοχοποίησαν και εκπαιδευτικούς.

Είναι προφανές πως οι νεοναζί ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός πως σε αυτό το σχολείο δεν έπιασε η προσπάθειά τους το προηγούμενο διάστημα να χύσουν το εθνικιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο. Με μαζική Γενική Συνέλευση είχε αποτραπεί η απόπειρα κατάληψης με εθνικιστικά συνθήματα. Και αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία - Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών». Καρφί στο μάτι των νεοναζί αποτέλεσε και η στάση των εκπαιδευτικών του σχολείου, που αντιτάχθηκαν στην προσπάθειά τους.

Με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Ξάνθης της ΚΝΕ καταδικάζει το γεγονός και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι χρυσαυγίτες απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι:

  • Είναι εχθροί των μαθητών και των αγώνων τους.
  • Βάζουν στο στόχαστρό τους όποιον αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό, στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους μαθητές, ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
  • Προσπαθούν να εκφοβίσουν τους μαθητές που με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να πουν το δικό τους "ΟΧΙ" στη συμφωνία των Πρεσπών, που δεν έχει καμία σχέση με τις φασιστικές κραυγές, και έδωσαν και με αυτόν τον τρόπο απάντηση, απομονώνοντας στην πράξη τους ναζιστές».

Το ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές της πόλης και της περιοχής, τα μαθητικά συμβούλια, τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων να εντείνουν τη συλλογική δράση τους απομονώνοντας κάθε φωνή που σπέρνει το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Με την ανακοίνωση του ΤΣ Ξάνθης, μέλη της Οργάνωσης έκαναν χτες εξορμήσεις σε Λύκεια της πόλης, ανάμεσά τους και στο 3ο ΓΕΛ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ξάνθης», επίσης, σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία! Είναι χρέος των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού (...) Να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων. Να γνωρίσουν οι μαθητές μας τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο και τον Χορτιάτη (...)

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν εμπειρία από το πώς αξιοποιήθηκαν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί, όπως, για παράδειγμα, τη δεκαετία του '90. Διέλυσαν μια ολόκληρη χώρα (την πρώην Γιουγκοσλαβία), γέμισαν αίμα και πόνο την περιοχή μας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που τώρα ξεπλένονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την υλοποίηση αυτών των ματωμένων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έγινε.

Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οσο δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ταξικό του περιεχόμενο, θα απομονώνεται η επιρροή των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων, θα αποκαλύπτεται ο ρόλος τους στις συνειδήσεις των εργαζομένων, των νέων».

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η δωρεάν μεταφορά δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη

Διαμαρτυρία μαθητών και γονιών στο υπουργείο Παιδείας

«

Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», δηλώνουν γονείς και μαθητές Καλλιτεχνικών Σχολείων για τη δωρεάν μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, η οποία περιορίζεται με την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά μαθητών. Την ανάγκη αυτή διεκδίκησαν με τη μαχητική τους παρουσία χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας μαθητές από τα Καλλιτεχνικά Σχολεία του Περιστερίου και του Κερατσινίου, στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ΚΥΑ, η οποία καταργεί για μεγάλο μέρος των μαθητών των σχολείων αυτών τη δωρεάν μεταφορά.

Ειδικότερα, τίθενται χιλιομετρικοί περιορισμοί, καταργώντας ουσιαστικά τη δωρεάν μεταφορά για όσους μαθητές Γυμνασίου μένουν σε απόσταση λιγότερη των 3 χιλιομέτρων από το σχολείο, ενώ ο αντίστοιχος περιορισμός για το Λύκειο είναι τα 5 χιλιόμετρα. Αναγκάζονται έτσι είτε οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους με δικά τους μέσα, κάτι που είναι αδύνατο για πολλούς εργαζόμενους, είτε τα παιδιά να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και να διανύουν χιλιόμετρα με μέσα μεταφοράς, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φορτωμένα συχνά με υλικά απαραίτητα για το μάθημα όπως σχεδιαστικά όργανα και τη σχολική τσάντα.

Στο πλευρό των μαθητών, χτες, βρίσκονταν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων των παραπάνω σχολείων και άλλων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (Ιλίου και Γέρακα), της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Αντιπροσωπεία μαθητών και γονιών συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με γονείς που συμμετείχαν στη συνάντηση, από τα λεγόμενα των εκπροσώπων του υπουργείου προκύπτει πως η περικοπή στη μεταφορά είναι μέτρο που προχωρά ούτε λίγο ούτε πολύ, προκειμένου να εφαρμοστεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή και για να λειτουργήσουν νέα Καλλιτεχνικά Σχολεία! Οτι, δηλαδή, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της δημοσιονομικής πολιτικής τους, οι περικοπές στις μεταφορές θεωρήθηκαν ως... η μικρότερη βλάβη. Από την πλευρά τους, οι γονείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη λογική που στερεί τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά στους μαθητές, δηλώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών.

Καταγγελία για την επίθεση σε εκπαιδευτικούς στη Σάμο

Ρατσιστικό παραλήρημα με αφορμή την έναρξη λειτουργίας Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων

Την περασμένη Δευτέρα, σε σύσκεψη Συλλόγων Γονέων στη Σάμο με θέμα την έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία, ακούστηκαν κάποιες ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις σε όσους είχαν αντίθετη άποψη.

Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχτηκαν δάσκαλοι και καθηγητές που ζήτησαν να τοποθετηθούν στο ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε βίαια το μικρόφωνο από εκπαιδευτικό - μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, όταν μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν εκεί άρχισε να διαβάζει το ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του σωματείου με τίτλο «Μόρφωση για όλα τα παιδιά», το οποίο τελικά δεν επιτράπηκε να αναγνωστεί. Με γιουχαΐσματα και φωνές έγινε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΕΛΜΕ Σάμου, η οποία με μεγάλη δυσκολία ολοκληρώθηκε.

Με αφορμή τα παραπάνω, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) σημειώνει ότι είχε κάνει πρόταση στο σωματείο να παρευρεθεί στη σύσκεψη και να οργανώσει την υποδοχή των προσφυγόπουλων την πρώτη μέρα φοίτησής τους στα σχολεία, όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί, αλλά η πλειοψηφούσα «Ενωτική Κίνηση» αρνήθηκε την πρόταση αυτή.

«Εμείς θεωρήσαμε σωστό να παρευρεθούμε, γιατί ως εκπαιδευτικούς μάς αφορά άμεσα το ζήτημα», εξηγεί η ΑΣΕ και συνεχίζει: «Η "Ενωτική" φέρει μεγάλη ευθύνη που ως πλειοψηφούσα παράταξη δεν δέχτηκε να υπάρξει παρέμβαση. Αντί λοιπόν να βγει και να καταγγείλει τις επιθέσεις που δέχτηκαν εκπαιδευτικοί, εκδίδει Δελτίο Τύπου - χωρίς καν να προλάβουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ να τοποθετηθούν στην πρότασή τους - ως Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, "αδειάζοντας" έτσι τους συναδέλφους της, κάνοντας λόγο για προσωπικές ή παραταξιακές παρεμβάσεις. Αντί να καταγγείλει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που ακούστηκαν και να προβάλει τις θέσεις του σωματείου, που και η ίδια ως παράταξη έχει ψηφίσει ομόφωνα, σιωπά, δείχνοντας έτσι τη συνενοχή της».

Η ΑΣΕ προσθέτει ότι η στάση αυτή της «Ενωτικής» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και ότι «οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού ενώ «τώρα είναι η ώρα να διαλέξει ο καθένας με ποιους θα πορευθεί και ποιους θα αφήσει!».

Καταγγέλλει απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές και καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιου είδους φωνές και πρακτικές, να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.

Για τις εξελίξεις στον κλάδο των εκπαιδευτικών

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπαιδευτικών και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής, το Σάββατο 2 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μαθητικό quizdom για την ΕΕ στην Καβάλα

Η Μαθητική Οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ διοργανώνει ομαδικό παιχνίδι κατά τα πρότυπα του γνωστού quizdom, με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι μαθητές από τα σχολεία της πόλης έχουν φτιάξει τις ομάδες τους και προετοιμάζονται ώστε το Σάββατο 2 Φλεβάρη, στις 17.00, στο καφέ Μυροβόλος να αναμετρηθούν ...μέχρι τελικής γνώσης.

Η Οργάνωση της ΚΝΕ ενημερώνει τους μαθητές που θα συμμετάσχουν ότι για να είναι καλά προετοιμασμένοι και να έχουν την επιτυχία στο τσεπάκι τους... ας ρίξουν μια ματιά στο άρθρο του τελευταίου τεύχους του «Οδηγητή» με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενωση & Εμείς».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στη 1 το μεσημέρι. Για τη συμμετοχή το ΔΣ της ΔΟΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού προγράμματος.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, δηλώνοντας ότι συνεχίζεται ο αγώνας για την προάσπιση του δικαιώματος όλων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σταθερή και μόνιμη δουλειά, ενάντια στην τροπολογία για τους διορισμούς, που ανοίγει τον δρόμο για απόλυση αναπληρωτών, για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με 30.000 μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ