Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Καταγγελία για την επίθεση σε εκπαιδευτικούς στη Σάμο

Ρατσιστικό παραλήρημα με αφορμή την έναρξη λειτουργίας Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων

Την περασμένη Δευτέρα, σε σύσκεψη Συλλόγων Γονέων στη Σάμο με θέμα την έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία, ακούστηκαν κάποιες ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις σε όσους είχαν αντίθετη άποψη.

Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχτηκαν δάσκαλοι και καθηγητές που ζήτησαν να τοποθετηθούν στο ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε βίαια το μικρόφωνο από εκπαιδευτικό - μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, όταν μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν εκεί άρχισε να διαβάζει το ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του σωματείου με τίτλο «Μόρφωση για όλα τα παιδιά», το οποίο τελικά δεν επιτράπηκε να αναγνωστεί. Με γιουχαΐσματα και φωνές έγινε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΕΛΜΕ Σάμου, η οποία με μεγάλη δυσκολία ολοκληρώθηκε.

Με αφορμή τα παραπάνω, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) σημειώνει ότι είχε κάνει πρόταση στο σωματείο να παρευρεθεί στη σύσκεψη και να οργανώσει την υποδοχή των προσφυγόπουλων την πρώτη μέρα φοίτησής τους στα σχολεία, όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί, αλλά η πλειοψηφούσα «Ενωτική Κίνηση» αρνήθηκε την πρόταση αυτή.

«Εμείς θεωρήσαμε σωστό να παρευρεθούμε, γιατί ως εκπαιδευτικούς μάς αφορά άμεσα το ζήτημα», εξηγεί η ΑΣΕ και συνεχίζει: «Η "Ενωτική" φέρει μεγάλη ευθύνη που ως πλειοψηφούσα παράταξη δεν δέχτηκε να υπάρξει παρέμβαση. Αντί λοιπόν να βγει και να καταγγείλει τις επιθέσεις που δέχτηκαν εκπαιδευτικοί, εκδίδει Δελτίο Τύπου - χωρίς καν να προλάβουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ να τοποθετηθούν στην πρότασή τους - ως Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, "αδειάζοντας" έτσι τους συναδέλφους της, κάνοντας λόγο για προσωπικές ή παραταξιακές παρεμβάσεις. Αντί να καταγγείλει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που ακούστηκαν και να προβάλει τις θέσεις του σωματείου, που και η ίδια ως παράταξη έχει ψηφίσει ομόφωνα, σιωπά, δείχνοντας έτσι τη συνενοχή της».

Η ΑΣΕ προσθέτει ότι η στάση αυτή της «Ενωτικής» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και ότι «οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού ενώ «τώρα είναι η ώρα να διαλέξει ο καθένας με ποιους θα πορευθεί και ποιους θα αφήσει!».

Καταγγέλλει απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές και καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιου είδους φωνές και πρακτικές, να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ