ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με δυναμικές κινητοποιήσεις στα μπλόκα ανεβάζουν την αγωνιστική πίεση για τα δίκαια αιτήματά τους

  • Αποκλεισμοί βασικών εθνικών δρόμων χτες
  • Απορρίπτουν τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης

ΚΟΜΒΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

INTIME NEWS

ΚΟΜΒΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Υλοποιώντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση του αγώνα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δίνουν τη μάχη στα μπλόκα προχώρησαν χτες σε πανελλαδικά συντονισμένους αποκλεισμούς βασικών Εθνικών οδών σε όλη τη χώρα.

Οι αποκλεισμοί θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, σε συνδυασμό και με άλλες μορφές δυναμικών κινητοποιήσεων, με στόχο το διαρκές δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η κλιμάκωση αποτελεί επίσης απάντηση στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί την πρόταση για συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών. Χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, απέρριψε αυτήν την πρόταση και επέμεινε στην πρόσκληση που είχε απευθύνει από την περασμένη Δευτέρα για συνάντηση σήμερα, Τετάρτη, την οποία η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είχε χαρακτηρίσει προσχηματική. Μάλιστα, αυτήν τη φορά, είπε πως η συνάντηση θα γίνει μόνο με τον ίδιο και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, υπαναχωρώντας ακόμα και από την προχτεσινή δική του πρόταση που προέβλεπε συμμετοχή και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Σε συνέντευξη Τύπου γι' αυτό το ζήτημα, η οποία δόθηκε χτες το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημείωσε: «Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης που δεν θέλει ουσιαστική συζήτηση επί των αιτημάτων μας και να δώσει λύσεις, αλλά υπεκφεύγει. Επιμένουμε στο αίτημά μας για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων. Καλούμε σε παναγροτικό ξεσηκωμό ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε ικανοποίηση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε θέσει και για τα οποία είμαστε στο δρόμο για ένατη μέρα. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που έστησαν σήμερα νέα μπλόκα και καλούμε όλους τους αγρότες να το καταλάβουν, να το πάρουν απόφαση ότι η δική τους συμμετοχή είναι που θα κρίνει τελικά το τι θα κερδίσουμε απ' αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει την πρώτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και θα πρέπει να δώσει λύσεις».

Μιλώντας στη συνέχεια ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, επισήμανε: «Τώρα φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι προσκλήσεις σε "διάλογο" του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν προσχηματικές. Εμείς είμαστε εδώ και κλιμακώνουμε για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να συζητήσει επί της ουσίας για τα συγκεκριμένα αιτήματά μας και να δώσει λύσεις. Εχουμε και την υπομονή που χρειάζεται και την αγωνιστική διάθεση που απαιτείται».

Συνεχής κλιμάκωση από το Μπλόκο της Νίκαιας

ΚΟΜΒΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ

Eurokinissi

ΚΟΜΒΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ
Στις 4 το απόγευμα χτες, αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας, με δεκάδες τρακτέρ και άλλα αυτοκίνητα, έφτασαν στον κόμβο του Πλατύκαμπου και απέκλεισαν και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, ενώ ταυτόχρονα με τρακτέρ αποκλείστηκε και η πρώτη έξοδος της Εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λάρισα, η οποία και παραμένει κλειστή. Μετά από μιάμιση περίπου ώρα τα τρακτέρ αποχώρησαν από τον κόμβο του Πλατύκαμπου και γύρισαν στο Μπλόκο της Νίκαιας, με τους αγρότες να δηλώνουν πως η πρώτη μέρα της κλιμάκωσης ήταν πολύ πετυχημένη και έπεται ανάλογη συνέχεια.

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο μπλόκο, στην οποία έγινε διεξοδική συζήτηση για τις μορφές που θα πάρει η κλιμάκωση τις επόμενες μέρες. Κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για το πού και πώς θα γίνουν αποκλεισμοί δρόμων, σε συνδυασμό και με άλλες δυναμικές αγωνιστικές ενέργειες μέσα στις πόλεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη νέα συνέλευση του μπλόκου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 μ.μ.

Χτες επίσης, στη Μαγνησία, στο κλείσιμο του ρεύματος κυκλοφορίας προς Αθήνα της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Αθήνας στο ύψος του μπλόκου στο Αερινό προχώρησε από τις 4 το απόγευμα και για περισσότερο από μία ώρα η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου. Εργατικά σωματεία και φορείς της Μαγνησίας βρέθηκαν στο μπλόκο εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Στη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησαν ο Νίκος Αγγελής και ο Δημήτρης Σπαθής, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Αποκλεισμός της Εθνικής στην Κουλούρα - Κινητοποιήσεις σε όλη τη Μακεδονία

ΚΟΜΒΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ - Από τον χτεσινό αποκλεισμό
ΚΟΜΒΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ - Από τον χτεσινό αποκλεισμό
Σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο ύψος της Κουλούρας προχώρησαν, χτες το πρωί, από τις 10 έως τις 11, οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας. Με μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους, αγρότες από τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Γυψοχώρι της Πέλλας ενίσχυσαν το μπλόκο της Κουλούρας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Μετά τη λήξη του αποκλεισμού του δρόμου, οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα της Νάουσας και της Πέλλας, ενώ σήμερα θα επανέλθουν στο μπλόκο της Κουλούρας προκειμένου να προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού (4 - 6 μ.μ.).

Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, οι αγρότες πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην πλατεία του Λαγκαδά. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου. Σήμερα προσανατολίζονται να κινηθούν προς το Δερβένι.

Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παρατάξει από τη Δευτέρα στην αερογέφυρα των Μαλγάρων, πριν από το σταθμό διοδίων, παραπλεύρως του δρόμου με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μαλγάρων.

ΜΠΛΟΚΟ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ
ΜΠΛΟΚΟ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ
Οι αγρότες των Σερρών που παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, χτες πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ εξακολουθούν να εμποδίζουν τη μετακίνησή τους προς το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Στο μπλόκο στο Αντίγονο Αμυνταίου Φλώρινας, στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και αγροτισσών βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ από την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους. Συναντήθηκαν με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμαντούλα Κυριακού, η οποία περιέγραψε τη ζοφερή ζωή της αγρότισσας: Από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωράφι ή στο στάβλο, χωρίς δικαιώματα στην ουσία, χωρίς δομές Υγείας, χωρίς Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών τους, χωρίς πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες. Οι γυναίκες ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στην πάλη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, για μια καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Στην Καστοριά, προγραμματίζεται αποκλεισμός της ΔΟΥ Καστοριάς με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Σε Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο και Πελοπόννησο

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής προχώρησαν σε αποκλεισμό του ρεύματος κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, της Εθνικής οδού Λαμίας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκαν ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Βαγγελιώ Καρκάνη, υποψήφια δήμαρχος Στυλίδας, και ο Γιώργος Δελιχάς, υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας που συμμετέχουν στο μπλόκο που έχει στηθεί μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Χαλίκι, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, απέκλεισαν και χτες το απόγευμα και τα δύο ρεύματα της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου. Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής βρέθηκε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στον Λούρο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε συγκέντρωση που οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στη Γέφυρα της Αρτας και στο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα, στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Για σήμερα το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στις περιοχές Σταυροδρόμι και Δαφνούλα έχουν στήσει τα μπλόκα τους αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου.

Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», στα Βενζινάδικα, στη Νέα Εθνική οδό, στο ύψος του Αιγίου, με κατεύθυνση προς Αθήνα, κλείνοντας για μία περίπου ώρα δύο λωρίδες της Εθνικής οδού. Για σήμερα έχει προγραμματίσει ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά της περιοχής, ενώ και πάλι αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο ίδιο σημείο στις 4 μ.μ.

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο.

Σε Κρήτη και Κέρκυρα

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, όπου καθημερινή είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Επίσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι συγκεντρωμένοι προχωρούν σε καθημερινούς δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, συζητώντας για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και καλώντας σε συμμετοχή στο μπλόκο και συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις.

Τέλος, αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8/2 στις 10.30 π.μ. οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, έξω από το δημαρχείο στη Λ. Αλεξάνδρας (Μαράσλειο), προχωρώντας στο μεταξύ σε συγκεντρώσεις, ομιλίες και συσκέψεις στα χωριά του νησιού με στόχο την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κύμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

Την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις για την επιβίωσή της απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, στήνοντας μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και πλήθος φορέων. Παράλληλα, τα συνδικάτα και οι φορείς καταδικάζουν την πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

Επιπλέον, στηρίζοντας έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων, εκπρόσωποι και μέλη συνδικάτων και φορέων δίνουν καθημερινά το «παρών» στα μπλόκα.

Μέχρι στιγμής μηνύματα αλληλεγγύης στα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς έχουν στείλει μεταξύ άλλων:

Το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Τα Εργατικά Κέντρα: Αρτας, Λάρισας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Λαμίας, Σάμου, Νάουσας, Λέσβου, Αγρινίου, Πειραιά.

Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Λογιστών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Τα Σωματεία: Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας, Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Μεσσηνίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Μετάλλου Εύβοιας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, Οικοδόμων Λήμνου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Λήμνου, Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος ν. Λάρισας, Εργατοϋπαλλήλων Παρασκευής και Συσκευασίας Τροφίμων - Αρτοσκευασμάτων - Ποτών - Ειδών Ζαχαροπλαστικής ν. Χανίων, Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας, Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου και ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Οι Σύλλογοι Συνταξιούχων: ΙΚΑ Τυρνάβου, ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Ν. Λάρισας, Συνταξιούχων Λήμνου, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ν. Θεσσαλονίκης, ΙΚΑ ν. Ιωαννίνων, ΠΕΣ ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που βγαίνουν ξανά στους δρόμους για να αντιπαλέψουν τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν, συμπαραστέκεται με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία των εργαζομένων σε έναν κλάδο με άμεση σύνδεση με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Οπως σημειώνει στο μήνυμά της η Ομοσπονδία, στο στόχαστρο της πάλης των αγροτών «βρίσκονται η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα μέτρα που εφαρμόζουν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων διαρκείας, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αντίπαλοι της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο της, κερδοσκοπούν σε βάρος της αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι τράπεζες που με τα υψηλά επιτόκια και πανωτόκια της "πίνουν το αίμα"».

«Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι», τονίζει η Ομοσπονδία, «έχουμε καθήκον και ευθύνη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους φτωχούς αγρότες, με τους αυτοαπασχολούμενους, με όποιον πλήττεται και βασανίζεται από την πολιτική που μας εξαθλιώνει και γεμίζει τα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών!».

Εκεί που τους χρωστούσε...

Υπουλη επίθεση στους αγωνιζόμενους αγρότες εξαπολύει ο αρμόδιος υπουργός Στ. Αραχωβίτης, κατηγορώντας τους ότι «εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε αποκλεισμούς του διαλόγου». Αν ψάχνει ο υπουργός να βρει υπεύθυνους για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ας κοιταχτεί στον καθρέφτη, μαζί με όλη την κυβέρνηση. Γιατί η δική της πολιτική, σε συνέχεια των προηγούμενων, είναι που βγάζει τους αγρότες στα μπλόκα, όπου δίνουν αγώνα επιβίωσης. Οσο για τη συνάντηση, η ευθύνη ανήκει και πάλι αποκλειστικά στην κυβέρνηση, που επιδιώκει έναν προσχηματικό διάλογο για τις κάμερες και τις φωτογραφίες, απορρίπτοντας το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των αγροτών να παραβρίσκονται σ' αυτήν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, για να απαντήσουν σε ένα προς ένα τα αιτήματα που θέτει το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ας αφήσει, λοιπόν, τα προσχήματα και τις μπαγαποντιές ο υπουργός, για να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Κι αντί να προσπαθεί να τους πάρει και το «βόδι», κατηγορώντας τους για αδιαλλαξία, ας δεσμευτεί τώρα η κυβέρνηση για όσα «χρωστάει» στους αγρότες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ