ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αύριο και μεθαύριο η νέα Σύνοδος Τραμπ - Κιμ

Η διαδικασία «αποπυρηνικοποίησης» αφορά και τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Χερσόνησο, τονίζει η Μόσχα

Από την προηγούμενη συνάντηση των δύο στη Σιγκαπούρη

Copyright 2018 The Associated

Από την προηγούμενη συνάντηση των δύο στη Σιγκαπούρη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.--

Απόπειρες συμβιβασμών σε θέματα που αφορούν όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού και όχι μόνο σηματοδοτεί η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, που θα γίνει αύριο και μεθαύριο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.

Πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, όπου θα συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι έχει αναπτύξει «μια καλή, πολύ καλή σχέση» με τον Κιμ, αλλά και ότι «δεν θέλω να πιέσω κανέναν... αρκεί να μην υπάρχουν (πυραυλικές) δοκιμές». Ακόμα επανέλαβε ότι «ο Πρόεδρος Κιμ αντιλαμβάνεται, ίσως καλύτερα από τον καθένα, πως χωρίς πυρηνικά όπλα η χώρα του θα μπορούσε να γίνει γρήγορα μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο». Τέλος, επέλεξε να αναφερθεί στη «βοήθεια» που έχει προσφέρει το Πεκίνο, λέγοντας ότι «ο Κινέζος Πρόεδρος Σι βοήθησε πολύ, υποστηρίζοντας τις συναντήσεις μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν... Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Κίνα είναι πυρηνικά όπλα μεγάλης κλίμακας στην πόρτα της», τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις που επέβαλαν η Κίνα και η Ρωσία στα σύνορα ήταν πολύ χρήσιμες». Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι η λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση», για την οποία τόσο επιμένει η Ουάσιγκτον, δεν αφορά - τουλάχιστον προς το παρόν - τον περιορισμό της δικής της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και είπε ότι οι συνομιλίες του με τον Κιμ δεν θα αφορούν ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων που εδρεύουν στη Νότια Κορέα και πλησιάζουν τις 30.000.

Στο μεταξύ, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Ρωσία, διαμηνύοντας με κάθε ευκαιρία ότι δεν θα μείνει θεατής αναδιατάξεων που προχωρούν. Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε στο Χο Τσι Μινχ (τη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ) με θέμα «Διεθνής Συνεργασία σε έναν ταραγμένο κόσμο», ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι «η κατάσταση στη βορειοανατολική Ασία δεν είναι εύκολη, κυρίως εξαιτίας των πυρηνικών στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά όσο προχωράει η διασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας, ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Και αναδεικνύοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει συμπρωταγωνιστικό ρόλο στις πολύπλευρες διεργασίες, συνέχισε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό θέμα της Χερσονήσου, όταν ακόμα αυτές συνεχίζονταν. Τώρα έχουν σταματήσει αλλά η δυναμική τους πρέπει να ληφθεί υπόψιν... Ελπίζω ότι αν σημειωθεί πρόοδος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, τότε ο εξαμερής μηχανισμός θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμος...».

Στις εξαμερείς συνομιλίες συμμετείχαν Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και Ιαπωνία, αλλά σταμάτησαν το 2009.

Ακόμα, ο Λαβρόφ επέκρινε ως αναποτελεσματική την «αυστηρά απόλυτη στάση της Ουάσιγκτον» και ισχυρίστηκε ότι «τα τελεσίγραφα δεν θα βγάλουν πουθενά», ότι «αποτέλεσμα θα έχει μόνο μια σταδιακή προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει θετικές ενέργειες ως απάντηση στις θετικές ενέργειες της Πιονγιάνγκ». Ζήτησε ξανά να ξεκινήσει σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και φυσικά δεν παρέλειψε να θέσει το εξής: «Ο όρος "αποπυρηνικοποίηση" είναι ιδιαίτερα ευρύς και θίγει την αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της Κορεατικής Χερσονήσου, κάτι που αφορά (και) τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας...».

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Τα ισχυρά συμφέροντα παρατείνουν το παζάρι

Ο Τραμπ ανακοίνωσε αναβολή των δασμών που σχεδιάζονταν από την 1η Μάρτη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε χτεσινή του ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες μας με την Κίνα για το εμπόριο» και υποστήριξε ότι μετά από τις «πολύ παραγωγικές συνομιλίες» που έγιναν «θα καθυστερήσω την αύξηση στους αμερικανικούς δασμούς που είχαν προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου». Αναφερόμενος σε τομείς στους οποίους σημειώθηκε πρόοδος, ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη γεωργία, τις υπηρεσίες κ.λπ.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κίνας - και ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου - Λιου Χε, στο Λευκό Οίκο, όπου επίσης αναδείχτηκε διάθεση για παράταση του διμερούς παζαριού (που φυσικά δεν αφορά «στενά» τις εμπορικές σχέσεις αλλά είναι ενταγμένο στην ευρύτερη όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων). Μάλιστα, ο Τραμπ ανήγγειλε και συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για «την ολοκλήρωση της συμφωνίας». Ωστόσο, οι δηλώσεις Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Λιου ήταν ενδεικτικές της ρευστότητας: «Μπορώ να πω μόνο ότι οι συνομιλίες πάνε καλά, αλλά θα δούμε τι θα γίνει... Νομίζω ότι μαζί με τον Πρόεδρο Σι θα επεξεργαστούμε τα τελικά σημεία (μιας πιθανής συμφωνίας), ίσως. Και ίσως όχι».

Από τη μεριά της Κίνας, το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» έκανε επίσης λόγο για «σημαντική πρόοδο». Σε εκτενή ανάλυση, το «Σινχουά» αναφέρει ότι «ο τελευταίος γύρος συνομιλιών δείχνει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες που απαιτούν περισσότερο χρόνο για να εξαλειφθούν». Χαρακτηρίζει κρίσιμες και καθοριστικές τις «μελλοντικές ενέργειες» των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και αναδεικνύοντας ότι το παζάρι είναι ευρύτερο και σκληρό, προσθέτει: «Κάθε αμοιβαία επωφελής πρόοδος έγκειται στην ικανότητα και των δύο πλευρών να διατηρήσουν την εμπλοκή τους σε ισότιμη βάση. Παρά το ότι έχουν δύσκολα ζητήματα να λύσουν στο μέλλον, οι δυο πλευρές δεν έχουν καλύτερη επιλογή από το να εργαστούν από κοινού για το συμφέρον τους και το συμφέρον όλου του κόσμου. Στις προσπάθειές τους να συμφωνήσουν, η καλύτερη συμβολή για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να εργαστούν για τα καλύτερα αποτελέσματα ενώ προετοιμάζονται (και) για το χειρότερο σενάριο. Η Κίνα αντιμετωπίζει τις εμπορικές διαμάχες ως προκλήσεις και (παράλληλα ως) ευκαιρίες. Για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών της στόχων, η Κίνα χρειάζεται να διασφαλίσει τα βασικά της συμφέροντα και την ίδια στιγμή να προωθήσει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις».

Να σημειωθεί ότι ο Λιου μετέφερε στον Τραμπ προσωπικό μήνυμα του Κινέζου Προέδρου Σι, στο οποίο αναφέρεται: «Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους και θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να συναντηθούμε στη μέση του δρόμου και να πετύχουμε μια συμφωνία προς όφελος και των δύο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο της Ρώμης, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες, οι οποίοι εγκρίθηκαν με βιασύνη πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, μπορεί να λειτουργούν σε περιόδους ανάπτυξης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έντονη επιβράδυνση της οικονομίας... Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αναθεωρηθούν, διότι δεν επιτρέπουν να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της όλης οικονομικής κατάστασης».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται ξανά γύρω από την «ειρήνευση στο Αφγανιστάν», ενόψει και των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα τον Ιούλη. Χτες αναμενόταν να ξεκινήσει νέα συνάντηση αντιπροσωπείας των «Ταλιμπάν» με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την Παρασκευή έγινε συνάντηση των ειδικών απεσταλμένων ΗΠΑ και Ρωσίας, στη ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα. Δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη βορειοανατολική Ινδία (κρατίδιο Ασαμ), μετά από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ. Αντίστοιχο περιστατικό με πάνω από 100 θύματα είχε σημειωθεί και πριν από ένα 15ήμερο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Νιγηρία κατά τη διάρκεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες έδειχναν να προηγείται ο 76χρονος Πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι και να ακολουθεί ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο 72χρονος εκατομμυριούχος Ατίκου Αμπουμπακάρ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Σχέδιο Εργατικών για νέο δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι εντεινόμενες ενδοαστικές κόντρες, οι συγκρούσεις συμφερόντων και η ρευστότητα που προκαλεί στην καπιταλιστική οικονομία της Βρετανίας η αβεβαιότητα για το Brexit ανάγκασαν τους Εργατικούς του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν να αλλάξουν πολιτική στάση και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Βρετανικά ΜΜΕ («Independent», «The Guardian» κ.ά.) μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας πως το Εργατικό Κόμμα θα φέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων τροπολογία με στόχο τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit (το πρώτο διεξήχθη τον Ιούνη του 2016). Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο Κόρμπιν θα καλέσει στελέχη του κόμματος να υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση «ώστε να αποτραπεί η επιζήμια προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης για αποχώρηση από την ΕΕ». Η αλλαγή στάσης του Κόρμπιν, που έως τώρα ήταν αντίθετος με τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις πρόσφατες παραιτήσεις και αποχωρήσεις 9 βουλευτών από το κόμμα του και τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος. Δεν αποσαφηνίστηκε ωστόσο άμεσα εάν η πρόταση των Εργατικών για δημοψήφισμα αφορά το σχέδιο συμφωνίας που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, το Νοέμβρη στις Βρυξέλλες με άλλους ηγέτες της ΕΕ ή αφορά μία προσπάθεια «να μηδενιστεί το κοντέρ» των έως τώρα διαπραγματεύσεων και να βρεθεί για δεύτερη φορά ο βρετανικός λαός στο «δίλημμα» της παραμονής ή αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπροσθέτως, πληροφορίες του βρετανικού δικτύου «Sky News», που επικαλείται υπουργούς της κυβέρνησης, ανέφεραν πως βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης θα ζητήσουν την αναβολή του Brexit αλλά και την αποτροπή του ενδεχομένου αποχώρησης από την ΕΕ δίχως συμφωνία, εάν η πρωθυπουργός δεν εξασφαλίσει έγκριση του σχεδίου συμφωνίας που έχει κάνει με την ΕΕ από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τις 13 Μάρτη.

ΚΟΥΒΑ
Στο 81,53% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Με τη συμμετοχή να φτάνει στο 81,53% δύο ώρες πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κούβα το δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος. Οπως ανακοινώθηκε, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, έως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 7.524.318 ψηφοφόροι, κατά 3% περισσότεροι από την αντίστοιχη ώρα για τις γενικές εκλογές τον Μάρτη του 2018. Τα τελικά αποτελέσματα της συνολικής καταμέτρησης αναμένονταν τις επόμενες ώρες. Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος συζητήθηκε μέσα στο λαό από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 15 Νοέμβρη και άλλαξε κατά το 60% με τροποποιήσεις, διορθώσεις και προσθήκες.

Το νέο Σύνταγμα, όπως δηλώνεται, είναι η απαραίτητη εναρμόνιση με τις πρόσφατες αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας για τις «Κατευθυντήριες γραμμές της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής», της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης και του 7ου Συνεδρίου, όπου προωθείται το λεγόμενο «άνοιγμα στην οικονομία της αγοράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ