ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Η διαφθορά στον αθλητισμό συνδέεται με την εμπορευματοποίηση

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής είναι συνδεδεμένα με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, που οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους το οποίο είναι η αιτία για τη γέννηση και την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων, σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις».

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι στον καπιταλισμό ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα που κερδίζουν από αυτόν. Ειδικά το ποδόσφαιρο, πρόσθεσε, είναι πεδίο διαπλοκής και σκανδάλων. Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για τις ΠΑΕ: Να περάσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και να ελέγχονται ως ανώνυμες εταιρείες, να καταβάλλουν τα χρέη τους στο Δημόσιο, να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς αδειοδότησης και να αποσυρθούν οι ελληνικές ομάδες από το στοίχημα.

Ειδικά για το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως δεν ασχολείται με την ανάπτυξη του αθλητισμού στη γειτονιά και στο σχολείο, ούτε με τις δομές που είναι αναγκαίες για τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, που αποτελεί ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για τη συμμετοχή των στοιχηματικών εταιρειών στη μετοχική σύνθεση των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, και ότι βάσει αυτού ο ΟΠΑΠ θα είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος στα στοιχήματα ιπποδρομιών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Πρόκριση - θρίλερ για τον ΠΑΟΚ

Ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ και ο Αστέρας Τρίπολης ακολούθησαν την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αποκλείοντας Πανιώνιο και Εργοτέλη αντίστοιχα, στους χτεσινούς επαναληπτικούς αγώνες της προημιτελικής φάσης.

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ «φλέρταρε» με τον αποκλεισμό αλλά πήρε την πρόκριση, νικώντας 4-2 τον Πανιώνιο στην παράταση και ανατρέποντας την ήττα 2-1 που είχε υποστεί στη Νέα Σμύρνη. Η ρεβάνς είχε συναρπαστική εξέλιξη αλλά και ένταση στο φινάλε. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν (Μπίσεσβαρ 32'), αλλά οι «κυανέρυθροι» ισοφάρισαν άμεσα (Ντουρμισάι 33'). Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ πίεσε και τελικά λυτρώθηκε στο 82', όταν ο Σβιντέρσκι έκανε το 2-1 και ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί ο Πανιώνιος νωρίς (94') ισοφάρισε σε 2-2 με τον Καμαρά και βρέθηκε πολύ κοντά στην πρόκριση. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» όμως πέτυχε δύο γκολ στα τελευταία τρία λεπτά της παράτασης. Αρχικά ο Ακπομ έκανε το 3-2 στο 117' και στο 119' υποδείχθηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Βιεϊρίνια, στέλνοντας την ομάδα του στα ημιτελικά. Την απόφαση για τον καταλογισμό του πέναλτι αμφισβήτησε έντονα ο Πανιώνιος. Μάλιστα αρνήθηκε να αγωνιστεί στο υπόλοιπο του αγώνα και οι παίκτες του δεν έκαναν σέντρα.

Στον άλλο επαναληπτικό ημιτελικό της ημέρας, στην Τρίπολη, ο Αστέρας νίκησε ξανά τον Εργοτέλη, αυτή τη φορά με σκορ 4-1, και σε συνδυασμό με το 0-1 της Κρήτης προκρίθηκε στους «4». Η πρόκριση των Αρκάδων ήταν λιγότερο εύκολη απ' ό,τι μαρτυρά το τελικό σκορ της ρεβάνς, καθώς μέχρι και λίγο πριν το τέλος το σκορ ήταν 1-1 (Μπασιάνος 9' - Ιατρούδης 72') και ο Εργοτέλης είχε βάσιμες ελπίδες. Στο 79' όμως ο Αραβίδης με καθοριστικό γκολ έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους, ενώ στα τελευταία λεπτά Καλτάς (89') και Φερνάντεθ (93') «καθάρισαν» για τον Αστέρα.

Σήμερα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» αναδεικνύεται η τέταρτη ομάδα των ημιτελικών, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί τη Λαμία (19.30 - Cosmote Sport 1) στη ρεβάνς του μεταξύ τους 3-3 του πρώτου αγώνα.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ - ΠΑΟ
Kρίνονται οι ελπίδες

Χωρίς κανένα περιθώριο απώλειας στην προσπάθειά του για μια θέση στην πρώτη οκτάδα της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται απόψε στη Λας Πάλμας με αντίπαλο την Γκραν Κανάρια για την 24η αγωνιστική (22.00 - Novasports 1).

Στη 12η θέση της βαθμολογίας με απολογισμό 10 νίκες και 13 ήττες, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο πλέον κομβικό σημείο για το κυνήγι της πρόκρισης. Ουσιαστικά η αποψινή αναμέτρηση και αυτή που ακολουθεί, επίσης εκτός έδρας, με αντίπαλο την Νταρουσάφακα, θα καθορίσουν το μέλλον του στη διοργάνωση. Σύμφωνα με τον τεχνικό των «πρασίνων», Ρικ Πιτίνο, ήρθε η ώρα για τους παίκτες του να αλλάξουν τη δυσαναλογία στις εμφανίσεις εντός και εκτός έδρας.

Για τον Παναθηναϊκό, εκτός των γνωστών απόντων (Παππάς, Λοτζέσκι) θα λείψει και ο Ντεσόν Τόμας που πάσχει από ίωση.

  • Αλλοι αγώνες της βραδιάς: Χίμκι - Αρμάνι (19.00 - Novasports 2), Φενερμπαχτσέ - Εφές (19.45 - Novasports 4), Μακάμπι Τελ Αβίβ - Νταρουσάφακα (21.05 - Novasports 3), Μπασκόνια - Ζαλγκίρις Κάουνας (21.30 - Novasports 2).
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Ο Δανός Γιάκομπ στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ

Ο Δανός Κέλε Γιάκομπ ορίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να διευθύνει το ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Στο έτερο ντέρμπι της αγωνιστικής, μεταξύ Αρη και ΑΕΚ, διαιτητής ορίστηκε ο Διαμαντόπουλος του συνδέσμου Αρκαδίας.

Οι διαιτητές στους υπόλοιπους αγώνες: ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη: Γρατσάνης (Τρικάλων). ΟΦΗ - ΑΕΛ: Ευαγγέλου (Αθηνών). Ατρόμητος - Πανιώνιος: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας). Λεβαδειακός - Λαμία: Τάσης (Ηπείρου). Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός: Κομίνης (Θεσπρωτίας). Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός: Σέζος (Κιλκίς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ