ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποίηση την Παρασκευή με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας

Στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια

Κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, οργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ) οργανώνουν κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., μπροστά στην 3η - 4η ΥΠΕ, στην Αριστοτέλους.

«Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

«Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», προσθέτει η ΟΓΕ.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Κοινή πρωτοβουλία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Αναπληρωτριών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Νίκος Πλουμπίδης» και Παλαιού Φαλήρου.

Επιπλέον, σε μια κοινή πρωτοβουλία με την ΟΓΕ, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 28/3, στις 2 μ.μ., για τα προβλήματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Οπως εξηγούν, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν «την αλλαγή του τόπου διαβίωσης κάθε χρόνο», το νοίκι και τα έξοδα για τα οποία δεν αρκεί ο πενιχρός μισθός τους, αλλά και μια σειρά διακρίσεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Εκδήλωση για τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα

Εκδήλωση με θέμα τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα, τις επιπτώσεις της δουλειάς στον οργανισμό και την υγεία τους, αλλά και τη μητρότητα οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 7/3, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β).

Στη Λάρισα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) οργανώνει την Πέμπτη 7/3, στις 7 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο, εκδήλωση με τίτλο: «Οι δικές μας ανάγκες δεν χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων. Το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού».

Ανακοίνωση από την ΠΑΣΕΒΕ

Στις αυτοαπασχολούμενες που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν «στις ατελείωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις» και να συνδυάσουν «ατελείωτες ώρες εργασίας και μητρότητα», απευθύνεται η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

«Η δική σου συμμετοχή στα σωματεία και τη συλλογική δράση μπορεί να δώσει νέα ώθηση, νέα δυναμική στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί επίσης τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες «να ενθαρρύνουν έμπρακτα τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, για κοινωνικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης της οικογένειας».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Επιτυχημένη ημερίδα για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ

Από την ημερίδα που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Από την ημερίδα που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωρά σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Αμεση αντικατάσταση του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού. Αμεση συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου. Αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ανανέωση του εξοπλισμού τους. Να λειτουργήσουν άμεσα οι δημόσιες Μονάδες Αποκατάστασης της 6ης ΥΠΕ.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με θέμα «Υπερασπιζόμαστε την Υγεία του λαού, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες», με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων σωματείων, συλλόγων και φορέων.

Την εισηγητική ομιλία εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου έκανε ο Σωτήρης Παρίσης, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΠ.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν οι: Τάσος Γιακουμής, γενικός γιατρός και μέλος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Ιουλία Συροκώστα, παθολόγος - λοιμωξιολόγος στο ΠΓΝΠ, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (παράρτημα Αχαΐας) και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης (Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού). Κώστας Δραγώτης, χειρούργος, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγίου Αντρέα, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑ. Αποστόλης Αθανασόπουλος, φυσικοθεραπευτής, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ελένη Λάττα, γενική γιατρός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας. Παναγιώτης Αθανασιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Πάτρας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Αντώνης Ντάσιος, φυσικοθεραπευτής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Χρήστος Δάβουλος, ειδικευόμενος Παθολογίας στο ΠΓΝΠ, μέλος της ΕΙΝΑ. Νίκος Σαράντης, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας. Γιώργος Πατριαρχέας, ακτινολόγος, Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για την ημερίδα του ΕΚΠ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Δυναμικό μηχανοκίνητο συλλαλητήριο στη Ζάκυνθο

Στο μεταξύ, δυναμικό μηχανοκίνητο συλλαλητήριο για την Υγεία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ύστερα από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.

Η πορεία σε όλο το νησί είχε σκοπό να φτάσουν σε όλους το μήνυμα και τα αιτήματα για δημόσια και δωρεάν Υγεία σε ασφαλές και σύγχρονο νοσοκομείο. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση στην επαναλειτουργία της Παιδιατρικής, στη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και στη στελεχική στήριξη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.

Το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει τον αγώνα του με τη συλλογή υπογραφών σε κείμενο που θα επιδοθεί στον υπουργό Υγείας και στα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Συγκέντρωση στα Δίκαια Εβρου

Παντριγωνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 11 π.μ., μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα στα Δίκαια Εβρου, ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δικαίων, αποφάσισαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι σύλλογοι της περιοχής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας - Δικαίων, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα.

Οι φορείς της περιοχής απευθύνουν κάλεσμα στους κατοίκους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση και να διεκδικήσουν: Στελέχωση του ΚΥ Δικαίων με το απαραίτητο προσωπικό. Λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στα Δίκαια, για τις ανάγκες των κατοίκων του Τριγώνου. Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

«ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις

Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις και περιοδεία στην κλινική του «Ιατρικού Κέντρου» στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία του «Ιατρικού Κέντρου», ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ιδιωτική Υγεία, ανακοίνωσε τις απολύσεις 50 εργαζομένων στην κλινική στο Μαρούσι, προαναγγέλλοντας πέρασμα των υπηρεσιών σίτισης σε εργολαβική εταιρεία.

Την Πέμπτη 7/3 θα συνεδριάσει το ΔΣ του κλαδικού Σωματείου, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την κλιμάκωση της πάλης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εκδικάζεται η έφεση ενάντια στην αδιανόητη ποινή

Σήμερα Τρίτη, εκδικάζεται η έφεση της καταδικασμένης σε 8 χρόνια φυλάκιση καθαρίστριας, εργαζόμενης στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μητέρας 13 παιδιών. Η καθαρίστρια καταδικάστηκε επειδή προκειμένου να εργαστεί και να ζήσει την οικογένειά της, στην αίτηση πρόσληψης που υπέβαλε το 2001, άλλαξε τη χρονολογία αποφοίτησής της από το Δημοτικό κατά ένα χρόνο!

Σημειώνεται ότι η 50χρονη πολύτεκνη μητέρα, μετά από έλεγχο που έγινε το 2015, οδηγήθηκε σε δίκη και το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, για το «μέγα έγκλημα» που διέπραξε, της επέβαλε την παραπάνω απαράδεκτη ποινή. Η εργαζόμενη δικάστηκε ερήμην, καθώς παρότι αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα και της είχε τοποθετηθεί απινιδωτής, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά της για αναβολή. Σημειώνεται ότι από τα 13 παιδιά της εργαζόμενης, τα τέσσερα είναι ανήλικα, ενώ από τα εννέα ενήλικα τα οκτώ είναι άνεργα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ