ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Λύκειο και την πρόσβαση

Σε μαθητές της Γκράβας μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Στο νέο σύστημα της Γ' Λυκείου και της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αναμένεται να ανακοινώσει αυτές τις μέρες ο υπουργός Παιδείας, αλλά και σε άλλα θέματα των σχολείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης σε μαθητές της Γκράβας, στο σχολικό συγκρότημα. Εκεί παραβρέθηκαν επίσης ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι Αθήνας Γεωργία Αγίλαρα και Ελπίδα Νασιοπούλου.

Τονίζοντας ότι «αυτή η πολιτική, απ' όπου κι αν την πιάσεις, στο κέντρο της έχει το πώς θα αφαιρέσει δικαιώματα, εκπαιδευτικά, μορφωτικά, οικονομικά του λαού μας και της νεολαίας», ο Ν. Σοφιανός σημείωσε:

«Απ' ό,τι φαίνεται, 95.000 μαθητές της Β' Λυκείου γίνονται όμηροι αυτής της κυβέρνησης, θα εξεταστούν με ένα άλλο σύστημα. Στον αέρα είναι επίσης και το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ για να έχουν 10% εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο παλιό ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά. Γνωρίζουμε ότι οι μαθητές με τα 15μελή τους, με τα Συντονιστικά, οργανώνουν τη Δευτέρα κινητοποίηση. Στηρίζουμε αυτήν την κινητοποίηση και απαιτούμε και ως Κόμμα να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, να μη γίνει αυτός ο εκβιασμός, αυτή η ομηρία απέναντι στους μαθητές των Λυκείων της χώρας μας. Και ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύσει η ειδική ποσόστωση για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στα υπόλοιπα ΤΕΙ όλης της χώρας.

Τώρα, είναι άσχετες οι δημοτικές εκλογές με αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε στο σχολείο, όσον αφορά τις γνώσεις, την προοπτική, την εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο, την ανεργία, την ανέχεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια...; Εχουν σχέση. Αυτή η πολιτική "πάει πακέτο". Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι υποψήφιοι δήμαρχοι κομμάτων, δεν είναι κάποιες "χαρισματικές προσωπικότητες", κάποιοι "ωραίοι τύποι" που ήρθαν να πουν εκθέσεις ιδεών για την Αθήνα, οι οποίοι μιλούν για "οράματα", για "σχέδια" που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ο δήμος της Αθήνας διαχειρίζεται τα σχολικά κτίρια. Κατάργησε όμως τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα πάνω από 300 σχολικά συγκροτήματα να μην έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης. Γι' αυτό υπάρχουν σάπια σώματα καλοριφέρ και στο 21ο και στο 40ό ΓΕΛ, που πριν έναν μήνα ήμουν εδώ και τα είχαμε επιθεωρήσει... Γι' αυτό υπάρχουν και τα προβλήματα στο σύστημα συνολικότερα θέρμανσης ενός σχολικού συγκροτήματος που έχει χτιστεί το 1967 και το οποίο ουσιαστικά δεν συντηρείται γιατί τα χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές, τις επιτροπές δηλαδή οι οποίες διαχειρίζονται τα λειτουργικά των σχολείων, τα έχει μειώσει αυτή η κυβέρνηση 50%. Τα υπόλοιπα τα τσοντάρουν οι οικογένειες από την τσέπη τους.

Εμείς λέμε ότι ο μαθητής και η οικογένειά του δεν πρέπει να δίνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του στο δημόσιο σχολείο. Είναι ένα αίτημα που μπορεί να γίνει πράξη μέσα από τη δική σας παρέμβαση, μέσα από τη δική σας πίεση, γιατί τα προβλήματα αν δεν τα αντιμετωπίζουμε δυναμικά, αν δεν απαιτήσουμε, αν δε διεκδικήσετε μαζί με τους γονείς σας, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, αυτοί που κυβερνούν είτε τον δήμο είτε το κράτος, δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για τις δικές σας ανάγκες».

ΣΥΡΟΣ
Μεγάλες οι ελλείψεις και τα προβλήματα σε υπηρεσίες του νησιού

Τριήμερη περιοδεία πραγματοποιεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γ. Ντουνιαδάκης

Από τη συνάντηση με το ΔΣ των Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου
Από τη συνάντηση με το ΔΣ των Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου
Σήμερα Πέμπτη ολοκληρώνεται η τριήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στη Σύρο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Ντουνιαδάκης. Στο πλαίσιο της περιοδείας, επισκέπτεται μια σειρά από εργασιακούς χώρους και έχει συναντήσεις με φορείς και υπηρεσίες του νησιού.

Την Τρίτη, πρώτη μέρα της επίσκεψης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Νικόλα Καΐλη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Σύρου - Ερμούπολης, και τον Παύλο Χρυσαφίδη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, βρέθηκε στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία και στην υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου. Στην Πυροσβεστική, το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, αρχιπύραρχο Σπυρίδωνα Πέτρου, με τον οποίο συζητήθηκαν το σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, η υποστελέχωσή της, τόσο στη Σύρο όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας, οι δυσκολίες που ανακύπτουν λόγω της νησιωτικότητας και ζητήματα ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου (κατάσταση οχημάτων, επάρκεια των κλιμακίων στα νησιά κ.λπ.).

Ο Γ. Ντουνιαδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ, με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και με Ερωτήσεις στη Βουλή, ώστε να αναδείξει το ζήτημα της πυροπροστασίας στη χώρα, τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αντιπυρική προστασία λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Ξεκαθάρισε πως η ευθύνη για τη φύλαξη και πυρόσβεση ανήκει στο κράτος, που πρέπει να τις τηρεί, και δεν μπορεί να μετατίθεται σε διάφορες εθελοντικές ομάδες - είναι μέρος της ευθύνης αυτής της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, όπου είχε συναντήσεις με τον νέο γενικό αστυνομικό διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, ταξίαρχο Ι. Κανακουσάκη, και με τον νέο αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων, Γ. Βαμβουκά. Επίσης, με τους εκπροσώπους της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και της Ενωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Ι. Δαμιανό και Π. Βασιλάκη. Κατά τις συναντήσεις αυτές θίχτηκαν - όπως και στην περίπτωση της Πυροσβεστικής - τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού, της υποχρηματοδότησης κ.ά. τα οποία δυσκολεύουν το έργο της Υπηρεσίας στην προστασία του πολίτη. Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδείχθηκε ότι οι αστυνομικοί προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από λαϊκές οικογένειες, ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τα συμφέροντα των οικογενειών τους, του ελληνικού λαού, και γι' αυτό θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα του στους αγώνες του και όχι απέναντί του.

Τελευταίος σταθμός ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, όπου ο Γ. Ντουνιαδάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, με εργαζόμενους καθώς και με τον Π. Πολυχρονάκη, ασκούντα καθήκοντα συντονιστή ΑΔ Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν η πλειοψηφία των ζητημάτων που αφορούν την Υπηρεσία, όπως η υποστελέχωση, τα ανύπαρκτα οργανογράμματα, η πιθανότητα κατάργησης της υπηρεσίας, η νησιωτικότητα, η μεταφορά σε ιδιώτες μιας σειράς υπηρεσιών κ.ά. Ο Γ. Ντουνιαδάκης έκανε λόγο για εικόνα εγκατάλειψης σε όλα τα επίπεδα την οποία παρατηρεί επισκεπτόμενος χώρους εργασίας και υπηρεσίες στα νησιά της Περιφέρειας, όπως στην Υγεία, στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νησιώτες, με την υποστελέχωση, στις μεταφορές κ.λπ.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Είναι οπισθοδρόμηση οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν λιγότερα δικαιώματα

Σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία περιόδευσε η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε εργαζόμενους της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας MSC στον Πειραιά μίλησε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πρόκειται για εργαζόμενους ενός κλάδου που, όπως ανέδειξε η Δ. Μανωλάκου, ουσιαστικά δεν γνώρισε κρίση τα τελευταία χρόνια, κι όμως οι ίδιοι είδαν τους μισθούς τους είτε να παραμένουν καθηλωμένοι, είτε ακόμα και να πέφτουν και την εντατικοποίηση να μεγαλώνει.

Η υποψήφια του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν κριτήριο ψήφου την ίδια τους την πείρα και να κλείσουν τα αυτιά στην κάλπικη αντιπαράθεση και τις αυταπάτες που καλλιεργούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Αλλωστε, όπως είπε, όλοι τους έχουν συμφωνήσει στο τρίτο και στα προηγούμενα μνημόνια, που παραμένουν σε ισχύ και καθορίζουν τη ζωή των εργαζομένων, «γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω την κατάστασή τους. Πλέον - υπογράμμισε - εν έτει 2019, με τέτοια αύξηση της παραγωγικότητας, οι νέοι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με λιγότερα δικαιώματα από τους προγόνους τους. Να ζήσουν με τα 4ωρα και τα 5ωρα, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Αυτό δεν είναι πρόοδος, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οπισθοδρόμηση».

Ενημέρωσε επίσης τους εργαζόμενους ότι μετά και τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, παραμένουν σε ισχύ όλες οι διατάξεις που δίνουν προκλητικά προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως οι φοροαπαλλαγές. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ για την άρση της απαγόρευσης μονιμοποίησης συμβασιούχων». Ανέδειξε επίσης ότι το 2019 ο λαός θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για επιπλέον φόρους 1 δισ., ενώ από το 2020 πέφτει το αφορολόγητο. «Οταν οι μισθοί στην καλύτερη περίπτωση μένουν παγωμένοι και μεγαλώνει η φοροκαταιγίδα, οι εργαζόμενοι φτωχαίνουν, και σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, όπως και για τα "κίνητρα", δηλαδή το ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα και τα έργα που κάνουν οι δημοτικές αρχές των κομμάτων του κεφαλαίου δεν είναι για τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν ιεραρχούν υποδομές, όπως συγκοινωνίες, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά. που θα ανακουφίσουν το λαό, αλλά έργα που ευνοούν την κερδοφορία των ομίλων.

Αρα αυτή η πολιτική ευνοεί τους πλουσιότερους αδικώντας τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Γι' αυτό πρέπει να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους στις κάλπες. Σας καλούμε να ψηφίσετε με βάση τα δικά σας συμφέροντα. Να στηρίξετε το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση", τη μόνη δύναμη που αναδεικνύει τα προβλήματα των εργαζομένων και μάχεται για το δίκιο τους, οργανώνει την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ