ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Μπίζνες με το Ισραήλ προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο εποικισμός «Γκίλο», στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, σε γη που έχει καταπατηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις
Ο εποικισμός «Γκίλο», στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, σε γη που έχει καταπατηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις
Ολοένα και στενότερες γίνονται οι σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Ισραήλ και δεν αφορούν μόνο ενεργειακές συμμαχίες με στόχο την εκμετάλλευση κοιτασμάτων και αγωγών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφορούν και μεγαλεπήβολα σχέδια για μπίζνες με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, που στραγγαλίζουν το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε μια ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα. Χαρακτηριστική η προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών ΣΤΑ.ΣΥ. και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ να συμμετάσχουν στο έργο κατασκευής και συντήρησης της «Πράσινης γραμμής» του τραμ της Ιερουσαλήμ, που σχεδιάζεται να συνδέσει εβραϊκούς εποικισμούς («Gilo», «Pisgat Zeev», «Neve Yaakov») εμβαθύνοντας και σκληραίνοντας την κατοχή σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Η προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο έργο, σε κοινοπραξία με την ισραηλινή «Pangea Israel Projects», την κινεζική «China Railway Engeering Group» και την αμερικανική «IDT Telecom» προωθείται εδώ και περίπου δύο χρόνια. Η αρχή είχε γίνει σε ένα άλλο έργο, που αφορούσε επέκταση γραμμής του τραμ του Τελ Αβίβ, τον Ιούλη του 2017, όταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, επισκέφθηκε το Ισραήλ συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Ι. Μυλόπουλο, για να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Αντίδραση της παλαιστινιακής πρεσβείας

Οι προσπάθειες των ΣΤΑ.ΣΥ. και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ να συμμετάσχουν στο έργο της «Πράσινης γραμμής» του τραμ της Ιερουσαλήμ προκάλεσαν πρόσφατα την αντίδραση της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς η υπόθεση βρίσκεται πια στο στάδιο επιλογής των υποψήφιων εταιρειών.

Σε δήλωσή του ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη εποικιστική δραστηριότητα των κατοχικών αρχών στα Παλαιστινιακά εδάφη επισημαίνοντας «τις επικίνδυνες συνέπειες αυτής της πολιτικής για την ειρηνευτική διαδικασία και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών». Τονίζει πως η σχεδιαζόμενη «Πράσινη γραμμή» του τραμ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ «εντάσσεται στο πλαίσιο αποικιοκρατικής εποικιστικής πολιτικής» αφού επιδιώκεται μέσω αυτής να συνδεθεί η κατεχόμενη Ιερουσαλήμ με τους εβραϊκούς εποικισμούς στην υπόλοιπη Δυτική Οχθη. «Οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό το έργο, όπως και σε κάθε άλλο έργο ενίσχυσης της υποδομής των Ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταχωρηθούν στον σχετικό κατάλογο του ΟΗΕ, με νομικές και δικαστικές συνέπειες, καθώς και μελλοντική χρηματική αποζημίωση των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης εκφράζει, τέλος, την πεποίθηση ότι «τελικά οι ελληνικές εταιρείες δεν θα συμπράξουν στην εδραίωση και ενίσχυση του ισραηλινού εποικισμού των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών στηρίζοντας το ισραηλινό αποικιοκρατικό απαρτχάιντ».

«Ελεγχόμενα από το Ισραήλ» βαφτίζουν οι ΗΠΑ τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Προεκλογικό «δώρο» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 9 Απρίλη χαρακτήρισαν χτες αρκετές ισραηλινές εφημερίδες την αλλαγή φρασεολογίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς στην τελευταία έκθεσή του για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στο Ισραήλ για πρώτη φορά αναφέρονται τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν ως «εδάφη υπό ισραηλινή κυριαρχία».

Στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκαν ότι δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής η αντικατάσταση της λέξης «κατεχόμενα» από τη φράση «ελεγχόμενα από το Ισραήλ». Ωστόσο, πληροφορίες ισραηλινών εφημερίδων ανέφεραν πως είναι ένα συμβολικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, που επιτεύχθηκε έπειτα από προσπάθειες του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε άλλο τμήμα της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, επίσης δεν αναφέρονται πουθενά οι όροι «κατεχόμενα» ή «υπό κατοχή» εδάφη. Η «στροφή» στη φρασεολογία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε γίνει από πέρσι, καθώς στην τότε έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα το κεφάλαιο που αναφερόταν στο «Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη» είχε αλλάξει σε «Ισραήλ, Γκολάν, Δυτική Οχθη και Γάζα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της βδομάδας είχε ξεναγηθεί στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Ο Γκρέιαμ μάλιστα είχε παραδεχθεί πως εργάζεται ώστε οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει σημαντικές ποσότητες νερού, κοιτάσματα υδρογονανθράκων και στρατηγική σημασία καθώς εξασφαλίζει «θέα» σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Εξι Ημερών, το 1967. Η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Από τεχνική άποψη, το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973. Στη γραμμή της κατάπαυσης του πυρός επικρατούσε για καιρό σχετική ηρεμία, κατάσταση που μεταβλήθηκε άρδην αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, το 2011.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Ξέπλυμα» του Μουσολίνι από τον Ταγιάνι

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος μιλώντας προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό για το καθεστώς Μουσολίνι είπε: «Μπορεί να μη συμμεριζόμαστε τη μέθοδό του (...) Ομως πρέπει να είμαστε τίμιοι, ο Μουσολίνι έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας... Γενικά δεν θεωρώ θετική την κυβερνητική δράση του. Ομως, υπάρχουν πράγματα που έγιναν».

Με δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «καταγγέλλει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις νοσταλγίας του φασίστα Μουσολίνι, από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, αντιπρόεδρο του κόμματος του Μπερλουσκόνι και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τέτοιες δηλώσεις, που δεν γίνονται για πρώτη φορά, κινούνται στο πλαίσιο της συστηματικής παραχάραξης της Ιστορίας και αποκαλύπτουν την αντιδραστικότητα τόσο της ίδιας της ΕΕ όσο και του πολιτικού της προσωπικού».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλες πλευρές, υποχρεώνοντας τον Ταγιάνι να «τα μαζέψει», δηλώνοντας «πεπεισμένος αντιφασίστας» και ζητώντας «συγγνώμη απ' όλους αυτούς που μπορεί να προσβλήθηκαν απ' αυτό που είπα».

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια «τριβών» για «S-400» και «F-35»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι «επιπλήξεις» των ΗΠΑ προς την Τουρκία, για την απόφαση της δεύτερης να αγοράσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-400», απόφαση που συνδέεται με ευρύτερες αλλαγές σε γεωπολιτικές συμμαχίες και αντιθέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι στο ζήτημα επανήλθε μέσα σε λίγες μέρες ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, συνδέοντας τη ρωσο-τουρκική συμφωνία για τους «S-400» με την αμερικανο-τουρκική συνεργασία για τα αμερικανικά αεροπλάνα «F-35», η οποία αφορά και την παραγωγή τους (τουρκικές βιομηχανίες κατασκευάζουν εξαρτήματα των «F-35», ενώ εκκρεμεί η παράδοση τέτοιων αεροπλάνων που η Αγκυρα έχει παραγγείλει). «Δεν θα πρέπει να παραχωρήσουμε τα "F-35" (σ.σ. στους Τούρκους) εάν υπάρχει έστω και ένα "S-400" στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Σκαπαρότι, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής. Πάντως, ο Σκαπαρότι αναγνώρισε ότι «πρόθεσή μας είναι (σ.σ. οι Τούρκοι) να παραμείνουν ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στο μέλλον».

Στην ίδια Επιτροπή παραβρέθηκε και η αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Κάθριν Γουιλμπάργκερ, η οποία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τα συστήματα «Patriot» στην Τουρκία, μόνο εάν η Αγκυρα δεσμευτεί να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών «S-400».

Επίσης, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, υπενθύμισε ότι «όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος (Μάικ Πενς) στο Μόναχο "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας"». Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως η «απόκτηση του "S-400" μάς αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (σ.σ. για την κατασκευή) των "F-35", θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, επέμεινε χτες ότι οι πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που προορίζονται για χειριστές των «F-35» εξακολουθούν να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «τον Νοέμβρη αναμένεται τα αεροσκάφη (σ.σ. "F-35") να φτάσουν στη Μαλάτεια (σ.σ. ανατολική Τουρκία). Οι σχετικές υποδομές στη Μαλάτεια έχουν ολοκληρωθεί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία (για τις τοπικές εκλογές στις 31 Μάρτη), η οικονομία το 2018, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, είχε αύξηση 2,6% του ΑΕΠ, κάτι που φανερώνει μια σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το 7,4% του 2017. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθησυχάζει ότι πρόκειται για «προσωρινή κατάσταση» που προήλθε από μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και ότι προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθεί το ΑΕΠ κατά 2,3%, κατά 3,5% το 2020 και 5% το 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ