Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια «τριβών» για «S-400» και «F-35»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι «επιπλήξεις» των ΗΠΑ προς την Τουρκία, για την απόφαση της δεύτερης να αγοράσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-400», απόφαση που συνδέεται με ευρύτερες αλλαγές σε γεωπολιτικές συμμαχίες και αντιθέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι στο ζήτημα επανήλθε μέσα σε λίγες μέρες ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, συνδέοντας τη ρωσο-τουρκική συμφωνία για τους «S-400» με την αμερικανο-τουρκική συνεργασία για τα αμερικανικά αεροπλάνα «F-35», η οποία αφορά και την παραγωγή τους (τουρκικές βιομηχανίες κατασκευάζουν εξαρτήματα των «F-35», ενώ εκκρεμεί η παράδοση τέτοιων αεροπλάνων που η Αγκυρα έχει παραγγείλει). «Δεν θα πρέπει να παραχωρήσουμε τα "F-35" (σ.σ. στους Τούρκους) εάν υπάρχει έστω και ένα "S-400" στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Σκαπαρότι, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής. Πάντως, ο Σκαπαρότι αναγνώρισε ότι «πρόθεσή μας είναι (σ.σ. οι Τούρκοι) να παραμείνουν ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στο μέλλον».

Στην ίδια Επιτροπή παραβρέθηκε και η αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Κάθριν Γουιλμπάργκερ, η οποία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τα συστήματα «Patriot» στην Τουρκία, μόνο εάν η Αγκυρα δεσμευτεί να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών «S-400».

Επίσης, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, υπενθύμισε ότι «όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος (Μάικ Πενς) στο Μόναχο "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας"». Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως η «απόκτηση του "S-400" μάς αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (σ.σ. για την κατασκευή) των "F-35", θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, επέμεινε χτες ότι οι πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που προορίζονται για χειριστές των «F-35» εξακολουθούν να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «τον Νοέμβρη αναμένεται τα αεροσκάφη (σ.σ. "F-35") να φτάσουν στη Μαλάτεια (σ.σ. ανατολική Τουρκία). Οι σχετικές υποδομές στη Μαλάτεια έχουν ολοκληρωθεί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία (για τις τοπικές εκλογές στις 31 Μάρτη), η οικονομία το 2018, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, είχε αύξηση 2,6% του ΑΕΠ, κάτι που φανερώνει μια σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το 7,4% του 2017. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθησυχάζει ότι πρόκειται για «προσωρινή κατάσταση» που προήλθε από μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και ότι προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθεί το ΑΕΠ κατά 2,3%, κατά 3,5% το 2020 και 5% το 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ