ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ενισχύεται η αμερικανοΝΑΤΟική παρέμβαση με όχημα την Ενέργεια

Από τη συνδιάσκεψη για το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στις 6 - 7 Μάρτη στη Λευκωσία
Από τη συνδιάσκεψη για το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στις 6 - 7 Μάρτη στη Λευκωσία
Ολο και πιο δυναμικά, όλο και πιο συγκεκριμένα, ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου ξεχωρίζει η άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό τους κυρίως με τη Ρωσία.

Την Τρίτη 20 Μάρτη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικό ΥΠΕΞ), Μάικ Πομπέο, θα συμμετάσχει στη νέα τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, επισφραγίζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στα περιφερειακά σχήματα που αναπτύσσονται υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, με συμμετοχή και της Ελλάδας, για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεκάνη της Μεσογείου και την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της, με πρώτη την «ExxonMobil» που έχοντας ήδη «παρουσία» σε ελληνική, κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, σχεδιάζει πλέον κι άλλες γεωτρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο φετινό διεθνές συνέδριο CERAWEEK 2019, που γίνεται κάθε χρόνο στο Χιούστον του Τέξας και θεωρείται κορυφαίο για τον κλάδο της Ενέργειας, τα αρμόδια υπουργεία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου συνδιοργάνωσαν πάνελ για την «Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το αέριο».

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, προσκάλεσε Ευρωπαίους ομολόγους του από τη Μεσόγειο στο «υπουργικό και επενδυτικό Φόρουμ της Εταιρικής Σχέσης για Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία», του οποίου η ατζέντα περιελάμβανε θέματα όπως η «ενεργειακή ασφάλεια», οι «περιφερειακές προκλήσεις», τα «νέα έργα υποδομής».

Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων

Ολα αυτά τα σχέδια προχωρούν ενώ η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν παζαρεύει επ' ουδενί την αποχώρηση στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, ασκώντας πιέσεις και για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος ασφαλείας «στα μέτρα της» για την Κύπρο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ουσιαστικά ζήτησε ...να μην απογειώνονται ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, ώστε να σταματήσουν οι απογειώσεις και των τουρκικών. Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την τουρκική αξίωση, ωστόσο επέμεινε να αναφέρεται στην Τουρκία ως «σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ», καλώντας την να «υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος».

Προς αναζήτηση νέων διευθετήσεων

Με φόντο τα παραπάνω, νέες διευθετήσεις προσδοκούν οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί. Αυτό επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της «ExxonMobil», Στίβεν Γκρίνλι, που ανήγγειλε νέες επενδύσεις της εταιρείας στην περιοχή και ξεκαθάρισε την προθυμία της να αξιοποιήσει διάφορες εναλλακτικές συνεργασίες.

Ερωτηθείς αν προβληματίζουν την εταιρεία οι διαμάχες για την Κύπρο και γύρω απ' αυτήν, απάντησε ότι «αυτά είναι θέματα των κυβερνήσεων να τα λύσουν», ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας της «ExxonMobil» και με χώρες με τις οποίες προς το παρόν δεν έχει σχετικές συμφωνίες, όπως η Τουρκία, επιβεβαίωσε ότι η «ExxonMobil» «είναι ανοιχτή» σε κάτι τέτοιο «αν τα δεδομένα το επιτρέπουν και οι ευκαιρίες αυξηθούν».

Ενδεικτικές ήταν και οι τοποθετήσεις που έγιναν την Παρασκευή σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Παρουσία και της πρέσβειρας του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπά, σε θεματική με τίτλο «Ανατολική Μεσόγειος και Ενεργειακοί Κόμβοι», ο Κύπριος πρώην ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδης είπε ότι αν ισχύουν οι εκτιμήσεις για τεράστια αποθέματα αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο, τότε «δημιουργούνται τεράστια γεωπολιτικά ζητήματα, γιατί όπου υπάρχει φυσικός πλούτος υπάρχουν και αμφισβητήσεις, όπως και η ανάγκη να συνεργαστούν μεταξύ τους οι χώρες. Αρα αυτό το φυσικό αέριο μπορεί να είναι και πηγή συνεργασίας ή και αιτία μεγάλων διαφορών». Περιγράφοντας τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί, τόνισε ότι «εταιρίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να πάρουν συμβόλαια», ενώ ειδικά για την Τουρκία είπε ότι θα φέρει τελικά δικό της γεωτρύπανο μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «έχει και η Τουρκία να επωφεληθεί αν συγκατανεύσει να λυθεί το Κυπριακό».

Παρέμβαση έκανε και ο Χ. Σαχίνης, μέλος του ΔΣ του «Atlantic Council» και πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ, που χαρακτήρισε τον αγωγό EastMed «μια μεγάλη ευκαιρία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «τονβασικό ρόλο θα παίξει η αγορά, ποιες τιμές θα υπάρχουν» και αν θα εξασφαλιστούν αγοραστές. Ειδάλλως, προειδοποίησε, το έργο δεν θα γίνει. Συνέχισε λέγοντας ότι για να προχωρήσουν γενικά τέτοια σχέδια, πρέπει να λυθούν «θέματα» στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως το Κυπριακό. Αναφερόμενος δε ειδικά στην Τουρκία, κάλεσε «να σκεφτούμε ανοιχτά» και ότι «οποιοσδήποτε νιώσει ότι βγαίνει από το παιχνίδι θα αντιδρούσε αρνητικά». Εξ ου και πρότεινε μέτρα όπως ένας αγωγός Κύπρου - Τουρκίας, για να νιώσει η Αγκυρα μέρος του όλου «πρότζεκτ».

Εντείνεται το ενδιαφέρον

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στις 6 και 7 Μάρτη οργανώθηκε στη Λευκωσία η 6η Συνδιάσκεψη για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον πολυεθνικών ομίλων.

Η επικεφαλής των διοργανωτών, Κάθριν Γουότκινς, δήλωσε ότι «με την πρόσφατη ανακάλυψη της "ExxonMobil" στην ΑΟΖ της Κύπρου, περαιτέρω εξερευνήσεις και έργα σε εξέλιξη, η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να αποκτήσει σημαντική επιρροή στη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου».

Ο αντιπρόεδρος του ιταλικού κολοσσού «Eni» για την Ευρώπη και τη Ρωσία, Κάρλο Βίτο Ρούσο, ισχυρίστηκε ότι οι γεωτρήσεις το 2018 και το 2019 απέδειξαν ότι το γεωλογικό μοντέλο του (μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος) «Ζορ» εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόλις πριν από λίγες μέρες, η «Eni», που δραστηριοποιείται ήδη σε πολλές ΑΟΖ της περιοχής, ανακοίνωσε ότι εντόπισε νέο κοίτασμα αερίου στην Αίγυπτο και ότι ξεκινά περαιτέρω μελέτες για να το αξιολογήσει.

Τέλος, ο Ιβ Γκροσζάν της «Total» αναφέρθηκε στην επιθυμία της Κύπρου να γίνει «ο υπεύθυνος ενεργειακός παίκτης με την παροχή αξιόπιστων, προσιτών και υπεύθυνων ενεργειακών λύσεων».

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ο ΣΥΡΙΖΑ «πρωτοπόρος» στα ΝΑΤΟικά σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι

Η ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για τα πεπραγμένα της λυκοσυμμαχίας το 2018, όπως τη δημοσιοποίησε μεσοβδόμαδα ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται όπως και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και της «αναβάθμισής» τους, αναζητά εκεί ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μπλέκοντας τον λαό σε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους.

Οπως προκύπτει από την έκθεση, η Ελλάδα προβάλλει, για άλλη μια χρονιά, στη δεύτερη θέση (πρώτες οι ΗΠΑ) της σχετικής λίστας των 29 κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (2,22% του ΑΕΠ, 3,39 οι ΗΠΑ, 2,15% η επόμενη στην τέτοια κατάταξη, Βρετανία). Είναι, μάλιστα, μία από τις μόλις 7 χώρες του ΝΑΤΟ που έπιασαν το 2018 τη θεσπισμένη από το 2014 νόρμα της λυκοσυμμαχίας, τα κράτη - μέλη να δίνουν τουλάχιστον το 2% ετησίως του ΑΕΠ τους για τέτοιες δαπάνες. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα φέρεται να δαπάνησε για στρατιωτικές δαπάνες το 2018 4,1 δισ. ευρώ!

Και στην πράξη, μετείχε στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε ζώνες ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι ΝΑΤΟικοί υπολογίζουν πως τα πλοία τους πέρασαν εκεί 120 μέρες το 2018 από 80 το 2017, η δε ελληνική πλευρά μετείχε με μέσα και προσωπικό στην άσκηση SEA SHIELD τον Μάη και στη SEA BREEZE τον Ιούλη στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειωτέον, για την ίδια περιοχή, η έκθεση παρουσιάζει την Ελλάδα ανάμεσα στα «συνεισφέροντα κράτη» μαζί με Γαλλία, Τουρκία και Βρετανία, στις περιπολίες των AWACS («Airborne Warning and Control System») πάνω από την Ανατολική Ευρώπη. Αλλωστε, στο Ακτιο της Πρέβεζας λειτουργεί η Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση (Forward Operational Base, FOB) για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει και σε άλλο ένα θέμα, που καταγράφεται ως ενότητα στην έκθεση, τις εναέριες περιπολίες πάνω από Αλβανία και Μαυροβούνιο, όπου μετέχει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ η έκθεση καταγράφει τη συνεισφορά της κυβέρνησης και στη ΝΑΤΟική KFOR στο Κόσοβο, όπου το Δεκέμβρη 2018 καταγράφονταν 109 Ελληνες στρατιωτικοί.

Αλλωστε, για την ίδια περιοχή, και πάντα σε ό,τι αφορά το ρόλο «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟικών σχεδίων που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση αναφέρει ότι στο πλαίσιο «της πολιτικής ανοικτών θυρών της συμμαχίας», «η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της χώρας άνοιξε την πόρτα για πλήρη ένταξη. Οι ενταξιακές συνομιλίες άρχισαν τον Ιούλη και έτρεξαν όλο το φθινόπωρο του 2018. Οι συνομιλίες περιελάμβαναν λεπτομερή συζήτηση για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ένταξης καθώς και τα σχέδια των Σκοπίων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία προσχώρησης. Ο στόχος των συνομιλιών ήταν να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα είναι πλήρως προετοιμασμένη για την ένταξη, μέχρις ότου όλες οι σύμμαχοι επικυρώσουν το Πρωτόκολλο Προσχώρησης. Αυτό αναμένεται την άνοιξη του 2020», ξεγυμνώνοντας, για μια ακόμα φορά, το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας με τη γείτονα.

Ειδική μνεία κάνει η έκθεση και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου εδώ και 3 χρόνια, μετά από πρόσκληση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύχθηκε η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 με πρόφαση το Προσφυγικό και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πλοίων στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση, τα πλοία του ΝΑΤΟ το 2018 συμπλήρωσαν 16.200 ώρες περιπολίας.

«Οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων επιστρέφουν»

Ολα αυτά σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων ανταγωνισμών και ολοένα μεγαλύτερης συγκέντρωσης και ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, όπως την παρουσίασε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, γράφοντας εισαγωγικά στον τόμο της έκθεσης:

«Οι ΗΠΑ αύξησαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη με περισσότερα στρατεύματα, περισσότερο εξοπλισμό και περισσότερες ασκήσεις. Οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι αυξάνουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους, βελτιώνουν τον εξοπλισμό τους και συμβάλλουν περισσότερο στις λειτουργίες και τις αποστολές μας.

Η συλλογική μας ασφάλεια δεν έρχεται δωρεάν και οι Σύμμαχοι έχουν ενισχυθεί με τέσσερα συναπτά έτη αυξανόμενων αμυντικών επενδύσεων. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αναγνωρίσαμε ότι είναι επείγον να δαπανήσουμε όλο και περισσότερο για την άμυνα και να επιτύχουμε δίκαιη κατανομή των βαρών».

Και πώς αλλιώς, εφόσον όπως σημειώνει ο γγ το ΝΑΤΟ βρίσκεται ενώπιον «τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Η επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, η παραβίαση από μέρους της Ρωσίας της Συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μεσαίας εμβέλειας, η αστάθεια στα νότια σύνορά μας και η κακή χρήση τεχνολογιών που προκαλούν αναταραχή αποτελούν πρόκληση για τη στρατηγική μας σταθερότητα. Πρόκειται για παγκόσμιες προκλήσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της. Χρειαζόμαστε περισσότερη διεθνή συνεργασία για να βρούμε παγκόσμιες λύσεις. Οι σχέσεις μας, ιδίως με την ΕΕ, δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρές και θα γίνουν πιο σημαντικές», προσθέτει σε αυτό το φόντο, σηματοδοτώντας και τις περισσότερες «ευθύνες» που αναλαμβάνει και η ιμπεριαλιστική ένωση, ενώ οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

«Σεμινάρια» για τα πυρηνικά και για την «ευρύτερη δυνατή συμμετοχή»

Ανταγωνισμοί στο πλαίσιο των οποίων το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει τίποτε. Εξ ου και στην πολυσέλιδη έκθεση υπάρχει ειδική ενότητα με τίτλο «Πυρηνική Αποτροπή», όπου, με βάση πάντα το ανατριχιαστικό ΝΑΤΟικό δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» αλλά και την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συμφωνία INF για τα πυρηνικά, τονίζεται:

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι όλα τα στοιχεία της πυρηνικής αποτροπής του παραμένουν ασφαλή και αποτελεσματικά (...) Το 2018, η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας συναντήθηκε τόσο σε Υπουργικό όσο και σε Πρεσβευτικό επίπεδο για να εξετάσει τις ενέργειες της Ρωσίας - η οποία εκσυγχρονίζει τα στρατηγικά της συστήματα, αναγγέλλει νέα προγράμματα πυρηνικών όπλων».

Επιρρίπτοντας εξάλλου στη Μόσχα την ευθύνη ότι παραβίασε τη συνθήκη πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς, και «λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που θέτει ένας αβέβαιος κόσμος, η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού έχει λάβει προσεκτικές και μετρημένες αποφάσεις για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της συνοχής της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων προσαρμογής για τη διατήρηση της αξιοπιστίας των πυρηνικών δυνάμεων της Συμμαχίας».

Με την ίδια φρασεολογία, η έκθεση συνεχίζει: «Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ασκεί ικανότητες πυρηνικής αποτροπής για να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, με ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στη συνοχή των συμβατικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και την πυρηνική αποτροπή, αναγνωρίζοντας ότι τα πυρηνικά όπλα είναι μοναδικά και ότι οι περιστάσεις υπό τις οποίες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν είναι εξαιρετικά απομακρυσμένες».

Ταυτόχρονα, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, το ΝΑΤΟ «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συνθήκες πλήρους αφοπλισμού δεν έχουν γίνει ευνοϊκότερες».

Στο ενδιάμεσο, και παρά την ...πίκρα του, γνωστοποιεί ότι «το 2018, το ΝΑΤΟ συνέχισε να εργάζεται για τη βελτίωση της κατανόησης των πυρηνικών θεμάτων σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Το έκανε αυτό με τη διοργάνωση μιας σειράς επισκέψεων σε πυρηνικές βάσεις και εγκαταστάσεις, διεξάγοντας μια σειρά μαθημάτων σχετικά με στοιχεία πυρηνικής αποτροπής για το στρατιωτικό και πολιτικό κοινό από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη και με τη χορηγία ενός ετήσιου συμποσίου πυρηνικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Πέραν των ανεξάρτητων πυρηνικών δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, καθώς και της εθνικής συμβολής αεροσκαφών διπλής ικανότητας (σ.σ. ικανά να φέρουν πυρηνικά) και των συναφών υποδομών, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Συμμάχων στην αποστολή πυρηνικής αποτροπής».

Ακριβώς μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα θα πρέπει να ιδωθούν και τα όσα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, σχετικά με τις προετοιμασίες στην αεροπορική βάση του Αραξου για υποδοχή «ειδικών όπλων», όσο και η επίσκεψη στις 17/5/18, στη βάση του Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερού υπέρμαχου του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Ποικίλα «εργαλεία» προπαγάνδας για την «υποστήριξη των πολιτών»

Στην έκθεση, μάλιστα, το ΝΑΤΟ προαναγγέλλει ένα νέο όργιο ΝΑΤΟικής προπαγάνδας και δράσης κάθε λογής μηχανισμών. Ενδεικτικό είναι ότι περιλαμβάνεται ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Συνεργασία με τους πολίτες» («Engaging with NATO Citizens»), όπου διαβάζουμε: «Η Συμμαχία επενδύει στο να μιλά σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - ειδικά στις συμμαχικές χώρες, στην άμεση γειτονιά της Συμμαχίας και στις χώρες εκείνες όπου το ΝΑΤΟ έχει συνεχιζόμενες επιχειρήσεις. Το ΝΑΤΟ ασχολείται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να εξηγήσει το σκοπό και το ρόλο της Συμμαχίας: Τι είναι το ΝΑΤΟ, τι κάνει το ΝΑΤΟ και γιατί το ΝΑΤΟ είναι επίκαιρο. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστική για την προώθηση των προσπαθειών και των δραστηριοτήτων της Συμμαχίας τόσο στο εσωτερικό των συμμαχικών χωρών όσο και στις χώρες εταίρους καθώς και σε άλλα μέρη όπου υπάρχει το ΝΑΤΟ».

Και παρακάτω: «Σε μια εποχή όπου το περιβάλλον πληροφόρησης είναι πιο περίπλοκο και ανταγωνιστικό, το ΝΑΤΟ προσπαθεί σκληρά να διατηρήσει την υποστήριξη των πολιτών του και να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιεί μια ευρεία ποικιλία εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων του Τύπου και των ΜΜΕ, σεμιναρίων, ομιλιών, της δικτυακής πύλης "Setting the Record Straight", των ψηφιακών καναλιών και των προγραμμάτων ενημέρωσης στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες».

Αναφέρει ως παράδειγμα την άσκηση «Trident Juncture 2018», τη μεγαλύτερη που έκανε το ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, λέγοντας ότι στο πλαίσιό της «παρήχθησαν 500 αναφορές σε βασικά μέσα ενημέρωσης με πιθανή προσέγγιση σε 133 εκατ. ανθρώπους. Πάνω από το 90% της παρακολουθούμενης κάλυψης ήταν θετική ή ουδέτερη», προσθέτουν, εμφανώς ικανοποιημένοι οι συντάκτες της έκθεσης για αυτήν τη «συνεργασία» με συγκεκριμένα ΜΜΕ και τα αποτελέσματά της.

Αναδεικνύει και την αξία συνεδρίων - φιέστα που διοργανώνει, όπως το «NATO Engages: The Brussels Summit Dialogue» («Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται: Ο Διάλογος για τη Σύνοδο των Βρυξελλών»), που «έτρεξε» παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη 2018 στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι μετείχαν 580 άτομα από 58 χώρες, «ανυψώνοντας το δημόσιο προφίλ του ΝΑΤΟ ειδικά μεταξύ των γυναικών (40% των συμμετεχόντων) και των νέων (35% των συμμετεχόντων)». Ενώ σε ένα τέτοιο πλαίσιο τονίζει ότι «το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει την αξία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης».


Θ. Μπ.

«Προστασία» των «κρίσιμων ενεργειακών υποδομών»

Αλλο ένα σημείο που ξεχωρίζει στη φετινή έκθεση του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα η αφιερωμένη στην «Ενεργειακή ασφάλεια», ενδεικτική και των ανταγωνισμών που φουντώνουν για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαύλων, όσο και των κινήσεων που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συνεχή και αυξανόμενη συγκέντρωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, την προσπάθεια να στηθούν σχήματα ευρωατλαντικής «σταθερότητας» και να δρομολογηθούν επικίνδυνες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή, όλα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει το ΝΑΤΟ: «Η Ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία των κοινωνιών καθώς και για τον στρατό. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με συμμάχους και έθνη εταίρους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάπτυξη της δικής του ικανότητας να στηρίζει την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών».

Εξ ου και «το 2018, οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κάλυψαν πολλές διαστάσεις Ενέργειας και ασφάλειας. Για παράδειγμα, σενάρια συνδεόμενα με την Ενέργεια ενσωματώθηκαν στις σημαντικότερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, παρέχοντας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς φορείς λήψης αποφάσεων καλύτερη εκτίμηση της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού σε κρίσεις και συγκρούσεις».

Η έκθεση καταγράφει ακόμη πως «τον Μάρτη, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συζήτησε τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια με εμπειρογνώμονες στον τομέα της Ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ», αλλά και ότι «το ΝΑΤΟ διοργάνωσε, συνδιοργάνωσε και υποστήριξε εκδηλώσεις και μαθήματα κατάρτισης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές περιελάμβαναν το τέταρτο ετήσιο πρόγραμμα στρατηγικής ενημέρωσης για την ενεργειακή ασφάλεια στη Σχολή του ΝΑΤΟ στο Oberammergau της Γερμανίας, ένα μάθημα σχετικά με την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών Ενέργειας στο NATO-Istanbul Cooperation Initiative Regional Centre στο Κουβέιτ και ένα συνέδριο και έκθεση με τίτλο "Καινοτόμες Ενεργειακές Λύσεις για Στρατιωτικές Εφαρμογές" στο NATO Energy Security Centre of Excellence στο Βίλνιους της Λιθουανίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ